Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL MONSTRU în Germania: Nu se înțeleg pe cine să aleagă ca urmaș al Angelei Merkel

merkel bautura

Conservatorii Armin Laschet şi Markus Soeder, aspiranţi la succesiunea Angelei Merkel la postul de cancelar federal al Germaniei, caută marţi sprijinul deputaţilor din blocul lor, aflat sub presiune pentru a decide cine va conduce campania în alegerile parlamentare din septembrie, transmite dpa.

Armin Laschet, preşedintele Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a Angelei Merkel, şi Markus Soeder, membru al Ununii Creştin-Sociale (CSU) şi prim-ministru al Bavariei, sunt colegi în blocul CDU/CSU, dar şi rivali la fotoliul de cancelar, scrie Agerpres.ro.

Cele două partide aleg în mod tradiţional un singur candidat la postul de şef al guvernului federal, însă în acest an se confruntă cu o alegere dificilă.

Laschet beneficiază de sprijinul timpuriu al unei CDU mult mai mare, dar, în sondaje, Soeder are un avans uriaş de popularitate în rândul electoratului.

Facţiunea CDU/CSU în Bundestag, care numără în jur de 250 de membri, urmează să se reunească în cursul după-amiezii de marţi, cu Laschet şi Soeder printre participanţi.

Responsabili din ambele partide au făcut apel la unitate şi la o decizie rapidă, pe fondul temerilor legate de potenţiale daune provocate de lupta pentru putere.

Cu toate acestea, nu există stabilită o procedură de găsire a consensului pe acest subiect. Nu este clar, de pildă, dacă deputaţii se vor pronunţa printr-un vot marţi.

Deşi sunt partide distincte, CSU este adesea văzută ca aripa bavareză a CDU. CSU este activă doar în Bavaria, în timp ce CDU nu prezintă niciun candidat în alegerile din acest land.

Pentru a deveni în cele din urmă cancelar, Soeder sau Laschet ar avea nevoie să conducă la victorie blocul CDU/CSU în alegerile federale din septembrie, iar ulterior, cel mai probabil, să formeze o coaliţie cu încă unul sau două partide. În prezent, CDU/CSU guvernează alături de social-democraţi (SPD).

Marţi, Angela Merkel a spus că va sta deoparte de dezbaterea din blocul conservator legată de alegerea între Armin Laschet şi Markus Soeder.

'Am vrut, vreau şi voi sta departe', le-a declarat ea reporterilor, întrebată dacă se teme că lupta între cei doi ar putea dăuna alianţei conservatoare în aşa măsură încât să ducă la pierderea alegerilor din septembrie, a transmis Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.