DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Savant de la Universitatea Harvard: 'Dacă am dreptate, atunci este cea mai mare descoperire din istoria omenirii'

Avi Loeb

În 2017, trecerea unui straniu "bolid" spaţial prin Sistemul Solar i-a entuziasmat pe astronomi atât de mult, încât unii dintre ei au văzut în acest eveniment un semnal ce atestă existenţa vieţii extraterestre. Această teză controversată a fost adoptată şi de un renumit om de ştiinţă, Avi Loeb, profesor de astrofizică la Universitatea Harvard şi autor al cărţii "Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth", care a beneficiat de o lansare pe plan internaţional, informează AFP.

"Dacă am dreptate, atunci este cea mai mare descoperire din istoria omenirii", a declarat Avi Loeb, decanul facultăţii de astronomie din cadrul Universităţii Harvard, într-un text de promovare care însoţeşte ediţia franceză a acestei cărţi, apărută la editura Seuil, scrie agerpres.ro.

Citește și: Dezvăluire: Adrian Streinu-Cercel și Alexandru Rafila, abonați la banii gigantului Pfizer

În noul volum, Avi Loeb, specialist în găurile negre din Univers, revine asupra detectării lui 'Oumuamua, un obiect cosmic în formă de trabuc, care a traversat Sistemul Solar în mare viteză, în octombrie 2017.

Detectat de telescopul Pan-STARRS1 din Hawaii, 'Oumuamua - care înseamnă "mesager" în limba hawaiiană - avea o lungime de 400 de metri şi o lărgime de 40 de metri. Viteza lui era atât de mare, încât el nu putea să provină decât din proximitatea unei alte stele: a fost primul obiect detectat care venea dintr-un alt sistem stelar.

Citește și: Daniel Suciu, deputat PSD: ‘Noi credeam că domnul Tătaru este un exemplu de ‘aşa nu’, dar se pare că domnul Voiculescu îl întrece cu brio chiar și pe domnul Tătaru’

După ce a fost iniţial inclus în categoria asteroizilor, o echipă de la Agenţia Spaţială Europeană a ajuns la concluzia că era vorba mai degrabă despre o cometă ejectată dintr-un alt sistem solar.

Însă acea ipoteză nu l-a convis pe Avi Loeb, deoarece teza în cauză nu ar putea să explice, potrivit părerilor sale, acceleraţia excesivă a obiectului cosmic, forma lui insolită, nici faptul că 'Oumuamua nu a lăsat în spatele său nicio urmă (de gaze şi praf) când a trecut pe lângă Soare.

Citește și: Dacian Cioloș: ‘Trebuie asumată situația ca atare și reformat sistemul fără milă’

Alături de un alt cercetător de la Harvard, Avi Loeb a semnat un articol în revista Astrophysical Journal Letters, în care avansa teoria conform căreia 'Oumuamua nu putea fi altceva decât o sondă lansată de o civilizaţie extraterestră.

Articolul a fost însă aspru criticat de mai mulţi oameni de ştiinţă. În prezent, spune Avi Loeb, "dezbaterile se prelungesc în absenţa unor dovezi tangibile" şi "oricare ar fi concluzia la care am ajunge pe marginea subiectului 'Oumuamua, suntem forţaţi să constatăm că el a fost şi rămâne până în zilele noastre o anomalie în sine".

Citește și: Vaccinarea anti-Covid s-a amânat pentru zeci de mii de persoane!

În 272 de pagini, acest astrofizician americano-israelian îşi prezintă în noua carte ipotezele despre "acest prim vizitator interstelar identificat vreodată" şi "explorează răspunsurile la întrebarea dacă suntem singuri în Univers", au declarat reprezentanţii editurii Seuil.

Avi Loeb regretă totodată "oprobriul aruncat" asupra Universităţii Harvard şi punerea sub semnul întrebării a activităţilor realizate de SETI, un institut ce grupează mai multe proiecte de cercetare în domeniul inteligenţei extraterestre, al cărui sediu se află în California. Avi Loeb pledează şi pentru lărgirea câmpului de cercetare, dincolo de căutarea formelor de viaţă microbiene pe Marte, obiectivul misiunii roverului Perseverance fabricat de NASA, care urmează să asolizeze pe "Planeta Roşie" în data de 18 februarie.

Citește și: Dezvăluire: Adrian Streinu-Cercel și Alexandru Rafila, abonați la banii gigantului Pfizer .

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.