Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal imens în SUA: Casa Albă spune că decizia unui judecător de blocare a abrogării programului DACA este revoltătoare

reuters
trump, ok, casa alba

Casa Albă a calificat miercuri drept 'revoltătoare' decizia prin care un judecător american a blocat în mod provizoriu abrogarea de către preşedintele Donald Trump a unui program ce le permite tinerilor intraţi clandestin în SUA pe când erau minori să studieze şi să lucreze legal în această ţară, informează miercuri AFP şi Reuters. Judecătorul William Alsup din San Francisco (statul american California) a ordonat marţi guvernului să repună în aplicare integral acest program pe întreg teritoriul SUA, în aşteptarea unui verdict final sau a unei noi decizii, conform Agerpres.

'Considerăm această decizie revoltătoare', a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, subliniind că ea a intervenit în aceeaşi zi în care preşedintele Donald Trump a discutat cu congresmeni republicani şi democraţi despre soarta beneficiarilor programului DACA (Deferred Action for Childhood Arrival), cunoscuţi sub numele de 'Dreamers'.

'O problemă de o asemenea importanţă trebuie să treacă prin procesul legislativ normal', a afirmat Sarah Sanders. 'Preşedintele Trump este angajat faţă de statul de drept şi va lucra cu membri din ambele partide pentru a se ajunge la o soluţie permanentă care să corecteze acţiunile neconstituţionale întreprinse de precedenta administraţie', a adăugat ea.

Ulterior, însuşi preşedintele Trump a criticat pe Twitter decizia judecătorului Alsup, susţinând că 'ea arată tuturor cât de defectuos şi de injust este sistemul nostru de justiţie'. Într-o decizie de 49 de pagini, judecătorul californian arată că opinia Ministerului Justiţiei potrivit căreia programul este ilegal este fundamentată pe 'o bază juridică defectuoasă'.

Beneficiarii programului DACA pot, aşadar, să-şi depună cererile şi guvernul va trebui să informeze că acesta revine în aplicare. Judecătorul a fost sesizat în special de Janet Napolitano, actuală preşedintă a Universităţii California şi secretar pentru securitate internă în momentul adoptării programului, sub mandatul democratului Barack Obama.

Donald Trump a abrogat în septembrie acest program, creat în 2009 şi care a permis unui număr de 690.000 de tineri intraţi ilegal în SUA pe când erau minori să studieze şi să muncească în legalitate, protejându-i de expulzare. Preşedintele şi-a amânat însă până în martie decizia pentru a da timp Congresului să găsească o 'soluţie permanentă' pentru această categorie de tineri.

Marţi, cu prilejul unei reuniuni la Casa Albă, Trump le-a cerut congresmenilor să găsească un compromis privind imigraţia şi punerea în legalitate a situaţiei acestor 'Dreamers'. El a mai declarat că este deschis unei reforme mai ample asupra legislaţiei privind imigraţia, care ar viza circa 11 milioane de alţi imigranţi ce trăiesc în ilegalitate, cu condiţia ca democraţii să accepte o întărire a securităţii la frontiere, inclusiv construcţia unui controversat zid la graniţa cu Mexicul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.