Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL la acordarea premiului 'Mihai Eminescu' Opera Omnia: Un fost deputat PSD a pus mâna pe distincție

Ovidiu Genaru

Poetul Ovidiu Genaru a primit miercuri Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” - Opera Omnia, ediția 2020, în cadrul galei programate la Botoșani. Premiul Opus Primum a fost acordat în cadrul aceluiași eveniment pentru volumul ”Industria liniștirii adulților”, de Anastasia Gavrilovici.

Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” - Opera Omnia, ajuns la ediţia a XXIX-a a fost înmânat poetului Ovidiu Genaru. Era al șaptelea an în care poetul era nominalizat.

Citește și: Decizie bombă! Liviu Dragnea ar putea fi eliberat

Ovidiu Genaru s-a născut la Bacău, în 1934. Cunoscut pentru scurt perioadă în care povestește că a activat în calitate de gimnast și acrobat, Genaru urmat cursurile Institutului de Cultură Fizică din București, din 1953 până în 1957. A lucrat ca profesor de gimnastică la Școala Sportivă din Bacău, 1957-1966. A fost redactor la revista ”Ateneu”, între 1966 și 1974 , profesor la Institutul pedagogic, din 1974 până în 1980 și muzeograf la Casa memorială George Bacovia din Bacău, în perioada 1980-1998.

„Scrisul lui Ovidiu Genaru e senzual, plastic, curgător; îi lipsește însă – proza face și mai evident acest lucru – dimensiunea interogativă, reflexivă, altfel spus gravitatea. Iluzia cea mare place fără a tulbura. Dintr-o prea mare dezinvoltură, autorul riscă să pară – ba, pe alocuri, chiar și să fie – superficial. Cantitativ numeroase, «ingredientele» ocupă un spațiu exagerat în raport cu fondul”, scria la un moment dat criticul Constantin Călin.

Citește și: Nebunie în Ministerul de Interne! Harta secretă a ‘destructurării’ Jandarmeriei!

Pe numele real Ovidiu Bibire, poetul a fost deputat în Parlamentul României, în perioada 1992-1996, ales în județul Bacău pe listele PDSR. „Este un poet vital, ingenios, mimetic, metaforele lui sunt îndrăzneţe şi mobilitatea spiritului său e mare. Priveşte de departe nevrozele provinciei şi nu se lasă cuprins de ele. Omul însuşi e interesant şi destinul lui în singurătatea provinciei nu cunoaşte obişnuitele reacţii când e vorba de literatură.”, nota Eugen Simion.

Citește și: Mare atenție, Marcel Vela! Bubuie Ministerul de Interne: Șeful Jandarmeriei Române, acuzat de răpire

Poetul a publicat în 2018, antologia ”Poezii 1967-2017”, la editura Cartea Românească, și volumul de texte inedite ”La opt, faura cheii și alte patimi”, la editura Junimea. Pentru cel din urmă a primit în luna iunie 2019 Premiul Uniunii Scriitorilor, pentru a doua oară în carieră, după mai bine de patru decenii de la trofeul câștigat în 1975. ” Cărţi am mai scris dar roata norocului, capricioasă, s-a abătut rar pe la Bacău. Cam odată la 50 de ani. Eu am mai primit odată această distincţie, hăăăt! în mileniul trecut, în 1974, pe când, mă autocitez «Miţa Biciclista de provincie, făcea ultima cursă cu trupul ei de davincie». A fost, la Bacău, la Bacău într-o mahala/ o mare dandana cu şampanie şi frigărui. De data asta va fi cu apă plată, iaurt şi valeriană. Între cele două evenimente s-a aşternut un «hău istoric» în care tot scriind, scriind şi aşteptând, am îmbătrânit. Dar nu-i bai. Premiul de astăzi arată că şi la 85 de ani se poate să fii antum. În formă. Nu integral. Cam 80 la sută. Restul până la 100% este reumatism şi cardiologie. Pe scurt, poezia a fost pentru mine drogul care a făcut să-mi bată inima, chiar şi duminica”, spunea Genaru la decernarea distincției, în luna iunie.

Citește și: Anamaria Prodan, revenire de senzație!

Spectacolul, programat pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Botoşani, a inclus și un recital extraordinar pe artistul Harry Tavitian. Organizatorii galei au fost Primăria Municipiului Botoşani, Consiliul Local Botoşani, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani şi Fundaţia Culturală „Hyperion-caiete botoşănene” Botoşani.

Fundaţia Culturală „Hyperion-caiete botoşănene” Botoşani a realizat un sondaj, în perioada septembrie-noiembrie 2019, pentru nominalizarea scriitorilor vizați în cadrul Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” - Opera Omnia, ajuns la cea de a XXIX-a ediție.

Citește și: Omul ‘crescut’ de FBI aruncă-n aer mărturia lui Dincă: ‘Era firesc’

Poeții Adrian Alui Gheorghe, Leo Butnaru, Daniel Corbu, Vasile Dan, Nichita Danilov, Marian Drăghici, Mihail Gălăţanu, Ovidiu Genaru, Bogdan Ghiu, Liviu Georgescu, Ion Gheorghe, Emil Hurezeanu, Nora Iuga, Ioan Moldovan, Ioan Es. Pop, Octavian Soviany, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Elena Ştefoi, Grete Tartler, Lucian Vasiliu, Matei Vişniec, Vasile Vlad, Călin Vlasie şi George Vulturescu au fost incluși în sondaj, iar nominalizați pentru obţinerea Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, astfel (în ordine alfabetică): Vasile Dan, Nichita Danilov, Marian Drăghici, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan, Ioan Es. Pop, Matei Vişniec, Cassian Maria Spiridon şi Lucian Vasiliu.

Citește și: Guvernul Orban a promis! Se fac demersuri urgente pentru Roşia Montană

Juriul care a decis premiantul secțiunii Opera Omnia a fost alcătuit din Nicolae Manolescu (preşedinte), Mircea Mihăieş, Daniel Cristea-Enache, Răzvan Voncu, Ioan Holban, Vasile Spiridon și Gabriela Gheorghișor.

Debutul de poezie al anului 2019 pentru Premiul Eminescu Opus Primum: ”Industria liniștirii adulților”, de Anastasia Gavrilovici.

Citește și: USR dă cărțile pe față și intră în rândul partidelor ‘tradiționale’! A transferat un ‘Special’ cu pensie de 10.000 de lei

Premiul secțiunii Opus Primum a Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” a fost decernat miercuri pentru volumul ”Industria liniștirii adulților”, de Anastasia Gavrilovici, publicat de Casa de Editură Max Blecher.

”Unii poeți de la ediția asta mizează pe noutate și șoc, pe voci smart, dar reci. Anastasia Gavrilovici mizează pe intensitate și empatie. «Industria liniștirii adulților» este un volum clasic care n-ar fi arătat bizar nici în anii 2000. pentru unele volume, acesta a fost un criteriu de excludere – prea ca în anii 2000, prea ca la începutul anilor 2010. dar «Industria liniștirii adulților» realmente își neutralizează eficient (deși fără efort, parcă en passant) mărcile de istoricitate. în poezia Anastasiei Gavrilovici, flash-uri biografice/vag narative, notate cu atenție la detalii, sunt alternate cu gânduri într-o dezordine casual care compunând o succesiune de tip flux/reflux în fața realității. metaforele, deși îmbracă și uniforme suprarealiste, au rolul mai curând de a stabiliza cadrul decât de a-l pulveriza. o stare generală de tristețe este tăiată din când în când prin imagini care îți încălzesc brusc inima”, a notat criticul Mihai Iovănel, membru al juriului.

Citește și: Ultimă oră! Secretarul de stat în Ministerul Justitiei are o avere uriașă

Anastasia Gavrilovici s-a născut în 1995 și a absolvit Facultatea de Litere la București, urmând un masterat la CESI. A fost premiantă a concursului național pentru liceeni Licart, în 2014, pentru cea mai bună serie de poezie. A fost redactor al „Alecart” și „Zona nouă”, iar din 2016 face parte din redacția revistei „Poesis internațional”. A tradus cărți de Kurt Vonnegut și Ernesto Cardenal, iar „Industria liniștirii adulților” este volumul ei de debut.

Din juriul care a acordat distincția secțiunii Opus Primum a Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” au făcut parte Alexandru Cistelecan (Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș), Mircea A. Diaconu (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava), Mihai Iovănel (Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” din București), Alex Goldiș (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca) și Andrei Terian-Dan (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).

Premiul Opus Primus este acordat de Memorialul Ipoteşti – Centrul de Studii „Mihai Eminescu”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.