Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SBU anunță că a distrus o rețea finanțată din Rusia: Se pregătea o lovitură de stat la Kiev

SBU

Anchetatorii Serviciului de Securitate al Ucrainei au înaintat instanței un act de acuzare împotriva a două personalități publice și politice care pregăteau o schimbare violentă și răsturnarea ordinii constituționale și preluarea puterii de stat în Ucraina, se arată într-un comunicat al SBU.

S-a stabilit că autorii au acționat în coordonare cu rușii și cu membri individuali ai ONG-ului "Alegerea Ucrainei". Printre altele, în 2019, aceștia au avut contact cu asistentul de atunci al președintelui rus, Vladislav Surkov.

Potrivit anchetatorilor SBU, în timpul anexării Crimeei și a invaziei militare a Federației Ruse în regiunile Donețk și Luhansk, cei implicați au cooperat îndeaproape cu structurile politice ale lui Viktor Medvedciuk, discutând despre planurile de creare a unui stat unional al Rusiei, Belarusului și Ucrainei.

Cu toate acestea, finanțarea așteptată de la Medvedciuk nu a venit, așa că au început să acționeze separat. Un reprezentant al Federației Ruse, care are legături în serviciile speciale rusești și în guvern, a promis să le furnizeze fonduri.

Pentru a răsturna guvernul cu forța, cei implicați au elaborat un plan pentru a organiza "Adunarea Națională".

Persoane care împărtășesc aceleași idei și membri ai organizațiilor publice din subordinea lor urmau să se adune la Kiev și să anunțe înlăturarea președintelui, dizolvarea Radei Supreme și a guvernului.

Bugetul pentru "Adunarea Națională" s-a ridicat la 9,7 milioane de dolari și a inclus: închirierea spațiilor pentru sediu și a sălilor din capitală și din regiuni; cheltuieli pentru 380 de "delegați" și pentru escorta acestora; plata măsurilor de pază și securitate cu participarea a 1 356 de cetățeni; cheltuieli pentru echipamente de birou, telefoane, transport, comunicații, server; taxe pentru servicii media.

Pentru a asigura partea de forță a loviturii de stat, unul dintre participanți a început să recruteze persoane cu experiență în serviciul militar. Un complice al rebelilor, care a fost demascat de SBU în timpul tentativei de recrutare a "gărzilor de securitate" și care a depus mărturii despre figurile principale, a fost deja condamnat.

La momentul începerii invaziei la scară largă, atacatorii nu au primit întreaga sumă de finanțare promisă. Motivul probabil este deturnarea fondurilor alocate pentru activități subversive în Ucraina, care este legată de o serie de demisii de profil înalt în guvernul rus și în agențiile de aplicare a legii.

În momentul în care luptele se desfășurau în apropiere de Kiev, rebelii au schimbat planul de lovitură de stat pentru a crea "republici populare" în regiunile vestice. Acest lucru s-a întâmplat din cauza încrederii în ocuparea rapidă a părților estice, nordice și sudice ale Ucrainei.

În timpul perchezițiilor care au avut loc după arestarea suspecților, SBU a confiscat: estimări; liste de participanți la viitoarele structuri ilegale de putere și forță; manifeste adresate publicului și forțelor de securitate; liste de arme, bunuri și echipamente necesare.

Complicii sunt acuzați de conspirație în vederea comiterii de acte cu scopul de a schimba în mod violent ordinea constituțională și de a prelua puterea de stat, adică în temeiul părții 1 a art.1 alin. 109 din Codul penal al Ucrainei.

Acțiunile de investigare în cadrul procedurilor penale sunt în curs de desfășurare pentru a aduce în fața justiției și alte persoane implicate.

Depistarea activităților ilegale este efectuată de Biroul SBU din regiunea Ivano-Frankivsk în coordonare cu Departamentul de contrainformații al SBU. Gestionarea procedurilor este realizată de către Biroul procurorului din regiunea Ivano-Frankivsk.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.