Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SBU anunță percheziții la o mare companie energetică din Ucraina - Proprietarii ar fi ruși, inclusiv președintele clubului de fotbal ȚSKA Moscova

SBU

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță joi, 24 noiembrie, că efectuează percheziții la o companie energetică care controlează 6 companii regionale de distribuție a energiei electrice și are proprietari ruși. Perchezițiile vin într-o perioadă în care țara se confruntă cu mari probleme de alimentare cu energie electrică, din cauza bombardamentelor rusești.

Ofițerii SBU, împreună cu Biroul de Stat de Investigații, au efectuat percheziții la o companie energetică ai cărei beneficiari finali sunt cetățeni ruși. În același timp, aceste persoane sunt incluse pe listele de sancțiuni și sunt suspectate de crearea unei organizații criminale care aduce atingere securității statului ucrainean, se arată într-un comunicat de presă al SBU.

„Prin urmare, acțiunile de aplicare a legii au ca scop minimizarea impactului Rusiei asupra sistemului energetic al țării noastre, care a devenit una dintre țintele prioritare ale agresiunii rusești, mai ales în ajunul sezonului de încălzire. Potrivit anchetei, compania gestionează instalații de infrastructură energetică în regiunile Jîtomîr, Herson, Kirovohrad, Cernăuți, Rivne și Kiev”, precizează SBU.

În același timp, printre proprietarii săi: un fost vicepreședinte al Parlamentului rus, proprietar al clubului de fotbal CSKA; un fost vicepreședinte al Dumei de Stat a Rusiei; un reprezentant al comunității criminale din Rusia, așa-numitul "hoț în lege".

„Aceste persoane, împreună cu concernul rusesc de apărare, sunt implicate în dezvoltarea și producția de bunuri militare și finanțează aceste activități. Astfel, acestea reprezintă o amenințare la adresa capacității de apărare și a securității economice a Ucrainei. Pe lângă cota pe piața energetică ucraineană, acestea dețin active în Crimeea anexată și pe teritoriul țării agresoare”, mai transmite SBU.

Acțiunile de investigare în cadrul companiei energetice pe care o controlau au fost efectuate în baza mai multor articole din Codul Penal al Ucrainei: Art. 255 (Crearea, conducerea unei comunități criminale sau a unei organizații criminale, precum și participarea la aceasta); Art. 190 (fraudă); Art. 191 (deturnare de fonduri, deturnare de fonduri sau dobândirea de bunuri prin abuz de putere); Art. 110 (Încălcarea integrității teritoriale și a inviolabilității Ucrainei); Art. 206 (contracararea activității economice legitime); Art. 209 (Legalizarea (spălarea) veniturilor provenite din infracțiuni); Art. 258-5 (Finanțarea terorismului); Art. 364 (Abuzul de putere sau de poziție oficială); Art. 365-2 (Abuzul de autoritate al persoanelor care prestează servicii publice); Art. 212 [Evaziune fiscală, taxe (plăți obligatorii).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.