Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sarkozy avertizează în privința breșelor de securitate ale Franței

Nicolas Sarkozy on visit in Bordeaux

Fostul sef al statului francez, Nicolas Sarkozy, subliniaza existenta unor 'brese' în dispozitivele de securitate ale Frantei în timpul atentatelor de vineri seara de la Paris si sustine, într-un interviu publicat miercuri de Le Monde, ca 's-a pierdut prea mult timp' de la atentatele din ianuarie din redactia Charlie Hebdo.

Sarkozy recunoaste ca în prezent se asista la un reviriment inedit si spectaculos în politica de securitate, precum si în politica externa a actualului presedinte Francois Hollande, dar insista ca s-a pierdut prea mult timp de la atentatele de la Charlie Hebdo. 'De ce atât de târziu? De ce acest lucru nu a fost facut înainte? Atentatele împotriva Charlie Hebdo au avut loc în urma cu aproape un an. Tot ceea ce opozitia a cerut la acea vreme nu a fost auzit', a spus Sarkozy.

Fostul presedinte al Frantei constata existenta unor 'brese' în dispozitivele de securitate ale Frantei, probleme care nu au fost rezolvate. 'Daca în conditiile unui numar atât de mare de morti si de raniti se considera ca nu exista brese, la ce nivel al numarului de victime ar trebui sa se ajunga pentru a folosi acest cuvânt? Oare au fost trase toate concluziile dupa atentatele din luna ianuarie (asupra redactiei Charlie Hebdo)? Raspunsul este nu. Prea mult timp a fost pierdut', si-a exprimat regretul Sarkozy.

Acesta aminteste ca membrii Comisiei parlamentare de ancheta cu privire la lupta împotriva filierelor jihadiste si-au predat raportul în iunie si i-au scris presedintelui republicii în septembrie. 'Raportul continea propuneri concrete, însa autorii lui nu au obtinut niciun raspuns din partea guvernului', a spus interlocutorul Le Monde.

În opinia sa, guvernul actual din Franta 'nu a tras nicio concluzie nici în ceea ce priveste consecintele interventiei militare franceze în Siria în planul securitatii interne'.

Potrivit fostului presedinte al Frantei, sunt necesare eforturi suplimentare, cum ar fi instituirea de pedepse penale pentru consultarea de site-uri jihadiste sau punerea în aplicare a unui fisier european de date ale pasagerilor de pe liniile aeriene.

Sarkozy promite ca, daca reforma constitutionala dorita de Hollande va permite întarirea imediata a securitatii în Franta, partidul condus de el, Republicanii, o va sustine. 'Însa daca acest demers este doar pentru a organiza o dezbatere juridica, el nu are sens, pentru ca francezii cer decizii imediate', a atentionat fostul presedinte francez.

'Doua masuri sunt cu precadere indispensabile: arestul la domiciliu, cu purtarea unei bratari electronice, a indivizilor cu dosar 'S' (suspecti de activitati jihadiste - n.r.), considerati un risc de catre serviciile de securitate, si extinderea perioadei de retinere, la încheierea perioadei de detentie. Daca aceste doua masuri ridica obstacole constitutionale în starea de drept actual, revizuirea Constitutiei va permite în mod sigur înlaturarea lor', si-a exprimat convingerea Nicolas Sarkozy.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.