Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal în interiorul alianței Renault-Nissan - Nu-i mai contactați pe membrii boardului nostru!

nissanusa.com
nissan

Renault și-a avertizat partenerul de alianță Nissan să nu-i mai contacteze pe directorii companiei franceze înaintea întâlnirii boardului progranată joi, în condițiile în care constructorul japonez a încercat să prezinte dovezi ale faptelor prețedintelui Carlos Ghosn, informează Reuters.

De la arestarea lui Ghosn pe 19 noiembrie, în Japonia, Renault și guvernul francez, cel mai mare acționar al companiei au cerut să vadă concluziile unei investigații interne Nissan, care include acuzații de abatere financiară a executivului de 64 de ani.

Ghosn a fost acuzat luni, în Japonia, pentru că nu a declarat o serie de venituri. În timp ce Nissan l-a demis din funcția de președinte, la câteva zile de arestare, el a rămas președinte și CEO al partenerului francez.

Citește și: SONDAJ Avangarde - Cei mai iubiți oameni de televiziune: surprize în preferințele românilor

Consiliul de administrație al Renault se întrunește pe 13 decembrie, iar concluziile anchetei Nissan vor fi prezentate la întâlnire, fiind posibile și discuții asupra viitorului lui Ghosn.

Compania franceză a spus companiei Nissan să nu-i contacteze directorii înaintea întâlnirii, deoarece astfel de contacte au fost în afara canalelor agreate pentru comunicarea datelor sensibile.

Nissan s-a oferit săptămâna trecută să informeze boardul Renault despre dovezile faptelor lui Ghosn. Însă Renault a cerut Nissan să informeze avocații companiei, care țin o întâlnire în fiecare săptămână cu oficiali ai firmei japoneze, la Paris.

Fabricantul japonez l-a invitat mai târziu pe Thierry Bollore, care a fost numit CEO adjunct al Renault, cu aceleași atribuții ca și Ghosn, la o zi după arestare, precum și membrii consiliului de administrație, pentru a examina rezultatele investigațiilor.

Și Bollore le-a spus celor de la Nissan, marți, să „se abțină de la contactarea consiliului”.

Schimbul de mesaje dintre Renault și Nissan este un alt exemplu al relației dintre cei doi producători de automobile, tot mai tensinată, în ciuda asigurărilor făcute de directorii ambelor părți de a păstra alianța. Alianța, în care Ghosn a fost motorul, este văzută ca fiind vitală pentru supraviețuirea pe termen lung a companiilor membre.

Guvernul francez a declarat marți că nu a fost înștiințat de detaliile acuzațiilor ce îi sunt aduse lui Ghosn.

Sub presiunea guvernului francez, Ghosn explorase posibilitatea unei legături mai profundă sau chiar o a unei fuziuni între Renault și Nissan, în ciuda rezervelor puternice ale producătorului japonez de mașini.

Renault deține 43,4% din Nissan. Deși are vânzări cu 60% mai mari fațăd e partea franceză, compania japoneză partenerul secund în ierarhia acționariatului, cu o participație mai mică de 15%, fără drept de vot, în firma franceză. Cel mai mare acționar al Renault este statul francez, cu 15%.

Ghosn a fost inculpat luni, împreună cu Nissan și presupusul partener Greg Kelly, pentru că nu a declarat 43 de milioane de dolari din veniturile pe care le-a primit, în plus față de cele 44 de milioane de dolari plătite pentru perioada de cinci ani care se încheie în martie 2015.

Cotidianul francez Les Echos a anunțat primul că Nissan a transmis un dosar de 400 de pagini privind presupusele abateri ale lui Ghosn, către Renault, prin intermediul avocaților.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.