Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL cu iz penal în PNL: Un primar a fost declarat colaborator al Securităţii. Nume de cod - 'Cupidon'

pnl nou sigla

Partidul Naţional Liberal este lovit de un nou scandal. În ciuda codului etic al partidului şi chiar împotriva legii, unul dintre primarii liberali a fost recent deconspirat ca fost colaborator al Securităţii. Este vorba despre primarul oraşului Aleşd (judeţul Bihor), Ioan Todoca. Aleşd este oraşul din care provine unul dintre cei mai bine văzuţi lideri ai PNL, Ilie Bolojan (primarul municipiului Oradea, fost secretar general al Guvernului Tăriceanu, fost secretar general al PNL).

Primarul Ioan Todoca a reuşit să ţină secretă colaborarea sa cu Securitatea până recent, când Curtea de Apel Bucureşti a aprobat, pe fond, decizia CNSAS prin care s-a stabilit că editul a "turnat" pentru fosta poliţie politică. Todoca a atacat cu recurs decizia CAB.

Dincolo de problema de imagine, primarul Todoca s-ar putea alege şi cu un dosar penal. La alegerile parlamentare din 2016, acesta a candidat, pe un loc neeligibil pentru un post de deputat. Cu această ocazie, Ioan Todoca a completat o declaraţie pe propria răspundere că nu a colaborat cu fosta Securitate. Potrivit articolului 326 din Noul Cod Penal, falsul în declaraţii se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Într-un articol din ziarul Bihoreanul, Ioan Todoca susţine că a fost obligat să semneze angajamentul, de teamă că Securitatea i-ar putea face rău tatălui său. Fost director de liceu, tatăl primarului ar fi trimis scrisori anonime lui Nicolae Ceauşescu, în care se plângea de lipsa alimentelor din ţară.

"Raportul CNSAS arată că planul securiştilor de a-l racola pe Todoca exista încă din februarie 1989. În argivele Securităţii a fost găsit un document întocmit de acelaşi Teodor Boto, care arăta că printre cei 18 muncitori de la Autoservice 'nu dispunem de reţea informativă', astfel că Todoca jr. ar fi bună sursă. 'Numitul Todoca Ioan Coloman va fi contactat perioadic de către ofiţer pentru atragerea la colaborare', a consemnat ofiţerul, pe 10 februarie 1989. Pe 14 aprilie 1989, Boto a trimis spre aprobare şi propunerea de rectrutare a lui Todoca, aratând că a vorbit deja cu el şi că acesta 'a furnizat date de interes pentru organele de securitate', fără a preciza ce fel de informaţii a dat inginerul auto. Cert este că, o zi mai târziu, Boto şi-a îndeplinit misiunea: Todoca a semnat angajamentul, primind numele conspirativ 'Cupidon' şi sarcina explicită să ofere informaţii despre un subaltern, tinichigiu la Autoservice, A.K., pe care comuniştii îl bănuiau pe şovinism, botezându-l 'Caligula'", se arată în articolul din ziarul Bihoreanul.

Din arhivele Securităţii reiese că Ioan Todoca a furnizat trei note despre A.K., în urma cărora etnicul maghiar a avut de suferit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.