Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL cu Toma Cuzin, alias Firicel din Las Fierbinți: A transmis ce a făcut, live, pe Facebook, dintr-o instituție a statului / VIDEO

Toma Cuzin Las Fierbinti Firicel Celentano

UPDATE

Drept la replică de la CREDIDAM:

”Ca urmare a apariției pe site-ul Stiripesurse.ro a materialului “SCANDAL cu Toma Cuzin, alias Firicel din Las Fierbinți: A transmis ce a făcut, live, pe Facebook, dintr-o instituție a statului / VIDEO”, în baza dreptului la replică vă solicităm să publicați următorul text:

1.Domnul Toma Cuzin nu mai este membru CREDIDAM din data de 22.09.2015. Decizia aparține Consiliului Director și a fost menținută de instanțele de judecată, respectiv Tribunalul București în dosarul nr. 37216/299/2016.

Excluderea domnului Toma Cuzin din cadrul asociației a fost determinată de comportamentul agresiv fizic si verbal, injuriilor, amenințărilor și acuzațiilor false aduse la adresa asociației, angajaților asociației și a membrilor Consiliului Director.

2. În conformitate cu prevederile Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe*, în calitate de nemembru, domnul Toma Cuzin poate beneficia de remunerațiile cuvenite în baza unei cereri de încasare pentru sursele de gestiune colectivă obligatorie*. Pe cale de consecință, CREDIDAM nu poate să gestioneze drepturile din sursele de gestiune facultativă pentru domnul Toma Cuzin, cum sunt de exemplu, cele provenite din radiodifuzarea prestațiilor artistice de către posturile tv și comunicarea publică a filmelor (mai exact repertoriul domnului Toma Cuzin). Acest lucru este bine cunoscut și de către domnul Toma Cuzin, drept dovadă fiind declarația dumnealui înregistrată la CREDIDAM cu nr. 26056 /14 noiembrie 2016, prin care își recunoaște drepturile în calitate de nemembru.

3. Modalitatea de colectare și de repartizare a remunerațiilor, este publică și se regăsește la punctul 18 din statutul CREDIDAM**, statut avizat de către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) și cenzurat de către instanța de judecată.

De exemplu, în cazul fonogramelor și videogramelor (Art.18, punctul II, aliniatul 3) sumele se repartizează astfel:

„(3) Remuneraţia echitabilă pentru comunicare publică şi radiodifuzare fonogramelor /videogramelor

3.1 Radiodifuzarea fonogramelor/videogramelor

3.1.1 Sumele se repartizează conform utilizării reale rezultată din informaţiile primite de la utilizatori (play-liste). Valoarea fiecărei fonograme/videograme este dată de durata de radiodifuzare şi de suma încasată pentru perioada de radiodifuzare (suma încasată se împarte la numărul total de secunde de

3.1.2 radiodifuzare obținându-se valoarea pe secundă, care se înmulțește cu numărul de secunde pentru fiecare piesă/prestație în parte, rezultând astfel valoarea pe piesă/prestație). Suma calculată pentru o fonogramă/videogramă se repartizează tuturor artiştilor interpreţi participanţi la înregistrarea respectivă, în conformitate cu declaraţia de repertoriu, sau cu foaia de prezenţă.

3.1.2 Criteriile după care se stabileşte punctajul fiecărui participant la o fonogramă/videogramă sunt, în lipsa unei convenţii înregistrate la CREDIDAM în momentul declarării repertoriului :

a) Rolul sau funcţia din cadrul înregistrării (fixării)

b) Numărul de persoane participante la fixare”.

Atât informațiile privind modalitatea de colectare și repartizare, cât și sursele din care au provenit banii încasați au fost comunicate domnului Toma Cuzin în repetate rânduri prin e-mail, dar și verbal, la sediul CREDIDAM.

4. Cota de administrare nu poate depasi 15% din sumele colectate anual, conform Art. 134 aliniatul 2, litera b, din legea nr. 8/1996. Cota de administrare reținută de CREDIDAM este publică pe www.credidam.ro.***

La ultimul virament, din 4 iulie 2017, domnului Toma Cuzin i s-a reținut o cotă de administrare de 13,93%, și nu de 40% cum a afirmat acesta, ceea ce dovedește că afirmațiile domniei sale sunt false.”, precizează CREDIDAM.

Actorul Cuzin Toma, cunoscut pentru rolurile din "Aferim!” şi "Las Fierbinţi”, a vrut să afle de unde provin sumele încasate de la Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM) şi care este formula de calcul după care reies aceste sume datorate artiştilor.

Actorul Toma Cuzin a transmis primul live pe Facebook din noul sediu al CREDIDAM. „De două ore încerc să vorbesc cu domnul Gheorghiu şi de câte ori încerc să aflu formula de calcul după care se împart banii artiştilor, domnul Ştefan Gheorghiu cheamă Poliţia”, a spus Cuzin Toma, scrie news.ro.

Citește și: Se anunță schimbări radicale la programul Prima Casă: Cum vor fi afectați românii

Ştefan Gheorghiu, directorul CREDIDAM, nu a ieşit din biroul său şi nu a vrut să-i răspundă lui Cuzin Toma la întrebări.

„De şase luni, aştept să-mi justifice nişte bani pe care mi-i fură. Poate ştie Poliţia formula de calcul”, continuă actorul.

Citește și: Un cunoscut jurnalist român, UMILIT! Solicitarea pe care i-o face unui ministru din Guvernul Tudose

„Aveţi obligaţia să ne explicaţi. Nu vă e ruşine! Doamna contabil susţine că nu trebuie să ne explice nouă. Este incredibil aşa ceva, oameni buni!”, spune Cuzin Toma în videoclipul publicat luni pe pagina de Facebook, adăugând că are deja trei procese cu asociaţia şi ar putea să mai deschidă unul.

„Arătaţi-mi borderourile să vedem cât mi-aţi oprit din suma respectivă. Am trei procese cu ei”, le explică el celor doi ofiţeri de poliţie care asistă la discuţie.

Citește și: GIGANTUL care produce Kent ia o DECIZIE importantă în privința României! Opt țări sunt vizate

„Mi-aţi dat 4.000 de lei, dar nu mi-aţi arătat pe ce. Pe ce este dată suma asta? Pe ce proiect mi-aţi dat acei bani? Sunteţi contabil, dumneavoastră trebuie să ştiţi formula de calcul după care calculaţi acei bani. Ce lege îmi arătaţi? Ce înseamnă formulă de calcul?”, i-a repetat de mai multe ori întrebarea contabilei fără însă să primească un răspuns.

Actorul susţine că angajatul CREDIDAM trebuie să răspundă la întrebările artiştilor. „Dumneavoastră trebuie să ştiţi legea, pentru că sunteţi contabil CREDIDAM şi împărţiţi banii. Cât costă secunda cu mine pe orice televiziune?”, a vrut să ştie Cuzin Toma.

Citește și: Îi miroase a VICTORIE! Ce bancă „AMENINȚĂ” BCR și care-i sunt atuurile .

Colectarea banilor o face CREDIDAM, iar repartiţia o face firma de repartiţie, susţine contabilul.

„Justificaţi banii, dacă sunt pe „Las Fierbinţi”, pe filme, pe reclame... Aveţi obligaţia să ne explicaţi. Dumneavoastră opriţi 30, 40% din încasările pe care le spuneţi în numele meu. Explicaţi-mi suma!”, o roagă actorul Toma Cuzin pe contabilă, asigurând că se va întoarce la CREDIDAM şi în zilele următoare pentru a se lămuri cu privire la sumele pe care le încasează de la asociaţie.

Citește și: Bătrânul care a fost lovit de protestatarul #Rezist a spus TOT! Ce pensie are ca „fost șef al Securității”

CREDIDAM este o asociaţie non-profit, înfiinţată în 1996. Scopul ei este de a colecta şi repartiza banii cuveniţi artiştilor interpreţi români şi străini, bani proveniţi din difuzarea înregistrărilor comerciale, între alţii, de posturile TV şi radio, operatorii de cablu, cinematografe, hoteluri, restaurante şi organizatori de evenimente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.