Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal-monstru la CES. Plângere penală pe numele preşedintelui

scandal

Un scandal între preşedinte şi secretarul genera zguduie Consiliul Economic şi Social, instituție publică de interes național, care realizează dialogul social la nivel național dintre patronat, sindicate și Guvern. Secretarul general Marin Suliman îl dă în judecată şi îi depune plângere penală preşedintelui Florian Costache, după ce i s-a desfăcut contract de muncă.

STIRIPESURSE.RO a intrat în posesia unei scrisori pe care secretarul general Marin Suliman a trimis-o membrilor plenului CES.

"1. Domnul preşedinte are o mare problemă şi anume din luna aprilie 2014 organizaţia din care provine şi-a pierdut reprezentativitatea. Acest lucru face ca în conf. cu art. 17 lit. g din Legea 248/2013 şi a art. 12 lit. g din ROF şi-a pierdut calitatea de membru al Plenului CES şi prin aceasta şi calitatea de preşedinte al CES. În plus, organizaţia patronală pe care dumnealui o reprezintă în calitate de preşedinte avea obligaţia să informeze de pierderea reprezentativităţii ST CES conf. art. 12. g din ROF CES. Astfel,  de doi ani, dumnealui, profitând de conjuctură, de faptul că suntem o instituţie autonomă, de legislaţia neclară, săvârşeşte infracţiunea de uzurpare de calităţi oficiale. Aceste fapte se pot dovedi confruntând hotărârile instanţelor de acordare a reprezentativităţii, procesele verbale de şedinţe săptămânale, precum şi foile de pontaj lunar. Organizaţia Patronatul Naţional Român al cărui reprezentant este dl. Florian Costche şi-a pierdut reprezentativitatea în 15.02.2014. În cadrul dosarului 42097/2015 înregistrat la Tribunalul Municipiului Bucureşti, secţia IV Civilă obţine reprezentativitatea la dată de 16.12,2015.

Deci domnul preşedinte Florian Costache nu mai are de doi ani calitatea de preşedinte al CES. Pe aceste considerente şi pentru faptul că, se pare, are dosar de colaborator al Securităţii, cu bună ştiinţă împiedică formarea Noului Plen al CES. În acelaşi scop, de a-şi prelungi statutul, încearcă prin delegaţii internaţionale supradimensionate să facă lobby pentru a obţine preşedinţia de doi ani a AICESIS (organism internaţional la care suntem afiliaţi), în felul acesta sperând că poate împiedica rotaţia la conducerea instituţiei, care pentru următorul mandat revine sindicatelor. Tot de doi ani încasează abuziv o indemnizaţie echivalentă cu cea de ministru,  care din august 2015 este de 13.863 lei net/lună. Menţionez în acest sens şi scrisoarea deschisă a sindicatelor şi societăţii civile adresată principalelor instituţii ale statului.

2. Printr-un ordin abuziv din 16.02.2016 şi prin alte fapte anterioare a determinat un salariat pe nume Davideanu Eugen să părăsească instituţia prin demisie.

3. Prin alt ordin abuziv a modificat Regulamentul Intern (modificarea regulamentului se putea decide doar prin aprobarea Bex şi a Plenului). Prin această modificare (Ordinul nr.41 din 11.03.2016) îşi arogă dreptul de a da sanţiuni în Secretariatul tehnic, acolo unde avea atribuţii secretarul general.

Anterior, încercase să convingă Biroul Executiv că funcţia de director avizare nu este necesară şi că ar trebui desfiinţată. (Instituţia noastră are că activitate principală avizarea actelor normative.)

După aceast ordin au urmat două sancţiuni pe motive inventate şi doamna Tănăsescu Mihaela, directoarea de avizare, a fost concediată

4. Eu am intrat în dizgraţie din momentul apariţiei Legii nr. 222 din 2015 de modificare a a Legii nr. 248, legea Consiliului Economic şi Social.

Până la acest moment toate erau "bune şi frumoase". Eu aveam delegate de la preşedinte toate responsabilităţile de ordonator de credite. Cam toate documentele între 2010 şi 2016 sunt semnate de subsemnatul. Dumnealui venea o dată pe săptămână, maxim două ore, la şedinţă şi era răsplătit cu o "frumoasă indemnizaţie".

Legea 222/2015 avea termene strânse. În 30 de zile trebuia constituit Noul Plen al Consiliului Economic şi Social. Am trecut la treabă, adică am anunţat organizaţiile reprezentative la nivel naţional, sindicale şi patronale precum şi Guvernul să îşi desemneze membri pentru constituirea noului Plen. Acest lucru pentru mine era obligaţie legală, faptul că am declarat în mai multe rânduri că sunt decis să respect legea cred că a deranjat, în special pe domnul preşedinte.

Consider că el este persoana cea mai interesată să ţină lucrurile neclare şi să îşi prelungească cât mai mult mandatul. Pentru validarea dosarelor pentru membrii noului Plen,  conform ROF art.10,  s-a constituit o comisie condusă de doamna directoare Mihaela Tănăsescu, care deja a plătit cu pierderea jobului faptul că nu a ascultat sugestiile şi indicaţiile preşedintelui.

La sfârşitul anului, preşedintele a ţinut neapărat să ne schimbăm sediul de la Piaţa Romană, unde plăteam o chirie simbolică, cu un sediu la Piaţa Universităţii şi cu o chirie de 12. 000 Euro/lună.

Negocierile cu proprietarul s-au făcut foarte repede. Domnul preşedinte nu a dorit să solicităm şi acordul Plenului (care era obligatoriu) pentru această locaţie şi pentru o sumă mult mai mare la chirie. Aveam acordul Plenului doar să căutăm o locaţie şi să prezentăm propunerile Plenului. Din aceste motive şi pentru că aveam îndoieli cu anumite clauze din contract, am refuzat să semnez contractul de închiriere deşi am fost forţat printr-un ordin abuziv să o fac (Ordinul nr 119/18.12/2015).

În anii anteriori, preşedintele mi-a dat imputernicire ca în lipsa lui să semnez eu actele instituţiei, cum lipsa lui era permanentă, venea doar o oră la şedinţe. Faptul că nu am vrut să semnez acel contract, deoarece ordonatorul era prezent la negociere iar eu nu mai era cazul să îl înlocuiesc, a deranjat tare.

Pentru cei doi salariaţi concediaţi am primit ordin direct să îi dau afară şi am refuzat să fac înscenările cerute. Prin urmare, preşedintele şi-a arogat, cu de la sine putere, să emită decizii de sancţionare, fără să aibă aceste competenţe şi fără a cere aprobarea Plenului pentru a modifica Regulamentul Intern, pentru a-i da acest drept.

În aceste momente, domnul preşedinte Florian Costache se preocupă să îmi găsească şi mie nod în papură, dacă se poate ceva grav şi să scape de mine, deja produce dovezi în acest sens.

Abuzurile în serviciu continuă şi nu se vor opri atât timp cât actualul preşedinte nelegitim va continua să controleze, ilegal, activitatea CES.

În această acţiune, el este ajutat permanent de domnul Dragoş Mihalache - vicepreşedinte parte patronală şi domnul Chirilă Nicolae, membru Plen, care sunt în aceiaşi situaţie, adică şi-au pierdut calitatea de membri plen, sunt ilegal în funcţie şi stau în umbra preşedintelui. În activitatea lor sunt ajutaţi de şefa serviciului juridic, Mesaroş Mihaela. Restul personalului lucrează de frică sub teroare şi unii deja îşi caută de lucru.

Rog frumos membrii Plenului de bună credinţă să ia atitudine faţă de această stare de lucruri."

Vezi AICI decizia de desfacere a contractului de muncă a secretarului general!

Vezi AICI procesul verbal al şedinţei!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.