Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scăderea în greutate și pigmentarea în galben a pielii pot ascunde o boală periculoasă

Radu Pop

Greața, vărsăturile, pierderea poftei de mâncare însoțită de scădere în greutate, pigmentarea în galben a pielii și ochilor, durerile și umflarea abdomenului pot fi semne ale unei afecțiuni grave, aflată deja într-un stadiu avansat – cancer hepatic. În anumite situații, tumora hepatică produce hormoni care afectează și alte organe, astfel încât pot să apară și alte manifestări clinice, care nu sunt asociate în mod normal cu bolile de ficat: micșorarea testiculelor, creșterea în volum a sânilor la bărbați și scăderea severă a glicemiei.

Cancerul de ficat poate fi diagnosticat printr-o serie de analize de sânge și investigații imagistice speciale – ecografie abdominală, tomografie computerizată, examen RMN – și prin biopsie hepatică, singura care poate stabili diagnosticul de certitudine. De cele mai multe ori, tratamentul presupune o intervenție chirurgicală pentru rezecția țesutului afectat, completată cu alte proceduri terapeutice (chimioterapie sau radioterapie). Însă, în situația în care tumora este voluminoasă și afectează o mare parte din ficat sau când pacientul suferă de anumite afecțiuni asociate, care nu permit intervenția chirurgicală, se apelează la alte metode. În astfel de cazuri, una dintre cele mai eficiente opțiuni terapeutice este chemoembolizarea hepatică cu microsfere absorbabile.

Această procedură poate fi folosită atât în cazul unor tumori hepatice primare sau secundare (metastaze) hepatice inoperabile, și reprezintă o alternativă mai performantă la chimioterapia clasică. Spre deosebire de tratamentul chimioterapic obișnuit, care se realizează de obicei prin perfuzie, astfel încât substanțele chimice care ajung la tumoră sunt mult diluate, chemoembolizarea permite o terapie țintită, prin administrarea medicamentelor direct în țesutul malign, într-o doză mai mare.

Chemoembolizarea hepatică este realizată de un medic specializat în radiologie intervențională. Acesta introduce, sub anestezie locală, un microcateter (un tub lung și subțire) în arterele care alimentează cu sânge tumora hepatică, apoi injectează microsfere care conțin substanțe chimioterapice. Medicamentele vor opri fluxul sanguin spre tumoră și o vor distruge din interior, fără să afecteze alte organe învecinate și fără să producă efectele secundare neplăcute specifice chimioterapiei clasice.

În urma procedurii, tumora își va reduce semnificativ dimensiunea, iar simptomele se vor ameliora. Acest tratament nu se poate realiza însă în cazul pacienților care suferă de ciroză, de obstrucție biliară sau de tromboză a venei porte. Prin urmare, înainte de intervenție, sunt necesare mai multe investigații medicale detaliate, pentru a verifica starea generală de sănătate a pacientului și a stabili dacă există contraindicații.

Alte metode de tratament pentru cancerul hepatic sunt radioterapia externă, radioterapia stereotaxică, chimioterapia, imunoterapia sau terapia biologică țintită. Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților cu cancer de ficat toate procedurile disponibile de tratament, în funcție de indicația terapeutică, inclusiv transplant hepatic, în cazul în care întregul organ a fost afectat de cancer. De asemenea, la Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR pacienții beneficiază de servicii medicale complete pentru screening, diagnostic, tratament și monitorizare pe termen lung a tuturor afecțiunilor hepatice, printr-o abordare multidisciplinară, personalizată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.