Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătorile zilei de 30 septembrie

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei de 30 septembrie

Ortodoxe
Sf. Ier. Grigorie Luminătorul, arhiepiscopul Armeniei; Sf. Mc. Ripsimia şi Gaiani

Greco-catolice
Sf. ep. m. Grigore luminătorul, apostolul armenilor

Romano-catolice
Ss. Ieronim, pr. înv.; Grigore Luminătorul, ep.


Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul, arhiepiscop al Armeniei, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 30 septembrie.

Născut în Armenia, Sfântul Grigorie era înrudit cu familiile regale ale Armeniei şi Persiei, provenind din seminţia arzacizilor.

Pe când era prunc, în urma unui conflict al familiei sale cu regele armean, doar Sfântul Grigore şi fratele său au fost salvaţi, ceilalţi membri ai familiei fiind omorâţi. Aşa a ajuns la Roma şi de acolo a fost trimis în Cezareea Capadociei.

În Capadocia, Sfântul Grigorie s-a convertit la creştinism, a avut familie, soţie şi doi copii. După moartea soţiei sale, s-a întors la Roma, unde a început cu dăruire să slujească viitorului rege al Armeniei Tiridat al III-lea (261-317), un înfocat adept al religiei păgâne, căruia i-a mărturisit credinţa sa, fără temere.

Sfântul Grigore dorea prin serviciile pe care le făcea viitorului rege să răscumpere păcatul tatălui său care trădase şi se făcuse ucigaş al regelui Armeniei, tatăl lui Tiridat.

Întors în Armenia, ca însoţitor al regelui Tiridat al III-lea, care a devenit conducător al Armeniei cu acordul romanilor, Sfântul Grigorie l-a mărturisit neîncetat pe Hristos, ceea ce a atras mânia protectorului său.

Pentru credinţa sa a fost chinuit foarte rău ani de zile, dar în urma unor vindecări miraculoase, a reuşit să-l convingă pe rege de adevărul propovăduirii sale.

Odată cu regele, toată Armenia s-a întors la credinţa în Hristos, au fost sfărâmate templele ridicate pentru zei şi s-au zidit biserici lui Dumnezeu. Împăratul îşi mărturisea înaintea tuturor păcatele şi iuţimea sa şi propovăduia darul pe care l-a primit de la Dumnezeu.

Sfântul Grigorie a fost trimis în Cezareea Capadociei, unde a fost hirotonit episcop de către arhiepiscopul Leonţiu, iar Petru de Sevastia, frate al Sfântului Vasile cel Mare, l-a instalat ca episcop al Armeniei.

În această calitate, Sfântul Grigorie l-a botezat pe regele Tiridat, întreaga ţară urmând apoi exemplul regelui, producându-se o convertire în masă.

Sfântul Grigorie Luminătorul Armeniei a propovăduit creştinismul şi la perşi, asirieni, mideni.

După organizarea vieţii bisericeşti în Armenia, Sfântul Grigorie s-a dus în pustie, unde şi-a sfârşit zilele sale. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.