Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal în Germania pe tema schimburilor şcolare între Estul şi Vestul ţării

scandal

O propunere de intensificare a schimburilor şcolare între Estul şi Vestul Germaniei pentru a reduce diferenţele dintre cele două regiuni, la aproape 30 de ani de la reunificare, a provocat o polemică la începutul acestei săptămâni, conform Agerpres.

Ideea a fost lansată de Helmut Holter, şeful Conferinţei miniştrilor educaţiei din cele 16 landuri ale Germaniei, care a declarat luni că intensificarea unor astfel de schimburi, practicate de unele instituţii, ar putea contribui la dialogul dintre cele două părţi ale ţării, relatează AFP. "Nu avem nevoie doar de proiecte de schimb şcolar cu Polonia sau Franţa, ci şi între Leipzig (est) şi Stuttgart (sud-vest)", a spus el ziarelor grupului Funke Mediengruppe.

"Sunt convins că Estul şi Vestul nu discută prea mult despre felul cum erau lucrurile înainte şi cum sunt acum", a adăugat ministrul educaţiei din Thuringia - un land din fosta RDG condus de stânga radicală Die Linke, scrie agenţia de presă citată.

Propunerea a fost întâmpinată cu scepticism de preşedintele Asociaţiei Profesorilor din Germania, Heinz-Peter Meidinger, potrivit căruia cunoştinţele şi experienţa elevilor din prezent - dintre care niciunul, nici din Vest, nici din Est, nu a trăit împărţirea ţării - "s-au apropiat foarte mult", după cum a spus el la postul de radio regional MDR.

"În locul schimburilor Est/Vest, avem nevoie de o privire informată asupra istoriei germane şi a unei culturi a memoriei active cu privire la victimele războiului, nedreptăţii şi servitutei din secolul trecut în ţara noastră'', a declarat Yvonne Gebauer, ministrul culturii din Renania de Nord-Westfalia (vest), unde elevii şcolii europene Rheinberg fac în mod regulat schimburi cu cei ai şcolii Hohenstein-Ernstthal, din Saxonia (est).

Un program de schimburi şcolare Est/Vest a funcţionat o perioadă în anii 1990, ca urmare a căderii Zidului Berlinului în 1989 şi a reunificării care a avut loc un an mai târziu, a amintit istoricul Klaus Schroeder, specializat în RDG. "Dar s-a blocat foarte repede şi nu a adus prea multe", a explicat el. Propunerea dlui Holder nu îl surprinde, deoarece diferenţele sunt încă prezente între Vestul şi Estul ţării.

Cu o rată a şomajului mai mare decât în Vest, fosta RDG, rămasă în urmă din punct de vedere economic, este un teren fertil pentru partidul de dreapta naţionalist Alternativă pentru Germania (AfD) care a realizat acolo scoruri excelente la alegerile legislative din septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.