Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Savanții spun că vaccinul pediatric DTP ar putea asigura o protecţie împotriva SARS-CoV-2

Romania TV
vaccin

Vaccinul împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive (DTP), care este administrat copiilor, poate genera o imunitate încrucişată care ar fi capabilă să asigure o protecţie împotriva SARS-CoV-2, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Complutense din Madrid şi publicat în revista Frontiers in Immunology, relatează EFE.

Articolul, semnat de imunologul Pedro Reche, identifică "existenţa unei imunităţi încrucişate extinse" între virusul SARS-CoV-2 şi antigenii prezenţi în vaccinul DTP. Această imunitate încrucişată ar permite declanşarea reacţiilor protectoare împotriva coronavirusului care provoacă COVID-19, prin activarea limfocitelor T CD8 şi T CD4, dar şi a limfocitelor B, la persoanele vaccinate, scrie agerpres.ro.

Citește și: Rareș Bogdan, mesaj nemilos: ‘Ticăloșia, corupția, lenea, nepăsarea, incompetența trebuie combătute fără milă și sancționate aspru’

Pedro Reche a reamintit că infecţia COVID-19 afectează mai ales vârstnicii şi în mai mică măsură şi într-o formă mai uşoară copiii. Totuşi, atunci când apare un virus nou, cei mici sunt de regulă cei mai afectaţi. Imunologul spaniol care a realizat acest studiu în prima perioadă de izolare a populaţiei la domiciliu şi-a propus să demonstreze care sunt diferenţele între copii şi adulţi şi a ales ca ipoteză de lucru faptul că cei mici primesc vaccinul la doua luni după naştere.

Vaccinul DTP se administrează pe plan global în primul an de viaţă (în trei sau patru doze), cu un rapel la vârsta de 4-6 ani şi o doză mai scăzută de antigen la vârsta de 9-14 ani, pentru a putea induce o memorie imunitară puternică şi cu o reactivitate încrucişată la virusuri.

Citește și: Ludovic Orban, mesaj îngrijorător pentru români: ‘Ne confruntăm cu o creştere a numărului de cazuri, nu o negăm’

Această imunitate scade de-a lungul timpului, iar severitatea cu care atacă SARS-CoV-2 creşte odată cu vârsta pacienţilor, bătrânii fiind cel mai grav afectaţi.

Sistemul imunitar, în general, nu recunoaşte în mod global patogenii sau vaccinurile, ci recunoaşte mici fragmente de antigeni (epitopi).

Citește și: FOTO Clotilde Armand, destăinuire după prima zi de lucru la Primăria Sectorului 1: Am găsit un distrugător de hârtie și un baston de polițist local

Pedro Reche a studiat vaccinurile pediatrice, precum cele dezvoltate împotriva hepatitei B, pojarului, varicelei, dar şi vaccinul ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) pentru a cunoaşte antigenii din compoziţiile lor şi să îi comparare apoi cu cei ai virusului SARS-CoV-2. Cele mai mari similarităţi s-au dovedit a fi în cazul vaccinului DTP.

Memoria imunologică este generată ca urmare a acţiunii epitopilor aflaţi în vaccin, acesta fiind procesul care reacţionează atunci când sistemul imunitar recunoaşte epitopii din structura noului coronavirus, a precizat medicul spaniol. Acest lucru se întâmplă în cazul copiilor, dar, pe măsură ce îmbătrânim, imunitatea se pierde, a adăugat specialistul spaniol.

Citește și: Gabriela Firea, un nou atac crunt la adresa Guvernului Orban: ‘Deschideți școlile! Testați copiii și profesorii! Izolați focarele! Aveți cu ce! V-am lasat stocuri, rezerve, spitale dotate, tot ce trebuie!’

Cercetătorul spaniol este de părere ca utilizarea acestui vaccin sau a unuia dintre derivatele sale cu sarcină mai slabă de antigen ar putea fi folosită asupra populaţiei generale pentru a potenţa astfel răspunsul imunitar împotriva SARS-CoV-2.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.