Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal diplomatic. Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova critică Chișinăul după ce un politolog rus nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova

gazetadechisinau.md
aeroport chisinau

Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova critică Chișinăul după ce un politolog rus, Natalia Narocinițkaia, nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova în noaptea zilei de 9 decembrie.

Narocinițkaia a declarat că interdicția de a intra în Republica Moldova este o „înțepătură” făcută Transnistriei și Rusiei, transmite Deschide.md.

„Sunt doctor în științe, conducător al unei structuri analitice neguvernamentale, nu sunt funcționar de stat. Prin faptul că aș fi asistat la alegerile din Transnistria, acest lucru nu ar fi avut niciun impact, nu ar fi schimbat statutul lor, cine i-a recunoscut îi recunoaște, iar cine nu i-a recunoscut, nu o face. A fost făcut special pentru a înțepa Transnistria și Rusia”, a declarat Narocinițkaia.

Aceasta a declarat că urma să observe pretinsele alegeri prezidențiale din Transnistria. „Urma să fiu observator din partea Camerei civice (organ consultativ al Federației Ruse finanțat din bugetul de stat)”.

Politologul a mai declarat că a zburat spre Chișinău la ora 22:30 și a aterizat în jurul orei 1 noaptea. A fost audiată timp de o oră și jumătate, apoi a fost trimisă înapoi la Moscova cu același avion cu care a aterizat. „Am fost expulzată ca o teroristă”, a declarat Narocinițkaia.

Motivul oferit de către partea moldovenească este că Narocinițkaia nu a putut să explice scopul vizitei sale.

Reprezentantul oficial al MAE rus, Maria Zaharova, a comentat vineri expulzarea politologului rus, criticând Chișinăul pentru acest gest. „Natalia Narocinițkaia nu este o absolventă care a uitat răspunsul la întrebarea Comisiei de admitere, ci doctor în științe, expert cu un renume mondial. Reamintesc colegilor din Chișinău: ați ales democrația, nu epoca de piatră”, a declarat Zaharova.

Poliția de Frontieră a declarat că își asumă dreptul de a nu comenta faptul expulzării politologului rus.

Pe 12 decembrie urmează să aibă loc pretinsele alegeri prezidențiale în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Expertul în probleme de securitate, Dumitru Mînzărari, spune că prezența politologilor ruși la „alegerile” din Transnistria este o strategie a Rusiei de a legitimiza acest pretins scrutin.

„Dacă Narocinițkaia este "ONG-ist" și nu funcționar de stat rusesc, oare de ce imediat și tocmai reprezentantul oficial al MAE-ului rus a reacționat? Oare câte ONG-uri rusești se pot bucura de așa onoare?

Zaharova ne are de proști - chiar și propaganda urmează să fie făcută mai iscusit. Există un șir de ONG-uri rusești care sunt extensii neoficiale ale organelor de stat rusești. Rusia astfel practic încearcă să opereze în Transnistria prin așa proxy-uri, camuflându-și prezența. Asta e una la mână.

Doi, prezența a persoane ca Narocinițkaia e parte a strategiei ruse de legitimizare a așa-numitor alegeri în regiunea transnistreană - căci astea sunt "observatori", a scris expertul pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.