Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Saudiții pun STOP extinderii Acordurilor Avraam: Nici o normalizare fără înființarea unui stat palestinian

The Heritage Foundation
Egipt arabia saudita israel siria

Arabia Saudită nu își va normaliza relațiile cu Israelul fără înființarea unui stat palestinian, a declarat vineri ministrul de Externe al puternicei monarhii din Golf, pe fondul apelurilor din partea statului evreu.

Joi, premierul israelian Benjamin Netanyahu și consilierul pentru Securitate națională al SUA, Jake Sullivan, au discutat, făcând aluzie la Arabia Saudită, despre posibilitatea de "extindere" a Acordurilor Avraam, care oficializează relațiile dintre Israel și mai multe țări arabe, relatează Le Figaro preluat de Rador.

"Adevărata normalizare și adevărata stabilitate vor veni doar dacă le oferim palestinienilor speranță și demnitate, ceea ce presupune să le oferim un stat", a declarat Faisal bin Farhane, șeful diplomației saudite, într-un videoclip postat, vineri, pe Twitter.

Cel mai mare exportator de țiței din lume și cea mai mare economie arabă, regatul Golfului este un partener foarte apropiat al Statelor Unite, dar a refuzat întotdeauna să își normalizeze legăturile cu Israelul din cauza ocupației și colonizării de către statul evreu a teritoriilor palestiniene.

Israelul a ocupat teritoriile palestiniene din 1967 și își continuă politica de colonizare a poporului evreu, denunțată de ONU, ONG-uri și comunitatea internațională, inclusiv cei mai apropiați parteneri ai statului evreu. Casa Albă a declarat, joi, că Jake Sullivan și-a exprimat opoziția Washingtonului față de orice ar pune sub semnul întrebării "viabilitatea" unui viitor stat palestinian.

Riadul nu s-a opus Acordurilor Abraham semnate sub egida Washingtonului la sfârșitul anului 2020 de către Israel și mai multe țări arabe, inclusiv unele din Golful apropiat de Arabia Saudită, precum Bahrain și Emiratele Arabe Unite. Dar regatul a repetat de mai multe ori că face respectarea din drepturilor palestinienilor o condiție sine qua non pentru semnarea unui astfel de acord cu israelienii.

La rândul său, Benjamin Netanyahu crede că normalizarea cu Arabia Saudită ar facilita un acord israeliano-palestinian, deși bunele relații cu Emiratele Arabe Unite nu au deschis nici cea mai mică perspectivă a unei evoluții a procesului de pace.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.