DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Scandal în plenul CSM, pe tema protocoalelor. Procurorul Ban, atac suburban la o judecătoare (VIDEO)

CSM

Şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii de joi, 14 martie, s-a lăsat cu replici dure între magistraţii prezenţi. Totul a pornit de la propunerea judecătoarei Gabriela Baltag de suplimentare a ordinii de zi cu subiectul deciziei CCR pe tema protocoalelor.

"Aş supune atenţiei dvs. să venim şi în sprijinul unor deziderate mai vechi, inclusiv invocare de doamna preşedinte a ÎCCJ, privind protocoalele. A fost publicată motivarea deciziei CCR pe tema conflictului privind semnarea unor protocoale. Aş dori să suplimentăm ordinea de zi cu această decizie. Dacă apreciem că este suficientă decizia sau avem o altă lucrare care ar putea să completeze această temă a protocoalelor. Ştiu că avem o lucrare la IJ, dar faţă de cele prezentate în considerentele deciziei CCR aş dori să discutăm în ce măsură încheierea celor două protocoale a afectat sau nu independenţa puterii judecătoreşti", a afirmat judecătoarea Baltag, în deschiderea şedinţei.

CITEȘTE ȘI: Beneficiile mai puțin știute ale ceaiului de mentă: Cum ajută stomacul și creierul

Împotriva propunerii s-a exprimat imediat judecătoarea Andreea Chiş: "Eu aş vrea să le discutăm împreună cu celelalte protocoale, în special protocolul încheiat între Inspecţia Judiciară şi serviciile de informaţii, pentru că avem pe rol numirea inspectorului şef."

Chiş a fost susţinută de procurorul Cristian Ban: "Doriţi să faceţi comentarii negative pe tema deciziei CCR? Avem o lucrare în lucru la IJ, nu înţeleg de ce aţi solicitat suplimentarea."

"Niciodată un judecător nu va critica legea şi această decizie este pentru judecători lege", a răspuns Gabriela Baltag.

Au urmat schimburi de replici pro şi contra propunerii, timp de mai multe minute. Judecătorii Chiş, Mateescu şi Bălan s-au exprimat împotriva suplimentării ordinii de zi cu tema protocoalelor, pe motiv că Inspecţia Judiciară analizează deja problema şi din cauza faptului că propunerea a fost formulată în ultimul moment.

În schimb, judecătoarea Evelina Oprina şi reprezentantul societăţii civile în CSM, Victor Alistar, au susţinut propunerea judecătoarei Baltag. "Nu cred că greşim dacă punem lucrarea asta pe rol şi vedem ce e de făcut. E mult prea importantă decizia CCR. Întreaga societate şi întreg corpul de magistraţi aşteaptă de la noi o poziţie", a afirmat Oprina.

Procurorul Cristian Ban a intervenit în final cu un atac personal la adresa judecătoarei Baltag.

Cristian Ban: "Eu aş vrea ca agenda CSM să nu se confunde cu agenda altor publicaţii."

Baltag: "Care alte publicaţii?"

Ban: "Ştiţi dvs. Aveţi obligaţii faţă de altcineva?"

Propunerea de suplimentare a ordinii de zi a fost supusă la vot şi respinsă.

CITEȘTE ȘI: Duşmanul medicamentelor: Cum ne sabotăm singuri tratamentele medicale .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.