DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

SCANDAL în Senat: 'Cu siguranţă indolenţa dumneavoastră, domnule Orban, a devenit politică de stat' vs. 'Nu e o lege anti-COVID, ci una cadru'

senat plen

Senatul dezbate şi votează, decizional, proiectul de lege privind carantina şi izolarea. La discuţiile din plen, liderul senatorilor PSD Radu-Cosmin Preda l-a acuzat pe prim-ministrul Ludovic Orban de indolenţă şi i-a transmis că s-a bucurat să îl vadă joi la Parlament, însă la o dezbatere, nu doar la un simplu salut la Comisia juridică. El a mai spus că PSD va vota proiectul în forma în care a fost dat raportul de senatorii jurişti. La rândul său, liderul grupului PNL la Senat Daniel Fenechiu a spus că sunt două motive care au întârziat, primul faptul că nu a fost înţeles faptul că e o lege cadru pentru epidemii şi agenţi patogeni cu risc de viralizare, nu o lege anti-COVID şi doi - este an electoral şi toată lumea „îşi ascute săbiile”. PNL va vota proiectul, a adăugat Fenechiu. USR şi UDMR au anunţat că vor vota raportul Comisiei juridice.

Redăm mai jos dezbaterile în plenul de joi al Senatului în ordinea în care s-au derulat:

„George Dircă, senator USR: Grupul USR va vota pentru această lege şi sunt sigur că toată lumea va fi de acord cu măsurile pe care le-am dispus.

Károly Zsolt Csaszar, senator UDMR: Proiectul legislativ a fost îmbunătăţit, în opinia noastră, de prima Cameră sesizată, iar forma adoptată de Cameră a fost discutată de Senat. Reinterăm poziţia UDMR – credem că e necesară aplicarea cu prioritate a măsurile de combatere şi răspândire a epidemiei pe zone şi judeţe. UDMR va susţine adoptarea raportului de admitere la acest proiect de lege, în forma prezentată în raport.

Citește și: Klaus Iohannis a semnat! Când vor avea loc alegerile locale

Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL: În primul rând există satisfacţia că reuşim totuşi după o săptămână să ajungem la vot cu un proiect necesar pentru sănătatea publică şi a concetăţenilor noştri. Am găsit foarte multe atacuri care nu aveau ce căuta, care nu e o lege făcută de PNL, ci e o lege pe care Guvernul trebuia să o facă pentru Guvernele următoare, indiferent de culoarea lor politică. Cred că două au fost motivele care au încurcat mult în dezbaterea şi adoptarea legii. Pe de o parte că nu s-a înţeles bine de la început că nu e o lege anti-COVID, ci că este o lege cadru, pentru orice epidemie, agent patogen care ar putea produce îmbolnăviri în masă. Faptul că acest lucru nu s-a înţeles, a făcut ca parte din măsuri să fie prost reglementate, iar această stare a fost folosită politic şi a fost exacerbată. Procesul de elaborare a funcţionat greu. Al doilea motiv e că ne aflăm într-un an electoral şi ascuţirea săbiilor pentru competiţie din 27 septembrie şi pentru parlamentare joacă un rol determinat pentru tot ceea ce discutăm în Parlament. Soluţiile oferite de ministrul Justiţiei, prezenţa ministrului Sănătăţii a reuşit să genereze armonie, la fel şi prezenţa în toate şedinţele a lui Raed Arafat. Precum şi venirea domnului Orban în Parlament. Nu e o lege foarte bună. E o lege perfectibilă, care are o serie de originalităţi, dar autorităţile medicale aveau nevoie de această lege. E motivul pentru care PNL va vota această lege, iar sarcina perfecţionării legii va fi a partidelor care gândesc la viitor şi nu în cheia unei conotaţii politice.

Citește și: Raed Arafat, la DIICOT după ce a fost amenințat cu moartea: Au fost serioase şi nu poţi să permiţi aşa ceva

Robert Cazanciuc, preşedintele interimar al Senatului: Cred că e o premieră în ultimii 10 ani pentru Parlament ca să aibă dezbateri până la 3-4 dimineaţa.

Radu Preda, liderul senatorilor PSD: Domnule Orban, dacă ne auziţi, aţi avut la dispoziţie trei săptămâni pentru a face o lege corectă clară, care să nu lase loc de niciun abuz asupra cetăţenilor. În seara zilei de 6 iulie aţi adoptat în şedinţa de Guvern proiectul care prevedea carantinarea persoanelor. De abia pe 7 iulie aţi trimis la Parlament proiectul. Cu siguranţa indolenţa dvs a devenit politică de stat, dar asta nu e tot. Aţi trimis Parlamentului un proiect de lege care era un dezastru total. Domnule premier Orban, apropo m-am bucurat că v-aţi făcut timp în sfârşit să veniţi la Senat, dar sincer mă aşteptam să veniţi la o dezbatere, nu la un simplu salut la comisia juridică. Ar fi trebuit să aveţi curajul să le spuneţi românilor ce le promiteaţi de fapt să îi trimiteţi la carantină. Nu v-a mers. Aţi minţit, şantaj, totul pentru a vă masca propria incompetenţă. Chiar nu vă crapă obrazul de ruşine? Am reparat toate nenorocirile pe care voiaţi să le băgaţi pe gât românilor. Astăzi vom vota o lege care nu permite abuzurile. Cu siguranţă e bine că aţi plecat în viteză de la Parlament, pentru că nu v-a rămas nimic de făcut aici. Mai bine la Guvern, unde trebuie să găsiţi soluţii pentru şomeri, să dublaţi alocaţiile copiilor, să majoraţi pensiile, altfel nu veţi mai avea nimic de făcut nici la Guvern şi veţi pleca acasă şi de acolo, pentru că parlamentarii PSD sunt pregătiţi de moţiune de cenzură. Da, PSD va vota proiectul. Spunem nu, abuzurilor şi votăm pentru proiectul de lege aflat azi în dezbaterea Parlamentului.

Citește și: Estimările Guvernului: Menţinerea acestui trend de evoluţie ar putea să ducă la atingerea unui număr zilnic de cazuri între 1.200-1.600 la jumătatea lunii august

Comisia juridică a Senatului a discutat aproape în fiecare zi de când a fost adoptat de Camera Deputaţilor, pe 9 iulie, proiectul de lege privind carantina şi izolarea iniţiat de Guvern. Au fost aduse o serie de amendamente şi de abia joi Comisia juridică a emis un proiect.

Înaintea plenului de joi al Senatului, Robert Cazanciuc a anunţat că proiectul a fost modificat în proporţie de 90% faţă de forma iniţiată de Executiv.

Senatul va vota propunerea legislativă, ca for decizional. În cazul adoptării proiectului de lege, acesta merge la promulgare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.