Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătorile zilei din 18 februarie 2024 - Sf. Ier. Leon, episcopul Romei

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei din 18 februarie 2024 - Sf. Ier. Leon, episcopul Romei

Ortodoxe

Sf. Ier. Leon, episcopul Romei

Duminica a 17-a după Rusalii

Greco-catolice

Duminica 17 dR. Sf. papă Leon

Romano-catolice

Duminica 1 din Postul Mare

Sf. Francisc Regis Clet, pr. m.; Fer. Ioan de Fiesole (Fra Angelico), călug.

Sfântul Leon, episcop al Romei, este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 18 februarie.

"Acest mare arhiereu şi păstor al Bisericii lui Dumnezeu, Leon, era de neam din Italia. Tatăl său era Chintian. Din tinereţe a fost crescut în învăţătura cărţii, întru înţelepciunea cea din afară şi în faptele cele bune creştineşti". (Vieţile Sfinţilor)

În timpul papei Sixt al III-lea, Sfântul Leon a fost hirotonit arhidiacon. Apoi, pentru înţelepciunea şi curăţia sa, după moartea papei Sixt, a fost ales prin voinţa tuturor episcop al Romei.

Ierarh în vremea năvălirilor barbare asupra Romei, papa Leon s-a rugat cu dinadinsul lui Dumnezeu cu postire şi cu lacrimi, cerând de la El apărare şi chemând în ajutor pe Sfinţii marii Apostoli Petru şi Pavel, apoi el însuşi a ieşit în faţa invadatorilor pentru a apăra cetatea.

Sfântul Leon a fost un mare luptător pentru păstrarea dreptei credinţe. A cerut la Constantinopol convocarea celui de-al IV-lea Sinod Ecumenic.

Sinodul s-a ţinut în 451 la Calcedon şi a reunit cel mai mare număr de părinţi participanţi (520-630). Hotărârile luate de aceştia urmau să pună capăt tulburărilor generate de ereziile care negau unirea celor două firi, dumnezeiască şi omenească, ale Mântuitorului.

La Sinodul de la Calcedon a fost aprobată formula dogmatică care mărturiseşte pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, arătându-se că Iisus Hristos are o singură Persoană şi două firi. Cele două firi desăvârşite sunt unite în mod tainic în persoana divină unică a Cuvântului lui Dumnezeu, fără amestecare, fără schimbare, fără împărţire, fără despărţire.

Sfântul Leon a rămas în istoria Bisericii şi prin numeroasele sale scrieri (cuvântări, epistole, lucrări liturgice).

Privind responsabilitatea şi răspunsul care i se va cere arhiereului ca cel ce săvârşeşte taina hirotoniei, este arătat că Sfântul Leon, apropiindu-se de sfârşitul său, a voit să fie încredinţat pentru iertarea neputinţelor sale cele omeneşti. A petrecut astfel 40 de zile lângă mormântul Sfântului Apostol Petru în rugăciune şi în post, rugând pe Sfântul Apostol să se roage lui Dumnezeu pentru el şi să-i ierte greşelile lui.

La sfârşitul celor 40 de zile i s-a arătat Sfântul Apostol Petru şi i-a zis: "M-am rugat pentru tine şi iertate îţi sunt păcatele, afară de hirotonii, pentru că de acelea vei fi întrebat, de ai hirotonisit pe cineva bine şi legiuit, sau nu". (Vieţile Sfinţilor)

După această înştiinţare, Sfântul Leon a îndesit rugăciunile sale, postirile şi milosteniile, strigând în zdrobirea inimii până ce a luat uşurarea cea desăvârşită. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.