Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL în Germania, din cauza tensiunilor cu SUA: Berlinul ar putea accepta ca SUA să își retragă trupele și armamentul și să le ducă în Polonia

ABC News
Trump Merkel

Criticile ambasadorului SUA la Berlin despre bugetul redus alocat de Germania sectorului apărării, însoţite de ameninţarea că Washingtonul şi-ar putea retrage trupele din această ţară pentru a le muta în Polonia, a provocat agitaţie în rândul politicienilor germani, scrie vineri agenţia DPA, după ce ambasadorul Richard Grenell i-a acordat acesteia un interviu în care a făcut respectivele afirmaţii aprobate apoi de preşedintele Donald Trump, care a lăudat Polonia pentru disponibilitatea ei de a finanţa trupele americane, potrivit Agerpres.

"Este de-a dreptul jignitor că, în timp ce contribuabilii americani continuă să plătească pentru menţinerea a peste 50.000 de soldaţi americani în Germania, germanii îşi cheltuiesc excedentul pe programe interne", a afirmat Grenell în interviul în care a subscris declaraţiei date în ziua precedentă de ambasadoarea SUA la Varşovia, Georgette Mosbacher, care a spus că "trupele americane din Germania ar fi binevenite în Polonia".

Citește și: Afirmații făcute de Cozmin Gușă! ‘E vorba de resurse, contracte funcții’

În replică, parlamentarul Carsten Schneider, membru al Partidului Social-Democrat german (SPD), a calificat remarcile ambasadorului american drept ''total inacceptabile între aliaţi'', adăugând că Germania nu se va lăsa şantajată de SUA în această chestiune şi că ''atitudinea de general care comandă'' pe care o manifestă Washingtonul nu mai corespunde vremurilor actuale.

Un alt membru al SPD, Johann Wadephul, afirmă însă că înţelege criticile americane, întrucât ''Germania a promis Alianţei un efort sporit pentru apărare''.

Citește și: Gabriela Firea reacționează! ‘Nu fug de răspundere’

În schimb, partidul de stânga Die Linke se arată de acord cu ideea avansată de americani, cărora le sugerează ca odată cu trupele să-şi retragă din Germania şi armele nucleare. ''Guvernul german trebuie categoric să accepte această ofertă şi să discute cu SUA un plan de retragere a trupelor'', afirmă Dietmar Bartsch, liderul grupului parlamentar al Die Linke. ''Dacă americanii îşi retrag trupele, atunci să-şi ia cu ei şi armele nucleare. Să le ducă acasă, desigur, nu în Polonia, ceea ce ar fi o escaladare dramatică în relaţiile cu Rusia'', a completat el.

În timpul vizitei pe care preşedintele polonez Andrzej Duda a efectuat-o în SUA în luna iunie, Donald Trump a sugerat o posibilă redesfăşurare a trupelor americane din Germania în Polonia.

Citește și: Alexandru Cumpănașu reacționează! ‘Nu avem certitudinea că Alex este decedată sau în viață’

Întrebat vineri despre declaraţiile ambasadorului Grenell, preşedintele Trump le-a răspuns ziariştilor la Casa Albă că Polonia este un ''mare, mare prieten al nostru'' şi a lăudat disponibilitatea acestei ţări de a construi cu propriile ei fonduri o bază pentru trupele americane.

''Ei (polonezii n.red) s-au oferit să ne finanţeze trupele şi multe alte lucruri. Aşa trebuie să se procedeze, nu prin aceste acorduri stupide cu toate celelalte ţări care profită de pe urma noastră'', a mai spus Trump, fără a fi mai explicit.

El va începe pe 24 august un turneu european în cadrul căruia va vizita de asemenea Polonia, nu însă şi Germania, urmând doar să se întâlnească cu cancelarul german Angela Merkel în marja summitului G7 de la Biarritz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.