Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal de spionaj în Danemerca - Vizate, serviciile secrete americane

ofiter-de-rang-inalt-arestat-de-serviciul-de-securitate-suspectul-este-banuit-de-spionaj-in-favoarea-rusiei-18495285

La şapte ani după scandalul Snowden noi acuzaţii de spionaj la adresa Statelor Unite, venite dinspre proprii lor aliaţi, sunt formulate în Danemarca, ce privesc în special sectorul militar şi o licitaţie pentru achiziţia de avioane de luptă câştigată de producătorul avionului american F-35, relatează luni AFP potrivit Agerpres.

Întrebat despre subiect de această agenţie de presă, Ministerul danez al Apărării a refuzat să comenteze, la câteva ore după dezvăluirile făcute de principalul post public danez DR.

Acestea privesc fapte petrecute în perioada 2012-2015, sugerând că Statele Unite au continuat să-şi spioneze aliaţii după dezvăluirile din 2013 ale fostului analist al Agenţiei de Securitate Naţională a SUA (NSA), Edward Snowden.

Citește și: Un medic ATI RUPE TĂCEREA după tragedia de la Piatra-Neamț: Oricare dintre secțiile ATI se poate găsi mâine în aceeași situație

Potrivit postului DR, noile acuzaţii au la bază rapoarte interne transmise serviciilor de informaţii daneze şi întocmite de un avertizor de integritate. Conform investigaţiei efectuate de acesta, NSA ''a folosit o colaborare top secret danezo-americană pentru a spiona dinadins ministerele şi companiile private în Danemarca''.

O componentă importantă a acestei acţiuni de spionaj a vizat sectorul apărării şi mai ales opţiunea Danemarcei pentru achiziţia unui nou avion de luptă, în final guvernul de la Copenhaga hotărând în 2016 să cumpere 27 de avioane F-35 produse de compania americană Lockheed-Martin.

În competiţia pentru adjudecarea acestui contract, estimat la circa 3 miliarde de dolari, au mai intrat avionul european Eurofighter, produs de Airbus, BAE şi Leonardo, şi cel suedez Gripen al companiei Saab.

Alţi aliaţi ai SUA, precum Germania, Franţa, Norvegia, Olanda ori Suedia au fost de asemenea ţinta spionajului american prin acest canal, mai afirmă postul DR

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.