Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătorile zilei din 15 februarie - Sf. Ap. Onisim; Sf. Mc. Maior

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei din 15 februarie - Sf. Ap. Onisim; Sf. Mc. Maior

Ortodoxe

Sf. Ap. Onisim; Sf. Mc. Maior

Greco-catolice

Sf. ap. Onisim

Romano-catolice

Sf. Claudiu de la Colombičre, pr.

Sfântul Apostol Onisim este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 15 februarie.

Sfântul Onisim a fost unul dintre ucenicii Sfântului Apostol Pavel. Însă, înainte de aceasta, Sfântul Onisim a fost sclav în Colose, Frigia, la unul din demnitarii acestei cetăţi, pe nume Filimon, care era creştin. Filimon s-a învrednicit mai pe urmă şi de treapta episcopiei, apoi s-a numărat şi în ceata celor 70 de sfinţi apostoli.

Pentru că făcuse o greşeală şi se temea de pedeapsă, Sfântul Onisim a fugit de la stăpânul său şi s-a dus la Roma. Acolo a fost botezat de Sfântul Apostol Pavel şi a devenit mesager al său, ducând, de la Roma la Colose, o scrisoare către Filimon, fostul lui stăpân, prin care Sfântul Pavel îl roagă pe acesta din urmă să-l ierte pe Onisim pentru greşeala sa şi să-l primească nu ca pe un rob, ci ca pe un frate iubit şi ca pe însuşi Pavel.

"Pentru dragoste, îţi fac mai degrabă o rugăminte. Aşa cum sunt eu, Pavel, ca un bătrân, iar acum şi pus în lanţuri pentru Iisus Hristos, te rog pe tine pentru fiul meu, pe care l-am născut fiind în lanţuri, Onisim, cel ce altădată nu-ţi era de folos, dar acum şi ţie şi mie de folos, pentru aceasta ţi l-am trimis, pe el însuşi, adică inima mea; primeşte-l". (Ep. Fm 1, 9, 10, 11, 12)

Filimon a făcut aceasta cu bucurie, căci nu numai că l-a primit cu dragoste pe Onisim, ci i-a dăruit libertate şi l-a trimis iarăşi la Roma, la Sfântul Apostol Pavel, ca să-i slujească acolo.

La Roma, Sfântul Onisim a rămas "slujind sfinţilor apostoli, până la sfârşitul lor. Apoi a fost pus de dânşii episcop pentru bunăvestirea cuvântului, iar după sfârşitul lor, ieşind din Roma, a străbătut multe cetăţi şi ţări propovăduind pe Hristos în Spania, Carpetania, Colose, Patra. Apoi a luat scaunul în Efes, după Sfântul Timotei şi după Sfântul Ioan, Cuvântătorul de Dumnezeu". (Vieţile Sfinţilor)

Perioada în care a fost episcop în Efes este însemnată prin scrisoarea Sfântului Ignatie de Dumnezeu purtătorul, pe care a scris-o din Smirna către efeseni, când l-a întâmpinat Sfântul Onisim pe cale, cu câţiva efeseni.

Fiind dus Sfântul Ignatie din Antiohia la Roma, spre a fi dat spre mâncarea fiarelor, în Colosseum, scrie către efeseni astfel: "În numele lui Dumnezeu am primit pe toţi, pentru Onisim, episcopul vostru, care este nespus în dragoste, pe care îl rog întru Iisus Hristos să vă iubească, iar pe voi vă rog să-i fiţi lui asemenea, căci binecuvântat este cel ce v-a învrednicit a avea un episcop ca acesta". (Vieţile Sfinţilor)

Sfântul Onisim a suferit multe chinuri şi a fost ucis în timpul împăratului roman Traian (98-117) pentru propovăduirea Evangheliei lui Hristos. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.