Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL la ONU. Abuzuri sexuale acoperite la cel mai inalt nivel

ONU elicopter

ONU a cheltuit o jumătate de miliard de dolari pe contracte cu o companie rusă de aviaţie, în pofida faptului că ştia că unul dintre echipajele elicopterelor firmei, din Republica Democratică Congo, a drogat şi violat o adolescentă, relatează The Guardian în pagina electronică.

Ziarul britanic dezvăluie în exclusivitate documente potrivit cărora o unitate ONU a descoperit o posibilă "cultură a exploatării şi abuzurilor sexuale" în urma atacului comis de un membru al unui echipaj UTair, ceea ce nu a oprit firma să primească în continuare contracte în valoare de milioane de dolari.

Ofciali de rang înalt din cadrul ONU au luat în considerare rezilierea contarctului cu UTair, după ce s-a conchis că incidentul, în care fata a fost aruncată complet dezbrăcată şi inconştientă în incinta bazei elicopterului, relevă o cultură mai amplă a exploatării sexuale în cadrul companiei ruseşti de aviaţie.

Documente interne ONU marcate cu ştampila "strict confidenţial", care au ajuns la The Guardian, dezvăluie cum a descoperit unitatea pentru plângeri a ONU probe potrivit cărora tânăra a fost arsă cu ţigara şi fotografiată zăcând pe jos. ONU a conchis că acest atac şocant din 2010 a fost comis de către managerul bazei UTair din Kalemie, în estul RDC.

Principalul raport de investigaţie, care datează din martie 2011, avertiza în legătură cu o posibilă "cultură a exploatării şi abuzurilor sexuale" în cadrul UTair. Exemplare ale acestui raport au fost trimise până la vârful ONU, inclusiv la New York, la Biroul secretarului general Ban Ki-moon.

După ce membri din primul eşalon al organizaţiei şi-au exprimat în mod colectiv "dezgustul" faţă de acest caz, oficialii au luat în calcul rezilierea contractului cu UTair. În schimb, companiei i s-a permis să continue să facă afaceri cu ONU, cu condiţia să introducă un nou regim de antrenament sub monitorizarea unui supraveghetor. UTair rămâne, până în prezent cel mai mare furnizor de transport aerian al ONU.

Dezvăluirile au loc într-un moment critic pentru secretarul general al organizaţiei, care a depus eforturi să limiteze consecinţele unor dezvăluiri recente despre abuzurile sexuale comise asupra unor copii de către membri francezi, dar şi de alte naţionalităţi, din cadrul trupelor de menţinerea păcii în ţara vecină, Republica Centrafricană.

Ban Ki-moon, care argumentează că ONU are o "toleranţă zero" faţă de exploatarea sexuală, a dispus efectuarea unei anchete independente asupra cazului în care sunt implicaţi membri francezi ai trupelor de menţinerea păcii şi a altor probleme care ţin de abuzuri sexuale, ce afectează ONU de zeci de ani.

"Nu este vorba doar despre unul-două mere stricate", a declarat un oficial de rang înalt de la ONU la curent cu raportul şi ceea ce a urmat. "Era clar că problemele legate de exploatarea sexuală erau mai ample", a adăugat el.

Acum, Ban Ki-moon va fi nevoit să explice cum o companie implicată în exploatarea sexuală a reuşit să-şi extindă contractele cu ONU, subliniază The Guardian.
content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.