Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal MARE la Istanbul: Dușmanii lui Erdogan, judecați într-un proces DE AMPLOARE

Erdogan

Mai mulţi jurnalişti ai emblematicului cotidian turc Cumhuriyet, un critic înverşunat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, sunt judecaţi începând de luni la Istanbul, un proces care cristalizează îngrijorările privind libertatea presei în Turcia, relatează AFP.

În total, 17 jurnalişti, cadre de conducere precum şi actuali şi foşti colaboratori ai Cumhuriyet, un cotidian fondat în 1924, sunt acuzaţi că ar fi ajutat diverse 'organizaţii teroriste armate'. Ei riscă până la 43 de ani de închisoare.

Citește și: UE INTERVINE în conflictul momentului, care a ZGUDUIT pacea în Golf: Cerere de ULTIMĂ ORĂ făcută către țările implicate

Pentru susţinătorii drepturilor omului, acest caz este emblematic în ceea ce priveşte erodarea libertăţilor în Turcia după lovitura de stat eşuată din 15 iulie 2016, urmată de epurări masive.

Cumhuriyet ('Republica'), unul dintre cele mai vechi ziare turceşti, care şi-a construit o reputaţie solidă prin publicarea unor articole critice la adresa puterii, a denunţat un proces politic care vizează să distrugă unul dintre ultimele ziare independente din ţară.

'Procesul Cumhuriyet este procesul jurnalismului din Turcia', a declarat Christophe Deloire, secretar general al ONG-ului Reporteri Fără Frontiere (RSF). 'Jurnaliştii sunt tratate ca nişte terorişti pentru faptul că pur şi simplu şi-au făcut treaba', a spus el, conform Agerpres.

Unele dintre cele mai importante voci ale jurnalismului turc vor intra luni încadrate de jandarmi. Printre ele, editorialistul francofon Kadri Gürsel, jurnalistul de investigaţie Ahmet Sik şi caricaturistul Musa Kart. Acesta este şi cazul proprietarului jurnalului Akin Atalay şi redactorul-şef Murat Sabuncu.

Citește și: Manifestație URIAȘĂ la Moscova: 'Nu cenzurii, nu dictaturii! Jos cu statul poliţienesc!' / VIDEO

Printre acuzaţi, 11 sunt în detenţie preventivă, majoritatea de peste nouă luni.

Un alt inculpat renumit este Can Dündar, fost redactor-şef al Cumhuriyet, care şi-a atras mânia lui Erdogan după publicarea în 2014 a unui articol în care afirma că Ankara livra arme islamiştilor din Siria. Exilat în Germania, el este judecat în absenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.