Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal în guvernul Italiei, în plină campanie pentru alegerile europene - Migranți, debarcați fără aprobarea lui Matteo Salvini

Inquam Photos / George Calin
Matteo Salvini

Patruzeci şi şapte de migranţi au fost debarcaţi duminică seară în Lampedusa, o insulă la sud de Sicilia, după ce prin ordin judecătoresc nava de salvare la bordul căreia aceştia se aflau a fost pusă sub sechestru, fapt ce a provocat indignarea ministrului italian de interne Matteo Salvini, informează AFP şi dpa, scrie agerpres.ro

Nava, închiriată de organizaţia neguvernamentală germană Sea-Watch, sub pavilion olandez, şi care staţiona în apele italiene în apropiere de insula Lampedusa, a fost pusă sub sechestru duminică de către poliţia financiară italiană la ordinul unui procuror din Sicilia. 

Migranţii aflaţi la bordul acesteia au fost transferaţi pe uscat cu ajutorul unor bărci cu motor în cursul serii. O decizie pe care Matteo Salvini - de asemenea vicepremier şi liderul Ligii (formaţiune de extrema dreaptă) - pare să o fi aflat în direct de la televizor, ceea ce l-a făcut să se întrebe cine a putut să ia în guvern o astfel de decizie fără aprobarea sa oficială. 

Deja în dispută cu el, partenerul său din coaliţia guvernamentală Mişcarea 5 Stele, a lui Luigi di Maio, a replicat că nu va accepta aceste insinuări, amintind că este obligatoriu ca pasagerii unui vas pus sub sechestru la ordinul justiţiei să debarce pe uscat.

Toți ochii pe CCR - Judecătorii tranșează războiul Parlament - ÎCCJ pe tema completurilor specializate


În paralel cu această nouă dispută guvernamentală intervenită în plină campanie pentru alegerile europene, ciocniri au avut loc duminică seara la Florenţa (centru) între forţele de ordine şi circa 2.000 de persoane venite să protesteze împotriva prezenţei lui Matteo Salvini care a participat la un miting politic în acest oraş. 

Liderul Ligii a ridiculizat duminică criticile Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) împotriva unui proiect vizând înăsprirea legislaţiei în materie de migraţie în Italia. 

ONU, 'un organism internaţional care costă contribuabilii miliarde de euro, care are ca membri ţări precum Coreea de Nord şi Turcia, vine să facă morală Italiei privind drepturile omului? Îmi vine să râd!', a comentat Salvini. 

Un proiect de lege-decret, care ar putea fi prezentat luni în Consiliul de miniştri italian, propune ca ministrului de interne să-i fie acordate împuterniciri pentru a interzice intrarea în apele teritoriale italiene a navelor din motive de ordine publică. 

Textul prevede de asemenea amenzi între 3.500 şi 5.500 de euro per migrant sosit în Italia pentru toate navele de salvare care nu respectă ordinele gărzilor de coastă competente în zona lor de intervenţie. 

Într-o scrisoare trimisă Ministerului de Externe italian, UNHCR cere Italiei să nu aprobe acest decret-lege.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.