Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal imens în Germania: Liderul liberalilor germani Christian Lindner a fost atacat dur, dar îşi apără decizia de a ieşi de la negocieri

merkel

Liderul liberalilor germani Christian Lindner şi-a apărat decizia de a deraia negocierile în vederea formării unei coaliţii guvernamentale gemane cu conservatorii cancelarului în exerciţiu Angela Merkel şi Verzii, subliniind că acele compromisuri ar fi fost contrare principiilor fundamentale ale partidului, relatează The Associated Press. Christian Lindner a subliniat luni în faţa presei că partidul său a încercat să ajungă la compromisuri, dar că propunerile cu privire la teme-cheie precum politicile în domeniul migraţiei, cu privire la probleme financiare şi educaţie au fost foarte departe de ”schimbarea politicilor” pe care germanii a votat-o în alegeri.

”Dacă FDP ar fi fost de acord cu aceste (propuneri), am fi fost nevoiţi să ne abandonăm poziţiile fundamentale”, a subliniat el.

Din cauza acestei lupte extrem de dure în vederea stabilirii cadrului negicierilor formării unei coaliţii, partidul său şi-”a pierdut încrederea în faptul că se poate forma un Guvern stabil cu această constelaţie” de partide, intitulată ”Jamaica”, a precizat liderul FDP.

Lindner a făcut aceste delaraţii înainte ca preşedintele Frank-Walter Steinmeier să îndemne toate partidele să-şi reconsidere poziţiile pentru a se putea forma un guvern. Un calcul politicianist şi o derivă a dreptei - oprobiul s-a abătut luni asupra liderului liberalilor germani, acuzat că a eşuat formarea unui Guvern, aruncând astfel ţara, în plină reaşezare politică, într-o perioadă de incertitudine, scrie AFP.

Tânărul şi fotogenicul Christian Lindner, în vârstă de 38 de ani, ”a aplicat o lovitură partidelor Uniunii (CDU/CSU) şi Verzilor cu retragerea sa brutală” de la negocieri, deplângea luni Der Spiegel. ”Nu suntem departe să ne gândim că nu a vrut niciodată în mod serios un guvern”, l-a acuzat revista. Preşedintele german a îndepărtat luni organizarea unor noi alegeri în Germania şi a subliniat că toate partidele au responsabilitatea să încerce să formeze un guvern în viitorul apropiat. ”Toate partidele politice alese în Parlamentul german au o obligaţie faţă de interesul comun să ne servească ţara”, a spus el într-o scurtă alocuţiune.

”Aştept de la toţi o disponibilitate la discuţie pentru a face posibil un acord de guvernământ într-un viitor apropiat”, a insistat el. Steinmeier a precizat că se va consulta în următoarele zile atât cu liderii partidelor politice implicaţi sau nu în negocieri, cât şi cu alte instituţii. Vecinii Germaniei, a subliniat el, ar fi alarmaţi dacă clasa politică germană se dovedeşte incapabilă să se ridice la înălţimea responsabilităţilor sale.

Negocierile angajate de patru săptămâni între conservatorii cancelarului în exerciţiu Angela Merkel, ecologiştii din cadrul Grünen şi lideralii din FDP în vederea formării unei ”coaliţii Jamaica” au eşuat duminică seara. Social-democraţii din cadrul SPD, care guvernează cu Merkel în cadrul unei mari coaliţii din 2013, şi-au reiterat luni refuzul de a participa la o nouă experienţă de acest tip, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.