Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sarmalele cu mămăligă și cozonac sunt cea mai ieftină masă de Crăciun! Germania conduce topul celor mai scumpe preparate/ eToro

bucovina.ro
sarmale

Ce țări cheltuiesc cel mai mult pe masa de Crăciun? Potrivit unui studiu global, gâsca la cuptor din Germania este cea mai scumpă masă festivă în timp ce sarmalele românești sunt cele mai ieftine

● Națiunile care consumă carne de pasăre la masa de Crăciun se confruntă cu cele mai mari costuri, familiile din Spania cheltuind cel mai mult, după Germania

● Românii cheltuiesc cel mai puțin pentru cina tradițională de Crăciun, care constă în sarmale cu mămăligă și cozonac

Marți, decembrie 6 - Familiile din Germania se pot confrunta în acest an cu una dintre cele mai scumpe mese de Crăciun din lume, potrivit unui studiu realizat de rețeaua socială de investiții eToro în 12 țări de pe trei continente.

eToro a analizat prețurile din supermarketurile locale ale bucătăriei tradiționale de Crăciun și a constatat că mâncarea festivă tipic germană, care constă în friptură de gâscă și garnituri, inclusiv șuncă, mere și ceapă, va costa 66,70 de euro pentru a hrăni o familie de patru persoane, doar 3 kg de piept de gâscă costând aproape 57 de euro. La celălalt capăt al spectrului costurilor, mâncarea tradițională românească de Crăciun, respectiv sarmalele cu mămăligă, împreună cu toate garniturile obișnuite - inclusiv smântână și ardei iute - și cozonac făcut în casă ar costa o familie de patru persoane doar 26 de euro.

Potrivit studiului eToro, în timp ce familiile germane au cea mai scumpă cină de Crăciun, câteva națiuni consumatoare de păsări au costuri la fel de ridicate. Familiile spaniole, de exemplu, vor plăti anul acesta 60,90 de euro pentru a mânca cina clasică de Crăciun, care include curcan cu mere, stafide și ceapă. Excepție face Marea Britanie, unde costurile cu curcanul sunt semnificativ mai mici. Pentru a se bucura de o cină tradițională de Crăciun britanică, cu curcan și garnituri clasice, familiile vor trebui să plătească 32,48 de euro.

Ben Laidler, strategul piețelor globale la eToro, a declarat: "Familiile din întreaga lume resimt cu toții impactul prețurilor la alimente, care au crescut cu mult peste inflația deja ridicată din acest an, iar studiul nostru global demonstrează efectul pe care acest lucru îl va avea asupra cinei de Crăciun.

Datele privind prețurile arată, de asemenea, că multe dintre presiunile inflaționiste sunt locale, existând diferențe mari de costuri între țări, unele dintre ele fiind chiar învecinate. Un lucru cert este că mâncărurile tradiționale din carne de pasăre - fie că este vorba de gâscă sau curcan - cresc costul cinei de Crăciun, prețurile resimțind presiunea exercitată de recentele sacrificări de păsări din fermele din Europa cauzate de gripa aviară. S-ar putea ca acest lucru să stimuleze cererea de surse de proteine mai ieftine de Crăciun."

Tabelul prezintă costul ingredientelor pentru masa de Crăciun în 12 țări, în Euro.

Poziție (cost

descrescător) Țară Masă Craciun Cost (EUR)

1 Germania Gâscă și garnituri 66,70

2 Spania Curcan și garnituri 60,90

3 Italia Tortellini în supă 47,68

4 Olanda Ruladă de porc 45,12

5 SUA Curcan și garnituri 44,31

6 Franța Curcan și garnituri 41,06

7 Australia Grătar 34,80

8 Danemarca Friptură de porc 34,34

9 Marea Britanie Curcan și garnituri 32,48

10 Polonia Colțunași cu varză murată

și ciuperci cu borș 30,39

11 Norvegia Friptură de porc 26,80

12 Romania Sarmale cu mămăligă și cozonac 25,87

Cu puțin peste România, gospodăriile din Norvegia se vor bucura de a doua cea mai ieftină cină de Crăciun dintre țările incluse în studiu - o masă festivă norvegiană cu friptură de porc și garniturile clasice va costa 26,80 euro pentru o familie de patru persoane.

La nivel mondial, inflația prețurilor la alimente a crescut puternic în acest an, ultima cifră a inflației alimentare din UE fiind de 17,2%, în timp ce cifra corespunzătoare pentru Regatul Unit este de 16%.

**Sfârșit*

Note pentru editori

Datele au fost colectate între 21.11.2022 și 24.11.2022. Cursurile de schimb valutar au fost luate miercuri, 23.11.2022 (conform datelor de mai jos)

GBP/EUR 1,16

GBP/USD 1,19

GBP/AUD 1,79

Țările incluse în studiu sunt țări în care eToro are analiști sau echipe pe teren, capabile să colecteze date fiabile și solide. Costurile se bazează pe o cină tradițională de Crăciun, pentru o familie de patru persoane, cu ingrediente procurate de la un lanț de supermarketuri local de top.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.