Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal MONSTRU la cel mai râvnit liceu din Capitală: legăturile cu Monica Anisie

Inquam Photos / Octav Ganea
elevi examen

Doi părinți au semnalat mai multor instituții un caz în care un elev a fost transferat de la Liceul „Ita Wegman” la Colegiul German „Goethe” înainte de primul semestru al clasei a IX-a, chiar dacă avea o notă mai mică decât ultimul admis, așa cum cere legea. Cazul a fost relatat în exclusivitate pe larg de publicația Scoala9.ro, care arată legăturile părintelui elevului cu Monica Anisie și Klaus Iohannis.

Vă prezentăm mai jos principalele fapte.

Ministrul Monica Anisie a făcut o derogare de medie, cu toate că un astfel de transfer este legal doar dacă elevul întrunește trei condiții: nu se poate deplasa din motive medicale și școala care acceptă transferul este cea mai apropiată de casă, dacă are media mai mare decât cea a ultimului admis și se respectă numărul maxim de elevi dintr-o clasă. Ultimele două reguli nu se aplică însă la elevul transferat.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a colaborat în mai multe rânduri cu mama elevului transferat, Cristina Chiriac, care este președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin. A participat chiar și la lansarea unei cărți a acesteia.

Ministrul neagă că asta ar fi influențat-o în vreun fel când a semnat transferul. „N-a intrat pe locul nimănui”, susține și mama băiatului.

Doi părinți revoltați de la „Goethe” au cerut lămuriri la toate instituțiile statului și unul chiar a făcut plângere la Direcția Națională Anticorupție. Școala 9 nu va publica numele elevului.

Admis la liceu de germană, fără media la germană

Colegiul German „Goethe” este unul dintre cele mai râvnite din Capitală. Liceul are elevi începând cu clasa zero și, în trecut, se intra aici doar pe linie genealogică. Adică era școala minorității germane. Acum, se dă examen de limbă.

În fiecare an, numărul de clase care se înființează pentru clasa a noua la „Goethe” este motiv de dispută. Așa că părinții ai căror copii au fost respinși din cauza mediei au fost foarte revoltați când au văzut că un altul poate intra fără să aibă media.

Potrivit părinților cu care a vorbit Școala 9, elevul care a fost transferat prin derogare de la Ministerul Educației și Cercetării (MEC) nu doar că a avut o medie mai mică cu un punct decât cea a ultimului admis, dar i s-a calculat media fără să se țină cont de nota la germană de la Evaluarea Națională. Ceea ce era o condiție pentru intrarea la un liceu cu profil german.

Asta i-a făcut pe cei doi părinți să facă memorii la Ministerul Educației și la Inspectoratul Școlar al Municipiului București. „Am aflat cu surprindere că un coleg al copilului nostru a fost transferat înapoi în Goethe înainte de începerea anului școlar, lucru interzis de lege. La repartizarea computerizată a optat pentru a nu i se lua în calcul nota de la limba maternă, în scopul obținerii unei medii generale mai mari. Se știe că prin acest fapt elevul nu mai poate opta pentru înscrierea la un liceu cu predare în limba maternă”, a spus unul dintre părinți, care și-a dorit să-și păstreze anonimatul.

Cu 50 de sutimi sub linie

La Evaluarea Națională 2020, rezultatele au fost mult mai bune fiindcă s-a scos parte din materie și subiectele au fost ceva mai ușoare.

Prin urmare, și la liceu s-a intrat cu note mult mai mari. Astfel că elevi cu medii bune, care în anii precedenți ar fi fost lejer admiși, acum au căzut sub linie.

Este și cazul a doi elevi care până în clasa a opta au învățat la Colegiul Național „Goethe” și care voiau să-și continue studiile în limba germană. Elevii au picat cu medii puțin mai mici decât ultima medie de admitere - 8.55.

Părinții au aflat că, în cazul elevului transferat, acesta a obținut la Evaluarea Națională media 7.55. Media de admitere a elevului transferat a fost, fără germană, de 8,05. Adică cu 50 de sutimi mai puțin decât ultimul admis la „Goethe”.

Elevul nu a susținut Evaluarea Națională cu colegii lui la începutul lui iunie, ci a dat singur examen în sesiunea specială din perioada 29 iunie - 4 iulie 2020, din motive medicale.

După ce i s-a calculat media de admitere, elevul a fost admis la Liceul Teoretic Bilingv „Ita Wegman”. De aici a fost transferat la Colegiul „Goethe”.

Și asta i-a intrigat pe ceilalți elevi și pe părinții lor. Aceștia au cerut explicații la școală, la Ministerul Educației și la Inspectoratul Municipiului București, fără un răspuns.

Aceștia erau deja într-un conflict deschis cu școala.

Cu puțin înainte de începerea anului școlar, elevii picați și părinții lor au aflat că totuși la „Goethe” a mai fost suplimentat un loc pentru băiatul Cristinei Chiriac, elev care n-ar fi fost niciodată a dmis din cauza mediei mici, dar a fost totuși „admis” prin transfer.

Unul din părinți a vorbit și cu directoarea Colegiului „Goethe”, Ramona Costache, și a fost și în audiență la ministrul Educației, Monica Anisie, în septembrie.

„Doamna director mi-a spus că a primit o adresa de sus, iar Anisie mi-a spus că ea a aprobat transferul 'fiindcă are aceasta posibilitate'”, a spus părintele.

Directoarea liceului a refuzat să ofere un punct de vedere pentru Școala 9.

Reprezentanții MEC susțin în răspunsul către Școala 9 că derogarea este perfect legală în condiții medicale excepționale, când copilul nu se poate deplasa la școala unde a fost repartizat inițial.

„În situații medicale deosebite, pe baza avizului comisiei medicale județene, acolo unde există, sau a documentelor medicale justificative, elevii din clasa a IX-a a învățământului liceal pot fi transferați și în cursul primului semestru sau înainte de începerea acestuia, cu respectarea condiției de medie menționate anterior. Prin urmare, MEC nu a aprobat și nu aprobă transferuri de elevi, ci derogări referitoare la îndeplinirea condiției de medie”, se arată într-un răspuns de la minister.

„Având în vedere caracterul excepțional dat de situația medicală a elevului, aflat în imposibilitatea de a se deplasa pe distanță mare, de la domiciliu până la unitatea de învățământ la care a fost admis (Liceul Teoretic Bilingv „Ita Wegman”), în urma unei intervenții chirurgicale și a unor spitalizări din perioada aprilie-iunie 2020, inclusiv în străinătate, s-a aprobat o derogare referitoare la îndeplinirea condiției de medie, astfel încât elevul să își continue școlarizarea la o unitate de învățământ din apropierea domiciliului acestuia, la profilul la care a fost admis (profilul uman cu studiul limbii germane în regim bilingv)”, își justifică ministrul derogarea în răspunsul către redacția Școala 9.

Mama elevului transferat, Cristina Chiriac, este președintele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin și a fost văzută în mai multe ocazii în compania ministrului Monica Anisie.

La câteva zile de la instalarea în scaunul de ministru, Monica Anisie a participat la lansarea cărții „Educație antreprenorială. Școala de business”, de Cristina Chiriac. Se întâmpla pe 21 noiembrie 2019. Atunci ministrul declara că va semna un pact pentru educație antreprenorială: „Mă alătur acestei inițiative și voi semna pactul întrucât cred cu tărie în necesitatea dezvoltării unei culturi antreprenoriale în România și a unei educații care să susțină dezvoltarea tinerilor”.

Anul acesta, pe 4 martie, Monica Anisie participa, alături de președintele Klaus Iohannis la Gala Women in Economy 2020, organizată de Cristina Chiriac la Ateneul Român.

„Eu vă spun că nu s-a încălcat în niciun fel cadrul legal, ci pur și simplu a fost transferat pe motive medicale. De 9 luni de zile are probleme grave de sănătate și pentru asta s-au efectuat trei operații, două la noi, una la Viena și există tot dosarul medical acolo unde trebuie. Nu s-a întâmplat nimic din ceea ce nu trebuia să se întâmple sau nu s-ar mai fi întâmplat în România”, a spus Cristina Chiriac.

„N-a intrat pe locul nimănui. Câte locuri au fost alocate atâtea s-au ocupat. Nu s-a întâmplat absolut niciun fel de abatere. Copilul meu a învățat la Goethe 8 ani de zile, a susținut toate examenele, nu are niciun fel de probleme, cum nici ceilalți copii nu au”, a mai spus Cristina Chiriac.

Ministrul Educației Monica Anisie neagă o relație de prietenie cu femeia de afaceri Cristina Chiriac și că toate colaborările anterioare ar fi influențat decizia transferului. „Nici nu a depus ea dosarul. A depus soțul, tatăl copilului. Așa cum direcția (n.r. Direcția Generală Învățământ Preuniversitar) le-a documentat pe celelalte, erau Daniela Bogdan și Luminița Barcari atunci, așa cum au venit și celelalte cu derogare, și ăsta la fel. Dar e caz medical, e pe bune, are operații, merge într-un picior”, a declarat Monica Anisie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.