Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL MONSTRU în TVR. Mediasind anunță că șefa TVR susține că nu se spune Codului Civil/ Va fi sesizată DNA

tvr.ro
teatru în tvr

Şedinţa de joi a Consiliului de Administraţie (CA) aş SRTv a fost blocată de unii membri, între care Monica Ghiurco, Sorin Ilieşiu, Cristian Petcu şi Karen Sebesi. SRTv şi Doina Gradea au precizat că "aceşti membri au pus interesele personale mai presus de cele ale televiziunii publice" şi anunţă "demersuri legale" pentru. funcţionarea instituţiei, conform News.ro/ Lucrurile însă ar fi stat exact pe dos susțin ceilalți. Într-un punct de vedere remis redacției MediaSind susține că în fapt adevăratul blocaj îl face șefa TVR care se comportă ca un zbir și nu dă seamă pentru o gramadă de acuzații care mai de care mai penale. Ei descriu situația dezastruoasă în care se află Televiziunea Română în mandatul Doina Gradea și anunță că vor sesiza Direcția Națională Anticorupție.

”După ce mai mulți membri ai Consiliului de Administrație au depus ieri, 16 decembrie 2020, la Tribunalul Municipiului București, acțiunea de atragere a răspunderii administratorului Doina Gradea, președintele Director general al Societății Române de Televiziune, (amănunte aici: Șefa TVR a fost acționată în instanță de membri ai CA pentru faptele de corupție descoperite în Televiziunea Română!), astăzi, 17 decembrie 2020 a avut loc ședința CA în care ar fi trebuit votat acest demers. Deși s-a cerut în mod insistent de către reprezentanta salariaților în CA, Monica Ghiurco, introducerea acestui punct pe ordinea de zi, așa cum se convenise la fosta ședință de CA, Doina Gradea a refuzat categoric să supună la vot acest subiect susținând că “e o ilegalitate!”, întrucât nu sunt aplicabile în SRTV prevederile Codului Civil!, ci doar Legea nr.41/1994 de organizare și funcționare a instituției de presă. În sprijinul său au venit membrii desemnați de PSD și angajați ai instituției Smaranda Vornicu Shalit și Bogdan Ghițulescu. Fostul director al Festivalului Cerbul de Aur, Smaranda Vornicu Shalit, eveniment despre a cărei organizare inspectorii Curții de Conturi au semnalat mai multe fapte de corupție iar parlamentarii au înființat chiar o comisie de anchetă a cărei activitate a fost blocată din motive politice (amănunte aici Argumentele MediaSind pentru demiterea de urgență a șefei TVR:), a citit chiar o prelegere juridică în privința neaplicării Codului Civil în Televiziunea Română.

Prezent la ședință în calitate de observator, președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, Cristi Godinac, contrar celor susținute de apărătorii Doinei Gradea, a precizat că “în Televiziunea Română, ca instituție publică, se aplică și Codul Civil, și Codul Penal, și Legea nr.41/1994 dar chiar și Codul Rutier.” Mai mult, acesta a susținut că membrii CA au obligația să intervină de urgență, deîndată, după cum spune Codul Penal, atunci când iau la cunoștință despre comiterea unor fapte penale. Or, având în vedere faptele de corupție prezentate în raportul Ministerului Finanțelor, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată precum și de mai multe încălcări ale dispozițiilor legale, obligația membrilor CA este să sesizeze deîndată, conform art.267 din Cod Penal, instituțiile abilitate.  (Funcționarul public care, luând cunoștință de săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinește sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.). În caz contrar, aceștia pot fi considerați chiar complici la săvârșirea unei fapte penale.

În urma refuzului președintelui-director general Doina Gradea de a supune la vot introducerea pe ordinea de zi a subiectului propus, reprezentanții salariaților în CA, Monica Ghiurco și Karen Sebeși, dar și reprezentantul PSD, Sorin Ilieșiu și cel al PNL, Cristian Petcu au părăsit, în semn de protest, ședința, motiv pentru care aceasta s-a anulat, nemaifiind asigurat cvorumul legal. O nouă ședință a fost convocată pentru mâine, 18 decembrie 2020, ora 11,00.

Amintim că motivul acestor decizii fără precedent îl reprezintă managementul defectuos care a dus la prejudicierea instituției, constatat prin Raportul Curții de Conturi nr. XI/40636/C.G.S./12.09.2019 și prin Procesul - verbal de inspecție încheiat la data de 26.10.2020, emis de Ministerul Finanțelor Publice - Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară (D.G.I.E.F.)

Precizăm că inspectorii de control au constatat prejudicii și abateri grave care îndeplinesc elementele constitutive ale răspunderii civile, precum și ale răspunderii penale. Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu MediaSind TVR au transmis opiniei publice, dar și membrilor CA încă din data de 12 noiembrie 2020 o informare cu titlul- Ministerul Finanțelor descoperă fapte de corupție în derularea unui contract în valoare de 18 849 600 euro, pentru transmiterea prin satelit a programelor Televiziunii Române! - în care a semnalat faptul că, în urma controlului, conducerea TVR este acuzată de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată precum și de mai multe încălcări ale dispozițiilor legale!

Mai mult, președintele-director general, Doina Gradea, este acuzată că a plătit din fonduri publice, fără bază legală și/sau contractuală, suma de 1 062 634,98 lei! – se mai arată în Procesul Verbal al inspectiei! Conform aceluiași PV de inspecție, Ministerul Finanțelor va sesiza organele de cercetare penală!

Totodată, în scurt vor fi depuse mai multe plângeri penale la DNA împotriva celor acuzați de fapte de corupție de către controalele inspectorilor, dar și împotriva celor din Consiliul de Administrație și Comitetului Director care au girat, prin vot, acest management defectuos.

Vă prezentăm aici Concluziile Procesului – Verbal de inspecție încheiat în data de 26.10.2020 și vă vom ține la curent cu evoluția evenimentelor.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.