Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal MONSTRU în Republica Moldova, înainte de startul campaniei prezidențiale

republica moldova

Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) din Republica Moldova a lansat miercuri un apel către OSCE şi alte organisme internaţionale să exercite presiuni asupra actualului guvern de la Chişinău pentru a face lumină cu privire la numărul exact de alegători în Republica Moldova, acuzând, totodată, puterea de intenţia de a frauda masiv viitoarele alegeri prezidenţiale din toamnă, potrivit Deschide.md şi Unimedia, citate de agerpres.ro

Reacţia PPDA intervine după ce miercuri Comisia Electorala Centrală de la Chişinău a prezentat numărul alegătorilor ca fiind mai mare decât numărul populaţiei Republicii Moldova.

Cristoiu, ACUZAȚII GRAVE la șefa DNA: 'Nu s-a dat în lături să încaseze niște pițule necuvenite'


De fapt, numărul cetăţenilor cu drept de vot în Republica Moldova variază în funcţie de cine face estimarea, sesizează PPDA, care susţine că la ora actuală sunt 2 milioane de alegători pe teritoriul republicii, în timp ce autorităţile avansează cifra de 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot. 

În 2014, OSCE evaluase numărul electoratului moldovean la cel puţin 3 milioane, iar Comisia Electorală Centrală indica, tot în acelaşi an, că baza electorală este de 3.226.446 de votanţi dintre care 2.800.827 erau incluşi pe listele electorale.

S-a aflat identitatea a doi dintre cei 5 români morți în cutremurul din Italia / FOTO


"În 2005 erau 2,3 milioane de alegători; în 2014 - 2,8 milioane, iar în 2016 - deja 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot. Şi asta în condiţiile în care fenomenul migraţional a luat amploare, zilnic părăsind ţara 106 oameni, conform ONU. Este critică şi situaţia demografică, mortalitatea fiind mai mare decât natalitatea în proporţie de 6 la 5, după cum atestă rapoarte internaţionale. Experţi independenţi consideră că cifra reala a populaţiei stabile din Republica Moldova este de aproximativ 2,5 milioane de persoane. Astfel, numărul real al alegătorilor este de circa 2 milioane. Deci, diferenţa dintre aceasta cifră şi cea Ťoficialăť prezentata de CEC este de peste 1 milion de cetăţeni, adică circa 50% din numărul de alegători', explică PPDA în apelul său.

Schimb de REPLICI, în direct, între Mircea Badea și Cătălin Tolontan pe tema Hexi Pharma


Autorii acestuia susţin că este "imperios necesară conjugarea eforturilor societăţii civile şi a partidelor de opoziţie pentru a cere guvernării să revadă de urgenţă Registrul de Stat al Alegătorilor şi să excludă milionul de Ťsuflete moarteť din lista votanţilor", potrivit Deschide.md. 

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale va începe la 31 august, conform unei hotărâri aprobate la 22 iulie de către parlament. 

La 4 martie 2016, Curtea Constituţională a decis revenirea la forma anterioara anului 2000 a articolului 78 din Constituţie, care stabilea modul de alegere a preşedintelui Republicii Moldova prin vot direct. Actualele alegeri prezidenţiale în Republica Moldova sunt preconizate pentru 30 octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.