Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Savant român la Georgetown: 'Oamenii au reușit să înțeleagă în ce fel funcționează creierul nostru și acum încearcă să aplice aceste lucruri asupra roboților'

www.business24.ro
Robot

Dan Cautiș, profesor de la Universitatea Georgetown originar din România a prezentat principalele probleme cu care ne confruntăm în domeniul Inteligenței artificiale (I.A.): ”Vorbim despre ce putem să facem cu roboții dar am rămas blocați cu 20 sau 30 de ani în urmă”, potrivit mediafax.

”Am observat că Inteligența Artificială așa cum este concepută în termeni clasici funcționează foarte bine într-un mediu controlat nu în lumea reală. Acum spunem că am descoperit că, dacă vrei să ai un agent în lumea reală, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-i dai un corp, să-l integrezi, să îl concepi în așa fel încât să devenă autonom”, arată Cautiș.

”Vorbim despre ce putem să facem cu roboții dar am rămas blocați cu 20 sau 30 de ani în urmă. Nu știm cum să avansăm. Prin reușitele științelor cogniției, oamenii au reușit să înțeleagă în ce fel funcționează creierul nostru și acum încearcă să aplice aceste lucruri asupra roboților”, notează Dan Cautiș.

Folosind concepția potrivit căreia percepția nu este numai absorbirea pasivă a informației din mediu ci o plasare activă a corpului ca întreg în lume, profesorul a folosit exemplul copilului care învață fără să aștepte să îi spună cineva ce are voie și ce nu are voie: ”organismele își creează propria experiență prin acțiuni”, notează profesorul.

Profesorul a vorbit și despre cogniția integrată pornind de la perspectiva radicală aplicată roboților care pot reproduce mișcarea fără să apeleze la un procesor.

Cautiș a vorbit despre Creierul Bayesian, potrivit capacității cognitive de a formula ipoteze pe baza elementelor de care dispune pentru a identifica probabilități și credințe în raport cu dovezile pe care le poate folosi.

”Are loc cogniția numai în cap? Cu siguranță nu! Este un parteneriat cu mediul, cu lumea cu situațiile fizice în care ne aflăm, pe care le intermediem cu propriul corp, care ne permite să ne manifestăm prin acțiuni”, a pledat Cautiș.

Profesorul prezentat o nouă paradigmă privind Inteligența Artificială, spre deosebire de paradigma clasică sau de teoria minții computaționale creată de cei care au fondat știința Inteligenței Artificiale odată cu primele computere. ”Computerele au fost inventate pentru un cu totul alt motiv. Nimeni nu știa de Inteligența Artificială în acel moment. (...)”, a explicat Cautiș.

”Problemele înțelegerii și intenționalității au fost înțelese fundamental greșit în perspectiva IA computațională: nu este o problemă de cunoaștere, e o problemă de a fi în mediu și de a încerca să faci ceva care are sens”, a arătat profesorul.

Profesorul a discutat pe parcursul unei întregi serii de prezentări despre fascinația pentru Singularitate, fervoare religioasă în jurul IA, apocalipsa IA, de ce sunt greșiți termenii în care se discută de obicei despre IA, cum este redefinit spațiul sacru prin IA, adevăratele amenințări ale IA și de ce ele nu sunt existențiale, pericolul potențial orwelian ca și modurile în care poate fi întâmpinat viitorul Inteligenței Artificiale.

”Noțiunea de «singularitate» vine din matematică. Este vorba despre funcții continue, care pot fi descrise cu ușurință, dar care, din cauza unei singularități, proprietățile nu mai pot fi descrise. Transumaniștii cred că se va ajunge la «singularitate», moment în care o inteligență superioară va putea să creeze o situație complet diferită de ce s-a întâmplat până acum”, spunea Catiuș într-un interviu recent.

Tema discuției a fost Inteligența artificială integrată și activă.

Dan Cautiș a fost angajatul Universității Georgetown din Statele Unite între 2006 și 2015 ca vice-președinte responsabil cu operațiunile infrastructurilor IT (Data Centers, Computer Operations, Network Operations). Continuă să predea cursuri legate de Biserică și știință, Transumanism, vorbind adesea în evenimente organizate pe teme ca Inteligența artificială sau Învățarea automată utilizând implementarea algoritmilor Python. Profesorul a părăsit România în anii '80, după ce își începuse cariera la Politehnica din București. De-a lungul timpului a deținut poziții executive în companii ca Maxtor, Seagate, Maxoptix, Western Digital sau Lawrence Livermore National Lab (LLNL).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.