Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Scandal cât casa: fost militar ucrainean care a luptat alături de nazişti, ovaționat de față cu Zelenski

parlament scandal

Scandal cât casa: fost militar ucrainean care a luptat alături de nazişti, ovaționat de față cu Zelenski

Premierul canadian Justin Trudeau consideră ”inacceptabil” şi ”jenant” faptul că un fost militar ucrainean care a luptat alături de nazişti în al Doilea Război Mondial a fost ovaţionat în Parlament în timpul vizitei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, săptămâna trecută, relatează AFP, informează News.ro.

”Este profund jenant pentru Parlamentul Canadei, şi extinzând pentru toţi canadienii”, a declarat luni presei Justin Trudeau. Premierul canadian an făcut aceste declaraţii la o zi după un scandal privind o invitaţie criticată, care i-a pus Guvernul într-o situaţie stânjenitoare.

Iaroslav Hunka a fost aplaudat

În cursul unei vizite a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Ottawa, vineri, preşedintele Camerei Comunelor Anthony Rota a pus să fie aplaudat Iaroslav Hunka, un veteran ucrainean în vârstă de 98 de ani, pe care asociaţii de apărarea comunităţii evreieşti îl acuză că a luptat în cadrul celei de-a 14-a Divizii Waffen Grenadier a SS.

”Este clar că este inacceptabil”, a reacţionat Justin Trudeau, care a subliniat că ”preşedintele Camerei şi-a asumat responsabilitatea şi a cerut scuze”.

În urma acestui scandal, partidele politice au cerut luni demisia lui Anthony Rota.

Partidul Conservator, în opoziţie la Ottawa, a acuzat Guvernul trudeau de faptul că nu a verificat antecedentele lui Iaroslav Hunka înainte de a-l omagia.

Și-au cerut scuze

O organizaţie evreiască a catalogat duminică acest incident drept ”şocant” şi ”deosebit de tulburător”.

”Încă o dată, cer scuze pentru ceea ce s-a întâmplat. Nu voiam să pun Parlamentul într-o situaţie jenantă”, a reafirmat luni, cameră, Anthony Rota.

Justin Trudeau a vrut să recentreze mesajul asupra sprijinului pe care Canada îl oferă Ucrainei.

”Important în toate astea este că vom continua să rămânem ferm împotriva Rusiei, împotriva propagandei şi dezinformării”, a subliniat el.

Preşedintele Camerei Comunelor de la Ottawa a demisionat

Preşedintele Camerei Comunelor de la Ottawa a demisionat după ce a invitat un veteran ucrainean care a luptat alături de nazişti să participe la o sesiune specială a parlamentului, iar apoi l-a numit "erou", relatează The Guardian, potrivit News.ro.

Anthony Rota a demisionat marţi din funcţia de preşedinte al Camerei Comunelor, după ce s-a întâlnit cu liderii partidelor la Ottawa, în contextul în care tot mai multe partide au cerut demisia sa.

"Această casă este mai presus de oricare dintre noi", le-a spus el parlamentarilor.

În cursul zilei, ministrul canadian de externe, Melanie Joly, a calificat situaţia drept "profund inacceptabilă" şi "jenantă".

Liderul conservator Pierre Poilievre l-a criticat, de asemenea, pe Justin Trudeau pentru acest fiasco, spunând că premierul a "adus ruşinea asupra Canadei" după ce "masivul aparat diplomatic şi de informaţii al guvernului nu a verificat şi nu a împiedicat onorarea unui nazist".

În cursul unei vizite a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Ottawa, vineri, preşedintele Camerei Comunelor Anthony Rota a pus să fie aplaudat Iaroslav Hunka, un veteran ucrainean în vârstă de 98 de ani, pe care asociaţii de apărarea comunităţii evreieşti îl acuză că a luptat în cadrul celei de-a 14-a Divizii Waffen Grenadier a SS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.