Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal la vârful puterii n Canada - Rude ale premierului aflate în vizorul anchetatorilor

www.thestar.com
Justin Trudeau

Membri ai familiei premierului canadian au fost plătiţi de o asociaţie caritabilă aflată în centrul unei anchete pentru conflict de interese care îl vizează pe Justin Trudeau, a dezvăluit joi postul CBC, informează vineri AFP, potrivit Agerpres.

Margaret Trudeau, mama premierului, a primit 250.000 de dolari (160.000 de euro) pentru discursuri susţinute în cadrul a 28 de evenimente organizate de WE Charity, în perioada 2016-2020, potrivit postului public. La rândul său, fratele lui Trudeau, Alexandre, a primit în jur de 32.000 de dolari pentru participarea la opt evenimente.

Un purtător de cuvânt al organizaţiei caritabile WE Charity a declarat anterior la CBC că Margaret Trudeau nu a primit bani pentru aceste discursuri.

Un contract de gestiune a unui important program guvernamental acordat fără licitaţie WE Charity a fost anulat vineri după un val de proteste al opoziţiei la Ottawa.

Citește și:  OMS, noi recomandări cu privire la COVID-19. Ce trebuie să facem pentru a ne feri de acest coronavirus

Comisarul pentru conflicte de interese şi etică, o oficialitate independentă în cadrul parlamentului, a decis în aceeaşi zi să declanşeze o anchetă acordarea acestui contract pentru gestionarea unui program de burse pentru studenţi, în valoare de 900 de milioane de dolari canadieni (587 de milioane de euro).

"Apropiaţii premierului s-au implicat în diverse organizaţii şi susţin mai multe cauze personale din proprie iniţiativă", a subliniat joi, într-un comunicat, biroul de presă al lui Trudeau. "Ceea ce este contează aici este faptul că e vorba de o organizaţie de caritate care susţine studenţi", precizează comunicatul.

Biroul premierului a anunţat miercuri pentru cotidianul Globe and Mail că Trudeau şi soţia sa Sophie Gregoire nu au primit niciodată bani pentru prezenţa lor la evenimente ale ONG-ului.

Opoziţia conservatoare a lansat critici dure la adresa lui Justin Trudeau după aceste dezvăluiri "scandaloase", acuzându-l că "a acordat un contract de aproape un miliard de dolari unei organizaţii de binefacere care nu doar că este strâns legată de Partidul Liberal, dar care i-a şi dat familiei lui aproape 300.000 de dolari".

Comisarul pentru etică a publicat până acum două rapoarte în care se conchide că premierul a încălcat legea asupra conflictelor de interese: în 2017, pentru că a acceptat o vacanţă pe insula privată a lui Aga Khan, şi anul trecut, pentru că a încercat să influenţeze o procedură judiciară în dosarul SNC-Lavalin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.