DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Scandal imens după prăbuşirea de pe Marte: Cum se apără românul considerat vinovat

www.esa.int
sondă Marte

Scandal imens la nivel european cu un român considerat vinovat. Compania condusă de un conaţional ar putea fi responsabilă pentru prăbuşirea sondei Schiaparelli pe Marte, luna trecută. Acuzaţia vine din partea Agenţiei Spaţiale Italiene, care susţine că firma românului nu trebuia să se ocupe de testele importante ale misiunii pentru că nu se pricepea la aşa ceva. Din România vin ameninţări cu tribunalul: nu este vina noastră, spune proprietarul companiei.

Citește și: Ai văzut-o în Harry Potter, iar acum a jucat DEZBRĂCATĂ / VIDEO HOT

Sonda Schiaparelli a Agenţiei Spaţiale Europeane trebuia să ajungă pe Marte sâmbăta trecută ca să măsoare presiunea şi temperatura de acolo. Cu numai un minut înainte să atingă solul planetei, Agenţia Spaţială Europeană a pierdut semnalul de la modulul spaţial. După două zile, cercetătorii europeni au anunţat că Schiaparelli s-a zdrobit de Marte. Dezastrul putea fi evitat dacă testele de care s-a ocupat compania românului ar fi fost bine făcute, spun oamenii de ştiinţă de la Agenţia Spaţială Italiană ce a suportat un sfert din cheltuielile de 1,2 miliarde de euro ale proiectului. „Testul ar fi trebuit făcut de o organizaţie specializată în lansările în stratosferă. În schimb, Agenţia Spaţială Europeană a preferat o firmă care nu deţine competență specifică suficientă pentru astfel de teste”, spune Enrico Flamini, cercetător Agenţia Spaţială Italiană .

Citește și: Mărturia unei FEMEI: Mi-am TATUAT VAGINUL ca să mă relaxez SEXUAL

Partea românească se apără. "In urma acuzațiilor lansate de planetologul italian Enrico Flamini, liderul echipei stiintifice a Agentiei Spatiale Italiene, în data de 19 noiembrie, acuzatii care indică ARCA Space Corporation responsabilă pentru prăbușirea modulului Schiaparelli al misiunii Exomars, precizam urmatoarele:

Citește și: Studiu ȘOCANT Unul din trei bărbați ar viola o femeie dacă nu ar fi pedepsiți

Am fost în contact cu Agenția Spațială Europeană și nu am reacționat până în acest moment deoarece am decis să așteptăm rezultatele anchetei. Acestea sunt rezumate într-un comunicat de presă al Agenției Spațiale Europene, emis în data de 23 noiembrie în care se precizează: “Parașuta (modulului Schiaparelli n.n) s-a deschis normal, la o altitudine de 12 km și o viteză de 1730 km/h. Scutul termic al vehiculului și-a îndeplinit misiunea și a fost eliberat la o înălțime de 7,8 km.

Citește și: Cât de PERICULOS e să stăm picior peste picior pentru femei, dar și pentru bărbați / VIDEO

În timp ce modulul Schiaparelli cobora (catre solul marțian n.n) atașat de parașuta, radioaltimetrul Doppler a funcționat corect și măsurătorile au fost introduse în sistemul de ghidaj, navigație și control. Cu toate acestea, cantitatea mare de date primită de Unitatea de Masură Inerțială a condus la o suprasaturare a sistemului, la puțin timp după deschiderea parașutei. Datele eronate, introduse în sistemul de navigație au generat date care aratau o altitudine negativă, sub nivelul solului. Acest lucru a condus la desprinderea prematura a parașutei de modulul Schiaparelli, o scurtă aprindere a motoarelor de frânare și pornirea sistemelor de aterizare, ca și când modulul Schiaparelli ar fi aterizat. În realitate, vehiculul se afla încă la o altitudine de 3,7 km.”

ARCA nu a fost niciodata responsabilă pentru producerea sau testarea Unității de Măsură Inerțială care a generat date eronate, date care au condus la prăbușirea modulului Schiaparelli al navei cosmice Exomars. Testarea parașutei de coborâre pe solul marțian a fost încredințată ARCA, aceasta funcționând în parametrii normali în timpul misiunii de pe Marte, după cum arată ancheta Agenției Spațiale Europene. Vom încerca să înțelegem care au fost cauzele care au generat declarațiile domnului Flamini cu patru zile înaintea comunicarii rezultatelor anchetei care arată că Unitatea de Măsură Inerțială de a cărei testare fost responsabila o companie italiană nu a funcționat, iar parașuta a cărei testare a fost încredințată companiei noastre a funcționat perfect. Ce s-a dorit să se obțină prin aceste declarații? Vom întreprinde în următoarele zile acțiunile necesare pentru ca domnul Enrico Flamini să suporte costurile declarațiilor care au generat o campanie de presa a carei țintă a fost ARCA Space Corporation și CEO-ul ei.", se anunţă într-un comunicat de presă.

 

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.