Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătorile zilei de 9 iunie

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei de 9 iunie

Ortodoxe

Sf. Ier. Chiril, arhiepiscopul Alexandriei

Greco-catolice

Sf. aep. Chiril al Alexandriei

Romano-catolice

Sf. Efrem, diacon înv.

 

Sfântul Chiril, arhiepiscop al Alexandriei, este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 9 iunie şi în 18 ianuarie, împreună cu Sfântul Atanasie.

Sfântul Chiril s-a născut în Alexandria, în jurul anului 370.

După moartea unchiului său, arhiepiscopul Teofil al Alexandriei, a fost ales patriarh şi, din această poziţie, s-a confruntat cu noile erezii ce tulburau Biserica. Una dintre aceste rătăciri a fost nestorianismul (de la numele lui Nestorie, patriarh al Constantinopolului, care susţinea că Maica Domnului nu este Născătoare de Dumnezeu, precum arăta dogma ortodoxă ci Născătoare de Hristos).

A participat la al III-lea Sinod Ecumenic de la Efes, din anul 431, unde a prezidat adunarea celor aproape două sute de episcopi din toată lumea, care l-a condamnat pe Nestorie şi a formulat dogma ortodoxă asupra celor două puncte care făceau obiectul ereziei nestoriene: unirea celor două firi - umană şi divină - în persoana lui Hristos şi despre Fecioara Maria ca Născătoare de Dumnezeu.

"Sfântul Chiril a trăit pe scaunul Alexandriei 32 de ani, scriind multe cărţi folositoare de suflet şi credincioase (...) şi curăţind în zilele sale Biserica lui Hristos de eresuri, şi-a dat sfântul lui suflet în mâinile lui Dumnezeu, în a noua zi a lunii iunie, zi în care se prăznuieşte adevărata lui pomenire. Căci în 18 zile ale lunii lui ianuarie nu este pomenirea sfârşitului său, ci pomenirea mergerii lui din Alexandria la Efes. Această mergere a lui s-a judecat vrednică de praznic; căci a stat pricină de multe bunătăţi pentru Biserica lui Hristos, fiindcă prin ea s-a adunat Sfântul Sobor al treilea a toată lumea, eresul cel hulitor al lui Nestorie s-a izgonit şi dreapta credinţă s-a propovăduit lumii" (Vieţile Sfinţilor).

A trecut la cele veşnice în anul 444.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.