Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL imens în Rusia. Viaţa ultimul ţar este prezentată ca o blasfemie pentru Biserica Ortodoxă

matilda

Sute de militanţi ortodocşi au protestat marţi la Moscova împotriva unui film despre o aventură a ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea, a informat RBC, citat de publicaţia britanică The Telegraph, potrivit agerpres.

"Matilda", un film semnat de cunoscutul regizor rus Aleksey Uchitel, spune povestea de dragoste dintre tânărul Nicolae, în prezent canonizat de către Biserica Ortodoxă Rusă, şi o celebră dansatoare de balet poloneză Mathilda Kschessinska.

VIDEO - Explozii puternice pe malul Mării Negre. Două turiste au murit după ce un depozit de muniţii din Abhazia a sărit în aer

Filmul a stârnit revoltă în rândul grupurilor conservatoare. La începutul acestui an, fosta procuroare a Crimeei, în prezent deputată în Duma de Stat, Natalia Poklonskaya a depus mai multe plângeri la procuratură, cerând procurorilor să investigheze dacă filmul ofensează sentimentele credincioşilor.

De asemenea, activiştii ortodocşi ultra-conservatori au solicitat managerilor cinematografelor să nu proiecteze filmul, a cărei premieră în Rusia este anunţată pentru data de 25 octombrie, ameninţând în unele cazuri cu arderea cinematografelor.

Pe măsură ce premiera se apropie, opoziţia faţă de film continuă. În luna iulie, Poklonskaya, cel mai vehement adversar al filmului din Rusia, a susţinut că 40.000 de persoane din Rusia şi din străinatate consideră că pelicula le insultă convingerile religioase.

La două săptămâni de la declaraţia sa, aproximativ 500 de activişti s-au adunat într-una din catedralele din centrul Moscovei pentru a protesta prin rugăciune împotriva acestui film "diavolesc".

Citeşte şi: SUA schimbă legea imigraţiei. Green Cardul va fi acordat în funcţie de merit

Participanţii la protest au purtat portrete ale ţarului, au ţinut discursuri şi s-au rugat timp de peste o oră, a raportat RBC. Unii activişti au adunat semnături împotriva filmului.

Evenimentul a fost organizat de mişcarea ortodoxă ultra-conservatoare Sorok Sorokov, cunoscută pentru sprijinirea rebelilor pro-ruşi din estul Ucrainei şi pentru ciocnirile violente cu moscoviţii pe tema construirii unei biserici într-unul din parcurile oraşului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.