Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal imens în SUA: Administrația Biden a vândut 14.000 de obuze către Israel, fără acordul Congresului

Profimedia Images
joe biden

Administraţia Biden s-a folosit o autoritate de urgenţă pentru a permite vânzarea a aproximativ 14.000 de obuze de tanc către Israel fără o revizuire de către Congres, a declarat Pentagonul, transmite Reuters.

Departamentul de Stat a folosit vineri o declaraţie de urgenţă a Legii privind controlul exporturilor de arme pentru cartuşele de tanc în valoare de 106,5 milioane de dolari pentru livrare imediată în Israel, a declarat Pentagonul sâmbătă, într-un comunicat.

Obuzele fac parte dintr-o vânzare mai mare, pentru care administraţia Biden cere aprobarea Congresului SUA.

Pachetul mai mare valorează mai mult de 500 de milioane de dolari şi include 45.000 de obuze pentru tancurile israeliene Merkava, desfăşurate în mod regulat în ofensiva sa din Gaza, care a ucis mii de civili.

Pe măsură ce războiul s-a intensificat, s-a urmîrit cu o atenţie mai mare cum şi unde exact sunt folosite armele americane, chiar dacă oficialii americani spun că nu există planuri de a pune condiţii pentru ajutorul militar pentru Israel sau de a lua în considerare reţinerea unuia dintre ele.

Susţinătorii drepturilor şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la vânzare, spunând că aceasta nu se aliniază cu efortul Washingtonului de a presa Israelul să minimizeze victimele civile.

Un oficial al Departamentului de Stat a declarat sâmbătă că Washingtonul continuă să spună clar guvernului israelian că trebuie să respecte dreptul internaţional umanitar şi să ia toate măsurile fezabile pentru a evita rănirea civililor.

Vânzarea propusă transmite angajamentul SUA faţă de securitatea Israelului şi va consolida capacităţile defensive ale Israelului, a spus oficialul.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a determinat şi a oferit o justificare detaliată Congresului că obuzele de tanc trebuie furnizate imediat Israelului în interesul securităţii naţionale ale Statelor Unite, potrivit declaraţiei Pentagonului.

Vânzarea va fi din inventarul armatei americane şi va consta din cartuşe de tanc M830A1 cu explozivi mari cu tracer (MPAT) de 120 mm şi echipamente aferente.

”Israelul va folosi capacitatea sporită ca un factor de descurajare la ameninţările regionale şi pentru a-şi consolida apărarea patriei”, a spus Pentagonul, adăugând că nu va exista niciun impact negativ asupra pregătirii apărării SUA ca urmare a vânzării.

Tancurile israeliene Merkava, care folosesc obuze de 120 mm, sunt, de asemenea, legate de incidente care au implicat moartea jurnaliştilor.

Joi, o investigaţie Reuters a dezvăluit că un echipaj de tancuri israeliene l-a ucis pe jurnalistul Reuters Issam Abdallah şi a rănit şase reporteri trăgând două obuze în succesiune rapidă din Israel, în timp ce jurnaliştii filmau bombardamente transfrontaliere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.