Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal imens în Grecia după tăierea pensiilor: Mitinguri de amploare

tensiuniGrecia

Mii de pensionari greci au manifestat joi pe străzile din centrul Atenei pentru a protesta împotriva noilor reduceri ale pensiilor, transmite agenţia EFE. Înainte de a porni într-un marş către Piaţa Syntagma, unde se află sediul Parlamentului, manifestanţii s-au oprit în faţa Ministerului Muncii şi au ars acolo simbolic scrisorile în care titularul acestui minister, Yorgos Katruhalor, le-a explicat motivele care au determinat noua diminuare a pensiilor.

"Să trăieşti tu cu 400 de euro pe lună !', i-au transmis unii protestatari ministrului, în timp ce alţii strigau: 'Ne-aţi ars vieţile, noi vă ardem scrisoarea'. Aceste reduceri vizează pensiile complementare, pe care le primesc aproape toţi pensionarii greci şi au la bază contribuţiile la fondurile de pensii profesionale, iar reducerea se aplică retroactiv începând cu data de 1 iunie. Măsura este inclusă în reforma sistemului de pensii aprobată în luna mai, prin care executivul, în urma insistenţelor creditorilor internaţionali, încearcă să reducă cheltuielile cu aproximativ 1,8 miliarde de euro pe an (circa 1% din PIB) pentru a face sustenabil sistemul asigurărilor sociale.

De la începutul crizei economice din anul 2008, guvernele succesive de la Atena au luat în total 12 decizii de reducere a pensiilor, astfel că pensiile au scăzut în medie cu 30% faţă de nivelul de dinaintea crizei, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.