Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal între Rusia şi Comisia de la Veneţia: Ce au decis judecătorii

justitie

Recenta lege care permite Rusiei să nu aplice deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) dacă acestea contravin Constituţiei este incompatibilă cu obligaţiile internaţionale ale Moscovei, a transmis vineri Comisia de la Veneţia, potrivit AFP.

"A oferi Curţii Constituţionale ruse puterea să declare 'inaplicabile' decizii internaţionale, inclusiv hotărâri ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, este incompatibil cu obligaţiile juridice internaţionale ale Rusiei", conform unui aviz interimar al unor experţi ai Comisiei de la Veneţia, organ consultativ al Consiliului Europei. În decembrie, Duma de Stat din Rusia a adoptat o lege care plasează autoritatea Curţii Constituţionale deasupra celei a CEDO, Moscova nemaifiind astfel obligată să aplice deciziile acestei instanţe.

"Toate organele statului trebuie să asigure compatibilitatea cu Constituţia a tratatelor internaţionale în vigoare în Rusia", răspund experţii Comisiei de la Veneţia, făcând apel la dialog din partea Moscovei. Ei cer Rusiei "să elimine articolele în virtutea cărora nicio măsură nu va fi luată pentru a executa o decizie internaţională declarată neconformă cu Constituţia de către Curtea Constituţională". Acest aviz nu este totuşi decât unul interimar pentru moment, "autorităţile ruse nefiind în măsură să organizeze întâlniri cu raportorii din decembrie până în martie", adaugă experţii. "Dacă astfel de reuniuni vor avea loc şi dacă autorităţile ruse îşi vor prezenţa argumentele după martie 2016, ulterior va fi oferit un aviz definitiv care va ţine cont de aceste argumente", a precizat Comisia de la Veneţia, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.