Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL imens în Grecia: Tsipras a cerut ajutorul lui Putin pentru a ieşi din zona euro

grecia acropole

Premierul grec Alexis Tsipras a cerut Rusiei un sprijin de 10 miliarde de dolari că să iasă din zona euro şi să revină la drahmă, dezvăluie ziarul grec To Vima, citat de HotNews. Dezvăluireaa stârnit un adevărat scandal în Grecia. Ziarul grec susţine că Moscova nu a refuzat oferta, dar a început discuţii despre un spriijin de 5 miliarde de euro, plătiţi Greciei că avans pentru sprijinirea gazoductului South Stream.

Autorii articolului susţin că în cele din urmă Rusia nu s-a angajat să susţină planurile lui Tsipras, dar ar fi încercat să facă un târg cu Europa, cerând tăcere din partea UE în privinţa planurilor sale din Estul Ucrainei.

În acelaşi articol se arată că modelul ruperii Slovaciei de Cehia în 1993 şi introducerea coroanei slovace ca monedă naţională a fost unul dintre modelele studiate la Ministerul Finanţelor din Grecia pentru a pregăti ieşirea din zona euro şi întoarcerea la drahmă.

To Vima mai scrie că Tsipras şi guvernul sau au mai făcut cereri pentru imprumuri în dolari şi în Iran şi China, dar cele două ţări nu au fost tentate să participe la ieşirea Greciei din euro, fapt ce ar fi însemnat o lovitură foarte dura dată UE.

Printre garanţiile pe care guvernul lui Tsipras le oferea în schimbul împrumutului se numără şi veniturile viitoare din platformele petroliere marine din Marea Egee, scrie publicaţia citată.

Tsipras, Varoufakis şi ceilalţi miniştri credeau că Germania, odată ce va înţelege că Grecia e gata să spargă Zona Euro, vor ceda cererii Atenei de a şterge o mare parte a datoriei.

Potrivit articolului, un rol important în negocierile Grecia - Rusia le-a avut Leonid Resetnikov, unul dintre consilierii lui Vladimir Puţin. Resetnikov (68 de ani, ex-KGB), este şeful Institutului Rus de Studii Strategice, vorbeşte limba greacă.

În urma publicării articolului, 17 parlamentari de Opoziţie au înregistrat în Parlamentul elen o cerere oficială prin care îi solicită premierului să spună dacă dezvăluirile sunt reale sau nu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.