Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scăderea de 10% din 2023 lasa cortina asupra prețurilor petrolului: analistii văd o redresare în 2024

preț petrol rusia

Se preconizează că prețurile petrolului vor încheia anul cu aproximativ 10 puncte în scădere pentru prima dată în doi ani, când preocupările geopolitice, reducerile de producție și măsurile la nivel mondial pentru a reduce inflația au cauzat volatilitatea prețurilor, scrie energypress.gr.

Prețurile petrolului s-au stabilizat astăzi, după ce ieri au scăzut cu 3%, pe fondul informațiilor din ce în ce mai mari că companiile de transport maritim se pregătesc să repornească traversările în Marea Roșie, în urma suspendării serviciilor prin aceasta din cauza atacurilor din ce în ce mai mari asupra navelor de către Houthii din Yemen.

Mai exact, contractele futures pe țițeiul Brent au crescut cu 0,54%, până la 77,57 dolari pe baril, la 9:30 a.m. (ora Greciei), ultima zi de tranzacționare pentru acest an, în timp ce WTI s-a tranzacționat la 72,04 dolari, cu o creștere de 0,38%.

Cu toate acestea, ambele contracte sunt pe cale să încheie anul la cele mai scăzute niveluri din 2020, când pandemia a lovit cererea și a dus la prăbușirea prețurilor la combustibil.

Reducerile de producție din partea OPEC+, care include țările membre ale cartelului și aliații acestora conduși de Rusia, s-au dovedit insuficiente pentru a susține prețurile, ducând atât Brent, cât și WTI în scădere cu aproape 20% față de maximele înregistrate în acest an.

Cu toate acestea, comercianții sunt optimiști cu privire la noul an care va începe în câteva zile, deoarece reducerile așteptate ale dobânzii de la băncile centrale vor reduce costurile împrumuturilor de consum pe piețele majore, îmbunătățind cererea, în timp ce un dolar mai slab face petrolul mai puțin costisitor pentru deținătorii altor monede, care ar putea stimula și mai mult cererea în 2024.

Un sondaj al Reuters a 30 de economiști și analiști arată că țițeiul Brent va avea o medie de 84,43 dolari pe baril în 2024, comparativ cu o medie de aproximativ 80 de dolari în acest an și cu maxime de peste 100 de dolari în 2022, după invazia rusă a Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.