Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartiere întregi au dispărut. Sateliții dezvăluie cele mai distruse zone din Gaza (hărți)

The Washington Post
gaza

Harta zonelor afectate în Fâșia Gaza reflectă modul în care bombardamentele israeliene s-au concentrat asupra cartierelor de coastă ale orașului, pe autostradă și la punctul de trecere a frontierei. 16.000 de case au rămas nelocuibile, scrie El Periodico, citat de Rador Radio România.

Bombardamentele israeliene asupra Gazei au distrus aproximativ 16.000 de case. În plus, 140.000 de locuințe au pagube minore sau moderate, potrivit datelor Oficiului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), care citează Ministerul Infrastructurii din Gaza.

Imaginile centrului de sateliţi al ONU arată între "o devastare enormă". "Sunt cartiere întregi distruse în Beit Hanoun, Beit Lahiya și Ash Shuja'iyeh, zona dintre Gaza și tabăra de refugiați Ash Shati și Abbassan Kabeera", subliniază Organizația Națiunilor Unite.

La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății a documentat cel puțin 62 de atacuri asupra centrelor de sănătate. Atacurile au provocat pagube la cel puțin 19 spitale. Pagubele aduse infrastructurii educaționale reprezintă "o preocupare din ce în ce mai mare" pentru Națiunile Unite, care numără 206 de centre educaționale atacate de la începutul ofensivei până sâmbăta trecută, dintre care cel puțin 29 de școli ale Agenției ONU pentru Refugiați Palestinieni. Există, de asemenea, opt universități cu "daune grave".

Acestea sunt câteva dintre principalele efecte asupra infrastructurii palestiniene după 16 zile de bombardamente israeliene asupra Fâșiei Gaza.

Cartiere întregi șterse de pe hartă

Atacurile aeriene au fost concentrate în cinci zone, după cum se poate observa pe hărțile realizate din imaginile satelitului Copernicus Sentinel-1. Cele mai afectate zone din Gaza sunt taberele de refugiați și orașele Ash Shati, Jabalia, Beit Lahiya și Beit Hanoun, precum și cartierele de est ale orașului Gaza, capitala.

Concentrarea distrugerilor în districtele cele mai apropiate de coasta de nord a Fâșiei este deosebit de izbitoare, ceea ce poate indica o posibilă debarcare amfibie alături de ofensiva terestră pregătită de armata israeliană. Această ofensivă ar putea intra prin trecătoarea nordică Erez, în spatele căreia se află taberele de refugiați Beit Lahiya și Beit Hanoun, care au fost puternic atacate în aceste zile.

Există cartiere din capitală care au fost șterse complet de pe hartă: nu a mai rămas nicio clădire în zona Al-Zahr, care era anterior unul dintre cele mai centrale și mai pline de viață cartiere ale orașului. Turnurile Zahra, o serie de blocuri de locuințe înalte, au fost reduse la moloz de rachetele israeliene.

Au existat, de asemenea, bombardamente intense în zona de sud presupus sigură pe care Israelul le-a cerut civililor să o evacueze, în special în orașul Khan Younis și Abasan al-Kabira, care este foarte aproape de granița cu Israelul.

Harta generală:

content-image

Gaza de Nord-Vest:

content-image

Gaza de Nord-Est:

content-image

Centrul orașului Gaza:

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.