Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal la JO 2022 din China - Sportivii nemulțumiți au izbucnit: 'Plângeam ca o nebună...'

rador.ro
jocurile olimpice de iarna beijing

O sportivă poloneză de patinaj viteză pe pistă scurtă a povestit luni că a „plâns ca o nebună" într-o ambulanță, după ce, la ora 3 dimineața, angajați ai sistemului sanitar chinez, care purtau camere de filmat la centură, au bătut la ușa camerei sale de hotel, unde era în izolare, la Beijing, anunță Mediafax.

Natalia Maliszewska, în vârstă de 26 de ani, a descris, într-un interviu acordat agenției Reuters, după ce în cele din urmă a fost autorizată să concureze, o experiență „traumatizantă", în timpul căreia a spus că a fost exclusă de mai multe ori de la Jocurile Olimpice din cauza rezultatelor contradictorii ale testului COVID-19.

„Stăteam în ambulanță. Era ora 3 dimineața. Plângeam ca o nebună pentru că nu știam ce se întâmplă. Nu mă simțeam deloc în siguranță", a spus ea.

Protestele legate de condițiile și protocoalele de izolare s-au acumulat la Beijing, atleții plângându-se de mâncare, de sănătatea lor mintală, de teste și de procedurile confuze privind permisiunea de a pleca.

Antrenorul echipei masculine de hochei pe gheață a Finlandei a acuzat duminică China că nu respectă drepturile omului în cazul lui Marko Anttila, spunând că jucătorul „nu primește mâncare bună" și că se află sub un stres mental enorm.

Peste 350 de participanți la Jocuri, inclusiv zeci de sportivi, au fost depistați pozitiv la sosirea în capitala chineză, începând cu 23 ianuarie. Aceștia ar trebui să părăsească hotelurile speciale de carantină doar după ce nu mai prezintă simptome și au rezultat negativ la două teste PCR, la 24 de ore distanță.

Directorul sportiv al Comitetului Olimpic Internațional, Kit McConnell, a declarat luni că izolarea sportivilor este o prioritate absolută.

El a adăugat că CIO a organizat o convorbire cu oficialii olimpici din țările reprezentate la Jocuri pentru a înțelege problemele cu care se confruntă sportivii.

„Sportivii izolați rămân o prioritate absolută. Există o responsabilitate colectivă de a-i sprijini pe acești sportivi", a declarat el într-o conferință de presă. „Nu este ușor pentru nimeni în această situație. Noi înțelegem pe deplin. Există însă în continuare unele circumstanțe individuale care reprezintă o provocare".

Maliszewska, în vârstă de 26 de ani, a declarat pentru Reuters că a fost scoasă de urgență din hotelul său de izolare în ambulanță la primele ore ale dimineții de sâmbătă.

„Îmi spuseseră la miezul nopții că pot ieși, iar cinci minute mai târziu că nu mai pot", a spus ea. „Mi-au spus că sunt atât de multe lucruri politice pe care nu le voi înțelege. Este vorba de China".

Ea a spus că a fost testată pozitiv din nou, dar, cu toate acestea, i s-a spus că i s-a permis să se antreneze pentru seriile de seară ale probei de 500 de metri, disciplină la care este pe locul trei în lume.

„Apoi am primit mesajul cu o jumătate de oră înainte de a mă încălzi că au făcut o greșeală, organizatorii a făcut greșeala, și că nu pot concura pentru că sunt periculoasă pentru oameni", a spus ea.

Ea a spus că a fost testată din nou sâmbătă seara și a primit un rezultat negativ, în dimineața următoare.

„Acum nu mai cred în toate acele teste", a spus ea. „Vreau explicații de la cei care m-au făcut să nu mă simt în siguranță, pentru că nimeni nu spune nimic acum. Sunt tăcuți".

Duminică, antrenorul finlandez de hochei pe gheață, Jukka Jalonen, a declarat că Anttila nu mai este infecțios, potrivit medicului echipei, dar că a continuat să fie ținut în izolare COVID-19 după ce a fost depistat pozitiv în urmă cu 18 zile.

„Știm că este pe deplin sănătos și pregătit să plece și de aceea credem că China, din anumite motive, nu îi va respecta drepturile omului și asta nu este o situație grozavă", a declarat Jalonen într-o convorbire telefonică Zoom cu presa.

O pereche de sportivi australieni, participanți în concursulde curlin, au obținut o amânare după ce anterior li s-a spus că unul dintre ei a dat o serie de teste pozitive și va fi plasat în izolare.

Șeful echipei Germaniei, Dirk Schimmelpfennig, a declarat că organizatorii au luat măsuri pentru a îmbunătăți condițiile de izolare pentru triplul medaliat cu aur olimpic Eric Frenzel și alți doi sportivi germani, pe care le calificase anterior drept „inacceptabile".

Jurnalistul suedez Philip Gadd a fost dus la izolare cu o ambulanță la sosirea sa la Beijing, miercuri.

„A fost o experiență cu adevărat terifiantă și am simțit că... nu părea real. M-am simțit ca și cum aș fi fost într-un film, un film SF sau ceva de genul ăsta", a declarat el pentru Reuters într-un interviu Zoom din hotelul în care se afla în carantină.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.