Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal MONSTRU: Metrorex s-a trezit cu POPRIRE pe conturi

metrou metrorex

Este scandal monstru între Metrorex şi constructorii metroului din Drumul Taberei.  Neînţelegerile financiare dintre stat şi companie au izbucnit în urmă cu patru ani, când s-a reclamat o sumă suplimentară faţă de ce este prevăzut în contract. După ce aceştia din urmă au câştigat în instanţă plata a peste 15 milioane de lei, Metrorex s-a trezit cu poprire pe conturi.

Citeşte şi: Un jurnalist PUNE TUNURILE pe Dragnea: 'Nu poate explica de ce a ales să fie TURNĂTOR al colegilor...'

Astaldi, liderul asocierii care construieşte tronsonul Eroilor – Râul Doamnei al Magistralei 5 de metrou, a pus poprire pe conturile Metrorex, spun sursele ECONOMICA.NET.

Conform portalului instanţelor de judecată, firma italiană a câştigat mai multe procese împotriva Metrorex. Judecătoria Sectorului 1 a admis pe 21 noiembrie 2017 cererea de executare silită a Metrorex, formulată de către constructorii Metroului de Drumul Taberei.

Anterior acestei decizii, asocierea de constructori a câştigat la Tribunalul Bucureşti plata sumei de 15 milioane de lei. "Admite acţiunea. Obligă pârâta la plata către reclamante a sumei de 15.117.523,95 lei fără TVA reprezentând ajustări de preţ aferente perioadei 01.04.2012-31.10.2013. Obligă pârâta la plata către reclamante a sumei de 17.937 lei cu titlu de cheltuieli de judecată", se arată în decizia Tribunalului Bucureşti din 29 decembrie 2016. Metrorex a atacat apoi cu recurs această decizie la Curtea de Apel Bucureşti, însă fără succes.

Mai mult, luptele în instanţă dintre constructori şi Metrorex nu se opresc aici. Pe 15 decembrie 2017, firmele constructoare au mai deschis un litigiu împotriva companiei de stat, pentru plata a încă 29 de milioane de lei.

Compania de stat a avut câteva conturi blocate săptămâna trecută, fiind pusă în aplicare o sentinţă dată anul trecut, dar situaţia a fost rezolvată, iar lucrările la metrou nu au fost afectate.

"Au fost blocate doar câteva conturi săptămâna trecută, nu toate. Nu mai este pusă poprire acum, ca urmare a plăţilor efectuate. Lucrările la linia de metrou şi activitatea companiei nu au avut de suferit", au precizat sursele consultate de România TV.

Neînţelegerile financiare dintre constructori şi Metrorex datează de acum patru ani, când proiectul era aproape să fie blocat. Astaldi a reclamant încă de atunci o sumă suplimentară de 45 de milioane de lei faţă de ce este prevăzut în contract, motivând că a efectuat lucrări suplimentare, esenţiale, care trebuie remunerate corespunzător de beneficiarul Metrorex.

Citeşte şi: S-a aflat! Ce pensie URIAŞĂ încasează Tudorel Toader şi ce AVERE are ministrul Justiţiei

"Dânşii au făcut o serie de studii geo şi au facut pereţii mulaţi mai groşi. Am analizat ce au facut, am făcut şi noi o expertiză şi în urma negocierilor am acceptat să le dăm în plus circa 54 milioane lei(circa 12 milioane de euro – n.r.). Rămân pretenţii de alte 45 de milioane de lei, cărora nu le vom da curs. Cel mai probabil, italienii ne vor chema în instanţă, ne vom judeca, dar proiectul trebuie să-l termine la timp (finele lui 2015 - n.r.)", explica fostul şef al Metrorex Aurel Radu în octombrie 2014.

În prezent, mai scriu cei de la ECONOMICA.NET, nu numai că Metroul de Drumul Taberei nu este finalizat, dar italienii au câştigat plata a 15 milioane de lei şi au mai dat în judecată Metrorex pentru plata a încă 29 de milioane de lei.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.