Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal între Polonia şi Ucraina: De la ce s-au luat

polonia scandal

Divergenţe majore au apărut între guvernele de la Varşovia şi Kiev pe tema prezenţei în Polonia a circa un milion de ucraineni, consideraţi de guvernul polonez 'refugiaţi asistaţi', apreciere neagreată de guvernul ucrainean, transmite AFP.

Cifra de 'un milion de refugiaţi' a fost avansată marţi de premierul polonez Beata Szydlo în timpul dezbaterii din Parlamentul European (PE) pe tema recentelor măsuri privind Curtea Constituţională şi mass-media publică luate de executivul conservator de la Varşovia şi considerate de unii responsabili europeni drept o încercare de a controla aceste instituţii. 'Polonia a primit circa un milion de refugiaţi din Ucraina. Oameni pe care nimeni nu a vrut să-i ajute. Ei sunt astăzi la noi şi îi ajutăm', a spus în faţa PE premierul polonez, făcând referire la ucrainenii veniţii în Polonia din cauza conflictului armat din estul separatist al Ucrainei.

În replică, ambasadorul Ucrainei la Varşovia, Andrii Desciţa, a declarat agenţiei poloneze PAP că 'nu există refugiaţi ucraineni în Polonia'. Conform diplomatului ucrainean, persoanele la care s-a referit Beata Szydlo locuiesc în Polonia 'legal, muncesc, studiază, plătesc impozite şi contribuie într-o anumită măsură la dezvoltarea economiei poloneze'. 'Ei nu sunt refugiaţi, nu au un asemenea statut şi nu primesc niciun ajutor social. (...) Mai degrabă ar putea fi numiţi migranţi economici', consideră ambasadorul ucrainean.

Potrivit lui Andrii Desciţa, Polonia a acordat anul trecut ucrainenilor circa 500.000 de vize, iar circa 65.000 de ucraineni au primit permisul de şedere în această ţară. 'Dacă avem în vedere intensitatea traficului transfrontalier, putem estima într-adevăr la aproape un milion numărul ucrainenilor care anual vin în Polonia', a continuat ambasadorul ucrainean, susţinând totodată că, din cele aproximativ 4.000 de cereri de azil depuse în ultimii doi ani de ucraineni în Polonia, numai două au fost aprobate, spun cei de la Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.