Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal de corupție în jurul Procurorului General al R. Moldova: Probe și motivele pentru care Platon ar fi înregistrat companiile sale pe soția lui Stoianoglo

Alexandr Stoianoglo

Istoria Moldovei a cunoscut multe scandaluri de corupție de înalt nivel. Ne amintim încă bine aceste povești despre „Zborurile private ale lui Filat”, „Kuliocul pentru Dodon”, scandaluri la vamă, instanțe și multe altele. În ciuda acestui fapt, întotdeauna, odată cu venirea la putere a unor persoane noi, continuăm să credem că situația este pe cale să se schimbe în bine. Că acestea vor fi mai bune decât precedentele. Și amintiți-vă câte discursuri de laudă au fost despre Alexandr Stoianoglo când a fost numit procuror general al Moldovei. „Profesional”, „cinstit”, „corect”, „incoruptibil”, va pune lucrurile în ordine – va pune toți bandiții în închisoare și va învinge corupția.

Dar, din nou, ceva nu a mers bine. În loc să-i închidă pe bandiți, Alexandr Stoianoglo a decis să-i protejeze și, în loc să lupte împotriva corupției, a decis să o conducă.

De câteva luni, un portal din ucraina from-ua.com, investighează evenimentele principalului scandal de la începutul anului 2021 privind procurorul general al Moldovei, soția sa și omul de afaceri scandalos cu obiceiuri din anii 90, Veaceslav Platon. În acest timp, jurnaliștii ucrainiei au reușit să colecteze zeci de documente, să comunice cu persoanele direct implicate în această situație și să verifice dublu informațiile primite din diverse surse.

Vă prezentăm mai jos rezultatele acestei investigații cu toate documentele oficiale, mărturii, diagrame, pentru ca să cunoașteți întregul adevăr despre acest scandal, aproximativ 5,5 milioane de dolari SUA aparținând lui Alexandr Stoianoglo și familiei sale, despre rolul lui Veaceslav Platon și al companiilor sale ucrainene în averea care a căzut pe capul Procurorului General al Republicii Moldova, despre următoarele acorduri și scheme din sistemul judiciar al Moldovei.

INTRODUCERE

Moldova s-a întâlnit la începutul anului 2021 cu un alt scandal.

La 6 ianuarie 2021, procurorul șef al Procuraturii Anticorupție din Moldova, Viorel Morari, a susținut o conferință de presă în care a anunțat că soția procurorului general al Moldovei Alexandr Stoianoglo este adevărata proprietară a companiilor ucrainene ale lui Veaceslav Platon.

Imediat după el, în aceeași zi, Veaceslav Platon a organizat și el o conferința de presă, la care a vorbit în apărarea procurorului general al Republicii Moldova Alexandr Stoianoglo și a declarat falsificarea datelor prezentate de Viorel Morari.

De asemenea, Alexandr Stoianoglo a negat în mod public afirmațiile lui Viorel Morari, cum că soția sa deține companiile lui Veaceslav Platon.

Scandalul care a început violent la începutul anului, cu soția procurorului general, după sfârșitul sărbătorilor de Anul Nou și de Crăciun, s-a calmat și el brusc. Toate personajele sale preferă să rămână tăcute și să refuze să comenteze public această situație.

Între timp, presa ucraineană susține că experiența de mulți ani în activitatea jurnalistică sugerează că acest tip de comportament „liniștit” al participanților la scandal nu este tipic pentru situațiile „aspirate de la deget”. Dimpotrivă, acesta este comportamentul persoanelor care au ceva de ascuns.

Prin urmare, from-ua.com a decis să studieze această situație în detaliu din interior, precum și să verifice toate versiunile evenimentelor exprimate anterior de eroii săi.

ESENȚA INVESTIGAȚIEI

Pentru început, să reamintim care a fost esența scandalului.

La începutul lunii ianuarie 2021, s-au publicat informații că o anumită Tvetana Kurdova, care se presupune că este soția procurorului general al Republicii Moldova Alexandr Stoianoglo, este adevărata proprietară a companiilor ucrainene OOO ”Verlok Development Inc” și OOO ”Jet Business Limited”, care aparținea anterior controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, care este cercetat.

Veaceslav Platon și Alexandr Stoianoglo au făcut în grabă declarații că astfel de informații nu sunt adevărate și că soția procurorului general nu este asociată cu aceste companii.

Veaceslav Platon a mai declarat că aceste companii, OOO ”Verlok Development Inc” și OOO ”Jet Business Limited” sunt „manechine” care nu au active și, prin urmare, nu a avut rost să le reînregistreze în favoarea Tvetana Kurdova.

Tvetana Kurdova se abține de la a face comentarii cu privire la această chestiune.

Pentru a stabili adevărul în acest caz și pentru a afla în cele din urmă care dintre eroii săi minte, from-ua.com a adunat dovezi și a verificat următoarele informații:

  1. Cu cine este căsătorit Procurorul General al Moldovei Alexandr Stoianoglo? Are o anumită legătură Tvetana Kurdova cu el?
  2. Cum este asociat Veaceslav Platon cu companiile ucrainene „Verlok Development Inc.” și Jet Business Limited?
  3. Ce se știe despre activitățile companiilor ucrainene „Verlok Development Inc.” și Jet Business Limited? Există active în spatele lor?
  4. Verlock Development Inc. și Jet Business Limited, au schimbat proprietarul real al acestor companii la începutul anului 2021?
  5. Care ar putea fi motivul schimbării proprietarului real al companiilor „Verlok Development Inc.” și Jet Business Limited?

Răspunsurile la aceste întrebări, care se bazează pe dovezi, demonstrează în mod clar „ce s-a întâmplat cu adevărat” și ridică mari îndoieli cu privire la decența și onestitatea domnului Stoianoglo, care s-a proclamat „principalul luptător” împotriva criminalității din Moldova.

SOȚIA PROCURORULUI GENERAL

Internetul este plin de fotografii care arată Procurorul General al Moldovei împreună cu soția sa:

content-image

Ea duce o viață laică și nu ezită să demonstreze publicului relația cu soțul ei.

După cum puteți vedea în fotografie, soția procurorului general este cetățeană a Moldovei Tvetana Curdova [în rusă și ucraineană se găsește sub numele de Tvetana Kurdova sau Tsvetana Kurdova], născută la 21 ianuarie 1970, act de identitate (pașaport) B1860188, cod personal 0971306195205.

content-image

Rețineți acest pașaport – ceva mai jos îl regăsiți din nou într-un loc foarte interesant. Ea a devenit în mod repetat obiectul investigațiilor jurnalistice.

Astfel, jurnaliștii anticoruptie.md, specializați în expunerea cazurilor de corupție în rândul înalților oficiali ai Republicii Moldova, au scris despre modul în care Alexandr Stoianoglo, împreună cu soția sa Tsvetana (Tvetana) Kurdova, dețin o proprietate în Chișinău la adresa: bul. Renasterii Naționale, 16.

content-image

Jurnaliștii au stabilit că la această adresă există un salon de înfrumusețare plin de farmec „OPIUM”, care este deținut și operat de soția procurorului general Tsvetana (Tvetana) Curdova, iar veniturile acesteia nu sunt declarate de Alexandr Stoianoglo. De asemenea, în timpul mandatului său de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo a declarat public că soția sa Tsvetana (Tvetana) Curdova este un antreprenor individual:

content-image

Conform informațiilor oficiale ale Camerei de Înregistrare a Moldovei, Antreprenorul Individual „Curodva Tvetana” a fost înregistrat la adresa: CHIȘINAU, strada FLORICA NITSA, 7/1, apt. (birou) 34.

content-image

Așa cum a fost stabilit de jurnaliștii unei alte publicații https://newsmaker.md/, la adresa de înregistrare indicată a FE „Curdova Tvetana” este locul oficial de reședință al procurorului general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo.

Rețineți această adresă – orașul Chișinău, strada FLORIKA NITSA, casa 7/1, ap. (off.) 34 – mai departe îl vom întâlni.

Deci, vedem că în familia lui Alexandr Stoianoglo, soția sa Tsvetana (Tvetana) Kurdova a preluat „rolul de afaceri”, pentru care sunt înregistrate și administrate bunurile aparținând familiei procurorului general.

CONEXIUNEA LUI PLATON CU COMPANII UCRAINE

Veacheslav Platon nu a ascuns niciodată faptul că companiile ucrainene Jet Business Limited și Verlok Development Inc. i-au aparținut. În special, el a confirmat în mod direct acest lucru în timpul unei conferințe de presă organizate la 6 ianuarie 2021. Au fost create de Platon pentru a deține și gestiona activele sale moldovenești. Din punct de vedere legal, acestea au fost concepute după cum urmează:

  • Jet Business Limited :
  • În urma Cartei Jet Business Limited și a informațiilor oficiale din Registrul de stat unificat al Ucrainei, care sunt disponibile publicului: Veacheslav Platon este fondatorul Jet Business Limited,
  • Jet Business Limited este înregistrată sub codul de identificare – 36677765,
  • Jet Business Limited este înregistrată la adresa – Kiev, st. Staronavodnitskaya, 8b, Din 19.09.2014,
  • șeful de neînlocuit al Jet Business Limited este Maxim Kinishenko,
  • Numărul de telefon al companiei Jet Business Limited LLC este +38 050 356 55 95.

content-image

  • „Verlok Development Inc.”:
  • În urma Cartei Verlok Development Inc. LLC și informații oficiale din Registrul de stat unificat al Ucrainei:
    Alena Stashevskaia este fondatoarea Verlok Development Inc.,
  • LLC „Verlok Development Inc.” înregistrat sub cod de identificare – 36589213,
  • LLC „Verlok Development Inc.” înregistrat la adresa – Kiev, st. Kropyvnitskogo, 18 ani, birou 34, Din 2009,
  • șeful de neînlocuit al Verlok Development Inc. este Oleg Belonog.

content-image

Jurnaliștii from-ua.com susțin că au discutat cu șefii oficiali ai acestor companii – cetățenii ucraineni Oleg Belonog și Maksim Kinishenko, și au constatat că aceștia sunt doar pentru a figura pentru Verlok Development Inc. OOO. și respectiv Jet Business Limited OOO.
Aceștia nu cunosc afacerile reale ale acestor companii și nu exercită niciun control real asupra lor. Platon le plătește doar pentru a semna documentele de care are nevoie pentru aceste companii, pentru a depune aceste documente autorităților potrivite și pentru a acționa oficial ca reprezentanți ai acestor companii către terți.

Din spusele lor, administrarea și controlul real asupra „Verlok Development Inc.” și Jet Business Limited, este făcut de Veaceslav Platon care operează prin biroul său de la Kiev, unde lucrează cei mai apropiați administratori – Ludmila Mazina și Vitali Podvishevski.

Spusele acestora au fost confirmate de alte surse independente. Deci, dintr-o sursă din agențiile de aplicare a legii din Ucraina, se știe că Ludmila Mazina și Vitali Podvishevski au ajuns în mod repetat în atenția ofițerilor ucraineni de aplicare a legii în timpul cercetării cazurilor penale și al colectării de informații despre comunitatea criminală organizată de Veaceslav Platon.

După cum ne-a spus această sursă, ofițerii ucraineni de aplicare a legii au adunat suficiente dovezi care indică faptul că un cetățean al Ucrainei Ludmila Mazina (Fig. 13), născută la 11.11.1968, cod de identificare 2515205680, a fost contabilul personal al Platon de la mijlocul anilor 2000. Ea este responsabilă pentru finanțarea personală a lui Platon, asistența contabilă pentru companiile sale atât în ​​Ucraina, cât și în străinătate, pentru colaborarea cu bănci și confesiuni.

Reprezentând interesele lui Platon, Ludmila Mazina a pregătit și a prezentat, printre altele, documente financiare și contabile pentru Verlok Development Inc. OOO. și Jet Business Limited OOO, fapt confirmat de datele interne ale Serviciului Fiscal din Ucraina.

content-image

Cât despre Vitali Podvishevski (Fig. 14), el, cetățean al Ucrainei, născut la 10 aprilie 1974, cod de identificare 2712820897, este un prieten din copilărie al lui Platon. Există multe investigații jurnalistice pe web, care indică o legătură între Veacheslav Platon și Vitali Podvishevski. Numărul personal de telefon mobil utilizat de Vitali Podvishevski – +38 050 356 55 95 – este indicat direct ca număr de contact pentru Jet Business Limited.

content-image

De asemenea, prietenul său de multă vreme Vladimir Cherniakov (Fig. 15), cetățean al Ucrainei, născut la 30.05.1971, cod de identificare 2608213018, este implicat în lucrările biroului Platon din Kiev. Vladimir Cherniakov este folosit în mod regulat de Platon în tot felul de scheme frauduloase.

content-image

Astfel, el a reprezentat interesele lui Veaceslav Platon în societatea mixtă moldovenească Agrovistrade LLC (cod de identificare 1011600002948).

content-image

Această companie a fost folosită de Platon pentru a realiza scheme frauduloase de milioane de dolari, care a fost ulterior înființată de Centrul Național Anticorupție și afișată în Raportul său din 2013.

content-image

În acest moment, aceste persoane – Ludmila Mazina, Vladimir Cherniakov, Vitali Podvishevski – constituie coloana vertebrală a biroului Platon din Kiev și sunt responsabile pentru desfășurarea tuturor afacerilor sale în Ucraina, inclusiv Jet Business Limited OOO și Verlok Development Inc. OO.

În ceea ce o privește pe Alena Stashevskaia, care este listată oficial ca fondatoare a Verlok Development Inc., ea, așa cum este cunoscută și confirmată de mai multe materiale jurnalistice, este o altă persoană de încredere apropiată a lui Veaceslav Platon.

ACTIVE ÎN ACESTE COMPANII

from-ua.com a colectat dovezi care demostrează faptu că companiile lui Platon Jet Business Limited și Verlok Development Inc. există active de milioane de dolari.

Astfel, este bine cunoscut faptul că aceste companii erau acționari ai Moldindconbank.

Jet Business Limited deținea 186.768 acțiuni ale Moldindconbank, care reprezenta 3,76% din capitalul său autorizat.

„Verlok Development Inc.” deținea 224.370 acțiuni ale Moldindconbank, care reprezenta 4,52% din capitalul său autorizat.

Aceste informații sunt publice și sunt confirmate de Moldindconbank:

content-image

Valoarea totală de piață a acestor blocuri de acțiuni deținute de Jet Business Limited OOO și Verlok Development Inc. OOO,  a fost estimat la peste 10 milioane de dolari SUA.

La 20 octombrie 2016, Banca Națională a Moldovei a aplicat sancțiuni unei părți a acționarilor Moldindconbank, în legătură cu încălcarea legislației actuale.

Printre acești acționari s-au numărat companiile lui Platon - Jet Business Limited și Verlok Development Inc. :

content-image

Datorită sancțiunilor Băncii Naționale a Moldovei, acțiunile Moldindconbank aparținând acestor companii ucrainene au fost anulate, fiind emise noi acțiuni în locul acestora, care au fost ulterior vândute noului proprietar.

Conform legilor Moldovei, fondurile primite din vânzarea de acțiuni nou emise sunt transferate într-un cont bancar temporar deschis de bancă în acest scop. Banca înregistrează fondurile primite ca urmare a vânzării de acțiuni nou emise în conturile proprietarilor anteriori (Clauza (17) a articolului 521 din Legea Moldovei nr. 202 din 06-10-2017 „Cu privire la activitățile Bănci ”).

Potrivit notificărilor oficiale de la Moldindconbank, în februarie 2019, aceste acțiuni nou emise ale băncii au fost vândute Agenției Proprietății Publice a Moldovei la un preț de 239,50 lei pe acțiune.

content-image

Având în vedere că:

  • Jet Business Limited deținea 186 768 de acțiuni ale Moldindconbank și că acțiunile emise pentru a le înlocui au fost vândute la un preț de 239,50 lei pe acțiune, valoarea compensației datorate fostului proprietar în temeiul Legii Moldovei „Despre activitățile bancare” „ Jet Business Limited ” este – 44 730 936 lei, care la cursul actual este echivalent cu aproximativ 2,5 milioane de dolari SUA.

Valoarea compensației pentru Jet BusinessLimited

186 768 (bucăți) x 239,50 (lei) = 44 730 936 lei sau aproximativ 2,5 milioane de dolari SUA

  • „Verlok Development Inc.” deținea 224.370 acțiuni ale Moldindconbank și că acțiunile emise pentru a le înlocui au fost vândute la un preț de 239,50 lei pe acțiune, valoarea compensației care, conform Legii Moldovei „Despre activitățile bancare”, urmează să fie plătită în favoarea a fostului proprietar al Verlok Development Inc. LLC. ” este – 53 736 615 lei, care la cursul actual este echivalent cu aproximativ 3 milioane de dolari SUA.

Valoarea compensației pentru LLC „Verlok Development Inc.” 224 370 (bucăți) x 239,50 (lei) = 53 736 615 lei sau aproximativ 3 milioane de dolari SUA

Această dovadă indică în mod incontestabil faptul că aceste companii ale lui Platon nu sunt „manechine” [notă: Așa cum Platon și Stoianoglo au încercat să ni le prezinte] și dețin active valoroase sub formă de drepturi la compensație monetară în valoare totală de aproximativ 5,5 milioane Dolari americani.

Deci, vedem că Platon și Stoianoglo mint flagrant atunci când încearcă să ne convingă pe toți că companiile ucrainene Jet Business Limited și Verlok Development Inc. nu au nicio valoare, că nu posedă bunuri și nu există niciun interes material în reînregistrarea lor pe numele soției procurorului general.

SCHIMBAREA PROPRIETARULUI SOCIETĂȚILOR UCRAINE

Întrucât, în acest caz, vorbim despre companii ucrainene, toate problemele legate de acțiunile de înregistrare pentru astfel de companii sunt reglementate de legislația Ucrainei, în special de Legea Ucrainei „Înregistrarea de stat a persoanelor juridice, antreprenorilor individuali și publicului organizații „(în continuare – Legea privind înregistrarea).

Înțelegerea legii înregistrării, proprietarul efectiv al unei persoane juridice (societate) este o persoană care exercită o influență decisivă asupra activităților unei persoane juridice (inclusiv prin intermediul lanțului de control / proprietate) (articolul 1 din lege).

Conform Legii înregistrării menționate:

  • Registrul de stat unificat conține informații despre proprietarul efectiv final al unei persoane juridice (articolul 9),
  • Persoanele juridice trebuie să aibă informații despre beneficiarul efectiv final (articolul 17 alineatul 21),
  • Persoanele juridice sunt obligate să mențină actualizate informațiile despre proprietarul efectiv final și structura de proprietate, să le actualizeze și să notifice registratorul de stat cu privire la modificări în termen de 30 de zile lucrătoare de la data apariției lor și să prezinte documentelor care confirmă aceste modificări registratorului de stat ( paragraful 22 al articolului 17),
  • Dacă documentele și informațiile care urmează să fie introduse în Unified
  • Dacă documentele și informațiile care urmează să fie înscrise în registrul de stat unificat sunt înscrise în acesta, aceste documente și informații sunt considerate fiabile și pot fi utilizate într-un litigiu cu o terță parte (articolul 10).

from-ua.com a reușit să obțină copii ale documentelor, în baza cărora au fost introduse informații în Registrul de stat unificat al Ucrainei că Tvetana Curdova este proprietarul efectiv al Jet Business Limited și Verlok Development Inc. Printre acestea, în special, există un inventar al depunerii de documente și o copie a pașaportului noului beneficiar.

Aceste documente sunt descrise mai jos:

content-image

Din aceste documente rezultă în mod clar și incontestabil că:

  • La 5 ianuarie 2021, directorul nominalizat autorizat al lui Platon la Verlok Development Inc. – Oleg Belonog a venit personal la notarul din Kiev și, în conformitate cu procedura stabilită de lege, a prezentat informații actualizate despre noul proprietar beneficiar final al acestei companii.
  • La 5 ianuarie 2021, directorul nominalizat autorizat al lui Platon la Jet Business Limited LLC – Maxim Kinishenko a apărut personal la notarul de la Kiev și, în conformitate cu procedura stabilită de lege, a prezentat informații actualizate cu privire la noul proprietar beneficiar final al acestei companii.
  • O copie a pașaportului noului beneficiar efectiv al companiilor LLC „Verlok Development Inc.” și Jet Business Limited LLC Tvetana Curdova (Fig. 25) coincide complet cu copia pașaportului soției Procurorului General al Republicii Moldova Tsvetana (Tvetana) Kurdova (Fig. 3)
  • Soția Procurorului General al Moldovei, Alexandr Stoianoglo – Tvetana Curdova, este noul proprietar beneficiar final al companiilor Veaceslav Platon cu milioane de active: LLC „Verlok Development Inc.” și Jet Business Limited LLC.

Astfel, așa cum Legea înregistrării impune ca Registrul de stat unificat al Ucrainei să conțină informații actualizate despre proprietarii finali ai companiilor ucrainene și din moment ce Platon și-a semnat companiile ucrainene în favoarea soției procurorului general al Moldovei, la 5 ianuarie 2021, Registrul de stat unificat al Ucrainei a afișat informațiile actuale cu privire la realizarea acțiunilor descrise.

content-image

De asemenea, este necesar să se remarce faptul că adresa de reședință a noului beneficiar Jet Business Limited și LLC Verlok Development Inc. indicată în Registrul de stat unificat al Ucrainei. – Moldova, Chișinău, st. Florica Nitsa, 7/1, apt. 34 – coincide pe deplin cu adresa reședinței oficiale a procurorului general al Moldovei Alexandr Stoianoglo.

În același timp, conform legislației ucrainene, informațiile conținute în registrul de stat unificat al Ucrainei sunt fiabile (articolul 10 din legea înregistrării).

Fiind întrebați, nominalii lui Platon – Oleg Belonog și Maksim Kinishenko, despre ce i-a determinat să apeleze la notarul de la Kiev pentru a actualiza informațiile despre beneficiar de către companie, aceștia au spus la începutul anului 2021, biroul Platon din Kiev i-a contactat (în același mod ca și înainte) cu privire la necesitatea îndeplinirii comenzilor sale și a dat instrucțiuni să vină la notarul de la Kiev și să prezinte documentele necesare companiilor.

La data stabilită, 5 ianuarie 2021, aceștia și-au respectat toate instrucțiunile, au mers la un anumit notar, unde au semnat personal și au depus documentele solicitate de la Jet Business Limited și Verlok Development Inc.

Au efectuat toate aceste acțiuni în deplină conformitate cu instrucțiunile lui Platon și ale reprezentanților săi. Pe lângă efectuarea acestor acțiuni, aceștia nu au primit alte instrucțiuni de la Veaceslav Platon, Tsvetana (Tvetana) Curdova și alte persoane care ar solicita corectarea oricăror informații despre aceste companii ucrainene din confesiuni.

De asemenea, acești nu cunosc despre existența oricăror revendicări, litigii sau alte procese, al căror obiect ar fi contestarea acestor acțiuni pentru actualizarea informațiilor despre beneficiarul companiilor ucrainene Jet Business Limited și Verlok Development Inc.

Astfel, în urma verificarii acestor informații, nu a fost dezvăluit niciun semn că eroii direcți ai acestui scandal – Veaceslav Platon, Alexandr Stoianoglo, sau Tvetana Curdova – nu sunt de acord cu modificările aduse beneficiarului companiilor ucrainene și iau măsuri pentru a se proteja.

Mai mult, situația, dimpotrivă, arată în așa fel încât toate părțile acestui scandal sunt complet satisfăcute de starea actuală a lucrurilor și susțin pe deplin beneficiarul soției Procurorului General al Moldovei către companiile Jet Business Limited și Verlok Development Inc.

Astfel, după 3 luni de la data intrării în Registrul de stat unificat al Ucrainei a informațiilor ce demonstrează faptul că soția Procurorului General al Moldovei este beneficiarul companiilor ucrainene ale lui Platon cu active de milioane de dolari, aceste informații rămân relevante și nu sunt contestate de către oricare dintre părțile interesate.

content-image

Prin urmare, jurnaliștii ucraenieni constată faptul că declarațiile zgomotoase făcute de Platon și Stoianoglo despre presupusa falsificare a documentelor cu privire la faptul că soția Procurorului General este beneficiarul companiilor ucrainene, ce are drept scop discreditarea Procurorului General, s-au dovedit a fi un alt fals din partea lor, care este complet infirmat de fapte reale.

Astăzi, în lumina faptelor dovedite, jurnaliștii ucraineni sunsțin că este sigur că soția procurorului general al Moldovei, Tvetana Curdova, este proprietara activelor nedeclarate de milioane de dolari pe care le-a primit de la Veaceslav Platon, cercetat penal.

MOTIVELE PENTRU CARE PLATON AR FI ÎNREGISTRAT COMPANIILE PE SOȚIA PROCURORULUI GENERAL

Situația actuală a companiilor ucrainene Jet Business Limited și Verlok Development Inc. demonstrează clar că în acest caz vorbim despre un caz absolut cinic și nedisimulat de corupție al procurorului general al Moldovei din partea lui Veaceslav Platon, care este în curs de anchetă. Și dimensiunea unei astfel de corupții este cu adevărat impresionantă – 5,5 milioane de dolari SUA, pe care soția lui Alexandr Stoianoglo o pretinde ca fiind beneficiarul acestor companii ucrainene.

Având în vedere faptul că procurorul general al Moldovei, Alexandr Stoianoglo, a avut grijă de Veaceslav Platon de-a lungul mandatului său, oferindu-i sprijin și protecție nelimitat, scoțându-l din lovitura rușilor în cazul Laundromat, contribuind la acțiunile sale ilegale asupra noilor confiscări ale companiilor de asigurări din Moldova și atacurile iminente asupra sectorului bancar, este sigur să spunem că transferul de active de către Platon soției sale Stoianoglo pentru o sumă atât de fabuloasă nu este altceva decât un mod de plată pentru acest tip de loialitate a procurorului general și a serviciilor prestate acestuia.

În același timp, trebuie remarcat faptul că în acest moment se dezvoltă în Moldova un scenariu convenit între Platon și Stoianoglo pentru ca soția sa Tsvetana (Tvetana) Curdova să primească 5,5 milioane de dolari SUA indicați. Faptul este că în prezent posibilitatea obținerii acestor 5,5 milioane de dolari SUA este limitată de sechestrul de fonduri, care a fost impus de Procuratura Anticorupție în dosarul penal al lui Veaceslav Platon, care este acum revizuit din inițiativa personală a lui Alexandr Stoianoglo.

Pentru a elibera aceste fonduri de sub sechestru și a face posibilă primirea lor, Veaceslav Platon și Alexandr Stoianoglo au dezvoltat și implementează următoarea schemă.

Oamenii de încredere a lui Platon de la biroul de la Kiev – Ludmila Mazina și Vladimir Cherniakov, ca foști [Notă: împreună cu companiile ucrainene, ale soției procurorului general], acționarii Moldindconbank, au inițiat proceduri legale în Moldova împotriva Procuraturii anticorupție, subiectul acestora fiind fondurile care urmau să fie plătite în favoarea foștilor acționari ai Moldindconbank, care au intrat sub sancțiunile Băncii Naționale în 2016 și și-au pierdut acțiunile.

Următoarele ședințe de judecată în aceste cauze urmează să aibă loc la 20.04.2021 și 21.04.2021.

content-image

În aceste procese, Procuratura, la indicațiile lui Alexandr Stoianoglo, trebuie să „faciliteze” interesele lui Platon și să „piardă” aceste cazuri în favoarea împuterniciților săi. Instanța va adopta o decizie în susținerea lui Platon și va dispune scoaterea sechestrelor din fondurile care trebuiau plătite în favoarea foștilor acționari ai Moldindconbank, care au căzut sub sancțiunile Băncii Naționale în 2016 și și-au pierdut acțiunile.

După aceea, soția Procurorului General ar trebui să intre în „joc” și, folosind sprijinul soțului ei și hotărârile judecătorești în aceste cazuri, să obțină Jet Business Limited și Verlok Development Inc. pentru companiile ucrainene controlate de ea, în valoare de 5,5 milioane USD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.