Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL în spionajul din Germania: Șeful serviciului de informaţii externe a fost DEMIS

cotidianul.ro
fratie siluete spioni umbra

Guvernul german a confirmat miercuri că Gerhard Schindler, şeful serviciului de informaţii externe (Bundesnachrichtendienst, BND), va părăsi această funcţie la 1 iulie, cu doi ani mai devreme decât se anticipa, urmând să fie înlocuit cu Bruno Kahl, înalt responsabil în Ministerul de Finanţe, o decizie surprinzătoare ce survine într-un context de ameninţare în creştere din partea militanţilor Statului Islamic, transmit DPA şi Reuters.

'BND se va confrunta cu provocări majore în următorii ani, ce vor cuprinde toate aspectele activităţii sale', a precizat într-un scurt comunicat Peter Altmaier, ministrul pentru Cancelaria federală.

Citește și: Au instalat o cameră video să vadă ce face menajera și au fost șocați / VIDEO 18+

'Acestea se referă la evoluţia misiunii sale în lumina modificării provocărilor de securitate, modernizării agenţiei la nivel tehnic şi de personal, consecinţelor organizaţionale şi juridice decurgând din ancheta parlamentară asupra NSA şi din mutarea unei mari părţi a BND din sediul de la Pullach la Berlin', a explicat Peter Altmaier.

Schindler, 63 de ani, a condus din 2012 BND şi pe cei 6.500 de angajaţi ai serviciului şi urma să se pensioneze peste doi ani. Informaţii despre plecarea sa din funcţie au apărut marţi seară în presă.

Citește și: Specialiștii AVERTIZEAZĂ: Nu vă mai strângeți câinele în brațe

Potrivit unor surse din interiorul BND, citate de DPA, Gerhard Schindler s-a confruntat cu probleme de sănătate în ultimele luni.

Dezvăluirile legate de asistenţa acordată de acest serviciu Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) a SUA în spionarea unor aliaţi europeni au aruncat o pată asupra carierei lui Schindler. El a părut însă să traverseze cu bine acest moment delicat, angajându-se să centralizeze controlul asupra rezidenţelor BND despre care a admis că ajunseseră să aibă 'o viaţă pe cont propriu'. O comisie de anchetă a Bundestagului a recomandat ulterior un proiect de reformă a spionajului extern german.

Citește și: 64 de lumânări au fost depuse la sediul DNA / FOTO

Ameninţarea terorismului islamist l-a determinat însă pe ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble să poarte în ultimele săptămâni discuţii tete-a-tete cu cancelarul Angela Merkel, avertizând-o în legătură cu slăbirea activităţilor de informaţii externe ale ţării, informează agerpres.ro.

De altfel, Bruno Kahl, înalt responsabil din Ministerul de Finanţe, desemnat pentru a-l înlocui pe Gerhard Schindler, este un aliat apropiat al lui Schaeuble, după cum notează presa germană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.