Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Big Brother devine realitate: americanii lansează un satelit cu o cameră uriașă, capabilă să ne spioneze / Captează imagini cu obiecte de până la 10 cm

presentdangerchina.org
supraveghere control localizare

Un startup-ul american va lansa un satelit cu o cameră gigantică, capabilă să spioneze oamenii, relatează New York Times. Acest satelit va putea capta imagini cu obiecte de până la 10 cm. Satelitul este de așteptat să fie lansat încă din 2025.

Un startup construiește o nouă clasă de sateliți. „Suntem foarte conștienți de implicațiile privind confidențialitatea”, a declarat Topher Haddad, șeful Albedo Space, compania care produce noii sateliți, într-un interviu. Tehnologia companiei sale va reda imaginea oamenilor, dar nu îi va putea identifica, a spus el. Albedo, a adăugat Haddad, făcea totuși măsuri administrative pentru a aborda o gamă largă de preocupări legate de confidențialitate.

Controverse

„Aceasta este o cameră uriașă pe cer pe care orice guvern o poate folosi în orice moment, fără știrea noastră”, a declarat Jennifer Lynch, consilier general al Electronic Frontier Foundation, care în 2019 a îndemnat autoritățile civile de reglementare a sateliților din SUA să abordeze această problemă. „Cu siguranță ar trebui să ne îngrijorăm.”

Față de această îngrijorare, Haddad și alți susținători ai tehnologiei Albedo spun că beneficiile reale trebuie cântărite, mai ales când vine vorba de combaterea dezastrelor și salvarea de vieți. „Veți ști care casă este în flăcări și unde oamenii fug”, a spus D. James Baker, fost șef al Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere din SUA, care acordă licențe pentru sateliții de imagistică civili.

„Este o mare problemă”, a spus Linda Zall, fost oficial C.I.A., a cărui carieră de zeci de ani a implicat unii dintre cei mai puternici sateliți spion ai SUA. Capacitățile vor ajunge acasă, a prezis ea, când oamenii își vor da seama că lucrurile pe care încearcă să le ascundă în curțile lor pot fi acum observate cu o nouă claritate. „Confidențialitatea este o problemă reală”, a spus dr. Zall.

„Ne duce cu un pas mai aproape de un fel de lume care urmărește Big Brother”, a adăugat Jonathan C. McDowell, un astrofizician de la Harvard, care publică un articol lunar despre evoluțiile spațiale civile și militare.

Cine face parte din companie

Investitorii din Albedo includ Breakthrough Energy Ventures, firma de investiții a lui Bill Gates. Consiliul consultativ strategic al Albedo include foști directori ai C.I.A. și National Geospatial-Intelligence Agency, un braț al Pentagonului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.