Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătorile zilei de 29 ianuarie - Aducerea moaștelor Sfântului Ignatie Teoforul/ Sfantul Filotei

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei de 29 ianuarie

Ortodoxe
Aducerea moaştelor Sf. Sfinţit Mc. Ignatie Teoforul; Sf. Mc. Filotei
Duminica a 17-a după Rusalii

Greco-catolice
Duminica 17 dR. Aducerea moaştelor Sf. Ignaţiu Teoforul

Romano-catolice
Duminica a 4-a de peste an
Sf. Valeriu, ep.


Aducerea moaştelor Sfântului Sfinţit Mucenic Ignatie Teoforul este pomenită în calendarul creştin ortodox în ziua de 29 ianuarie.

Sfântul Ignatie Teoforul (purtătorul de Dumnezeu) a fost episcop al Antiohiei, în timpul împăratului Traian (98-117). Era grec de origine, ucenic al Sfântului Ioan Evanghelistul. A fost trimis din Antiohia la Roma, din dispoziţia împăratului Traian (98-117), şi în Colosseum, în priveliştea mulţimii, a fost sfâşiat de fiare pentru credinţa sa în Hristos.

Împăratul, care se afla în Antiohia, când a dat hotărârea de moarte împotriva episcopului, voia ca nici amintirea să nu rămână după Sfântul Ignatie, aşa cum s-ar fi întâmplat dacă acesta ar fi fost omorât pe loc.

"Sfântul Ignatie de Dumnezeu purtătorul sau Teoforul, fiind dus în Roma, din porunca împăratului Traian (98-117), precum se scrie în viaţa lui, şi de fiare fiind mâncat pentru Hristos, au rămas oarecare oase ale lui, care credincioşii, cei ce erau atunci acolo, mai întâi le-au pus cu cinste în Roma, la un loc însemnat; apoi, în vremea împărăţiei aceluiaşi Traian, le-au adus în Antiohia, spre apărarea cetăţii, spre tămăduirea bolnavilor, spre veselia a toată turma lui, şi spre slava lui Hristos Dumnezeu, pentru Care a pătimit cu osârdie". (Vieţile Sfinţilor)

În această zi se face pomenire numai de aducerea sfintelor sale moaşte de la Roma în Antiohia, viaţa şi lucrarea sa pentru răspândirea credinţei sunt sărbătorite în fiecare an la 20 decembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.